«Σφήνα» της ΔΕΗ – Μπαμ σε Cosmote, Vodafone και Nova

Η ΔΕΗ προχωρά το σχέδιό της για τις οπτικές ίνες. Νές δεδομένα στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο.

«Σφήνα» της ΔΕΗ - Μπαμ σε Cosmote, Vodafone και Nova

Η ΔΕΗ σχεδιάζει να εισαγάγει περίπου 100 “συγκολλητές” καλωδίων οπτικών ινών από τη Μαλαισία στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών (FFTH). Αρχικά, η εταιρεία είχε προγραμματίσει την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης ανάπτυξης του δικτύου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, προβλέπεται ότι θα χρειαστεί παράταση περίπου έξι μηνών, δηλαδή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η πρώτη φάση περιλάμβανε την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που καλύπτει περίπου 440.000 σπίτια (FFTH Home Passed) σε διάφορους δήμους της Αττικής και καθυστέρησε για τρεις λόγους:

  • πρώτον, η εταιρεία που έχει αναλάβει τη λειτουργία του δικτύου πρακτικά τώρα στελεχώνεται,
  • δεύτερον, οι δημοτικές εκλογές, οι οποίες ουσιαστικά καθυστέρησαν τη διαδικασία της αδειοδότησης της εταιρείας εκεί που ήταν απαραίτητη η έκδοση άδειας και
  • τρίτον, οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, καθώς η ΔΕΗ αναπτύσσει κυρίως εναέριο δίκτυο οπτικών ινών (FTTH Home Passed), απαιτούνται ειδικοί στις οπτικές ίνες, οι οποίοι ταυτόχρονα θα είναι και εναερίτες. Πρόκειται για μια ειδικότητα σπάνια στη χώρα μας, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε η αναγκαιότητα μιας τέτοιας υπηρεσίας.

Επίσης, υφίσταται η απουσία κατάλληλου εξοπλισμού, π.χ. ειδικών αναβατορίων, που επιτρέπουν τη γρήγορη και ασφαλή διασύνδεση των σπιτιών με το δίκτυο οπτικών ινών της ΔΕΗ. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για αναβατόρια τα οποία απαιτούν ειδικές προφυλάξεις, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τυχόν ηλεκτρικές εκκενώσεις κ.λπ.

Το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού είναι δεδομένο, δεν αφορά μόνο τη ΔΕΗ, αλλά ολόκληρη την ελληνική αγορά. Ειδικά η ΔΕΗ προσβλέπει στην πρόσληψη περίπου 100 «συγκολλητών» (splicers) οπτικών ινών από τη Μαλαισία. Η εταιρεία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους υπεργολάβους της, επιχειρούν να φέρουν το δυναμικό αυτό, προκειμένου να απελευθερωθεί η ανάπτυξη του δικτύου.

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να φέρει τη β’ φάση ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών, η οποία αυτήν τη φορά θα περιλάβει 1 εκατ. νοικοκυριά (FTTH Home Passed), τόσο σε δήμους της Αττικής όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας (Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Κρήτη κ.λπ.). O σχετικός διαγωνισμός για την κατασκευή του δικτύου δεν αποκλείεται να προκηρυχθεί μέσα στον μήνα, έτσι ώστε οι ανάδοχοι του έργου να ανακοινωθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι σήμερα το έργο της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών 440.000 FTTH Home Passed έχουν αναλάβει οι εταιρείες Ergomak, Egnatia, ΕΡΓΑΤΗΚΑΤ, Intrakat, Telcoserv και Φοίνιξ.

ΔΕΗ: Στο 5,17% η συνολική συμμετοχή της Goldman Sachs

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3556/2007 και τις σχετικές γνωστοποιήσεις που έλαβε από την εταιρεία Goldman Sachs Group, Inc., στις 28.11.2023, 29.11.2023 και 30.11.2023, η συνολική θέση προς γνωστοποίηση της Goldman Sachs Group, Inc. στα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΗ Α.Ε., αποτελούταν από τις ακόλουθες έμμεσες συμμετοχές, μέσω ελεγχόμενων νομικών οντοτήτων (controlled entities μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs International με 5,20% στις 28.11.2023 και 5,03% στις 30.11.2023):

Ως εκ τούτου, η συνολική συμμετοχή της Goldman Sachs Group, Inc. στα δικαιώματα ψήφου της ΔΕΗ Α.Ε., ήτοι, το άθροισμα των δικαιωμάτων ψήφου που ενσωματώνονται σε μετοχές, των δικαιωμάτων ψήφου που προέρχονται από χρηματοπιστωτικά μέσα (Securities Lending) και των δικαιωμάτων ψήφου που προέρχονται από χρηματοπιστωτικά μέσα με αντίστοιχη οικονομική επίπτωση (Swaps) Στις 15.11.2023 το ποσοστό συμμετοχής της Goldman Sachs ήταν 0,15% και πλέον φτάνει στο 5,17% όπως ιαμορφώθηκε στις 30.11.2023 (ή 5,17%) από 557.448 (ή 0,15%), στις 15.11.2023.