Σημαντικό επίδομα στα 650 ευρώ: Το παίρνεις αν έχεις τόσα ένσημα

Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας της ΔΥΠΑ στα 650 ευρώ τον Απρίλιο, ενώ ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 820 ευρώ, έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους ανέργους.

Σημαντικό επίδομα στα 650 ευρώ: Το παίρνεις αν έχεις τόσα ένσημα

Καταρχάς, η αύξηση αυτή μπορεί να βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση, προσφέροντας περισσότερα οικονομικά οφέλη για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, όπως τη διατροφή και τη στέγαση.

Ωστόσο, παρά την αύξηση αυτή, το επίδομα παραμένει χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην οικονομική τους επιβίωση και να δυσκολέψει την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, η ανιαρή διαφορά μεταξύ του επιδόματος ανεργίας και του κατώτατου μισθού μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα ανικανότητας και ανασφάλειας στους ανέργους, ενθαρρύνοντάς τους να αναζητήσουν επιστροφή στην αγορά εργασίας με όχι πάντα επιθυμητό τρόπο, όπως την αποδοχή χαμηλά αμειβόμενων θέσεων.

Συνολικά, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας μπορεί να βελτιώσει κάπως την κατάσταση των ανέργων, αλλά παραμένουν προκλήσεις και προβλήματα που αφορούν την οικονομική τους ευημερία και επαγγελματική τους επανένταξη.

Σημαντικό επίδομα στα 650 ευρώ: Το παίρνεις αν έχεις τόσα ένσημα

Υπολογίζεται ότι την άνοιξη του 2024, ο ελάχιστος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί κατά 5,2%, φτάνοντας τα 820 ευρώ καθαρά (από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα).

Εξάλλου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωθυπουργού για βασικές απολαβές ύψους 950 ευρώ έως το 2027, η αύξηση θα πρέπει να κυμαίνεται κοντά στο 5% ετησίως, από το 2024 έως το 2027.

Υποθέτοντας ότι ο μισθός αυξάνεται κατά 5,2% ετησίως, θα φτάσει στα 820 ευρώ το 2024, στα 863 ευρώ το 2025, στα 908 ευρώ το 2026, και τελικά στα 955 ευρώ το 2027.

Εφόσον ο αυξημένος κατώτατος μισθός του 2024 διαμορφωθεί στα 820 ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να υπερβεί το όριο αυτό), οι εργαζόμενοι με το βασικό μισθό και με μια τριετία θα λαμβάνουν 902,6 ευρώ (από 858 ευρώ μεικτά), με δύο τριετίες 984,6 ευρώ (από 936 ευρώ μεικτά) και με τρεις τριετίες ο μισθός από τα 1.014 ευρώ μεικτά πάει στα 1066,7 ευρώ.

Η διαδικασία για την αύξησή του θα εκκινήσει στο τέλος του Ιανουαρίου 2024. Θα ακολουθήσει η κατάθεση προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους και τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, η σύνταξη του τελικού πορίσματος και στη συνέχεια η πρόταση του υπουργού Εργασίας για το τελικό ποσοστό αύξησης. Ο νέος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Απριλίου, συμπαρασύροντας όλα τα επιδόματα που συνδέονται με αυτόν.

ΔΥΠΑ: Πάει στα 650 ευρώ το επίδομα ανεργίας: Το παίρνεις αν έχεις τόσα ένσημα

Αλλαγές δρομολογούνται και στο επίδομα ανεργίας, καθώς θα αλλάξει ο τρόπος χορήγησής του, ώστε να συνδεθεί με τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του άνεργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θα συνδεθεί σε ποσοστό 70% ή και 75% με τον κατώτατο μισθό. Έτσι εφόσον οι βασικές αποδοχές ανέλθουν στα 820 ευρώ από τον Απρίλιο, το επίδομα ανεργίας μπορεί να φτάσει στα 650 ευρώ.

Ωστόσο το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

Αλλαγές εξετάζονται και στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ), το οποίο στην πράξη έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων. Συνεπώς αναμένεται να ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας και να λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα.

Όλες οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας θα περιλαμβάνoνται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή προς ψήφιση (πιθανότατα τον Φεβρουάριο), προκειμένου η εφαρμογή του νέου συστήματος να ξεκινήσει πιλοτικά πριν το Πάσχα, σε συγκεκριμένο τμήμα των δικαιούχων.

Επίδομα ανεργίας: Το παίρνεις αν έχεις τόσα ένσημα

α) Για ασφαλισμένους που επιδοτούνται για πρώτη φορά

1η περίπτωση:

  • τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας ή 100 ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής και
  • 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους

2η περίπτωση (για ασφαλισμένους που δεν καλύπτουν την προϋπόθεση της 1ης περίπτωσης)

  • τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας ή 180 για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής, και
  • 80 ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης

β) Για ασφαλισμένους που έχουν επιδοτηθεί στο παρελθόν

  • τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας ή 100 ημέρες για οικοδόμους με κρατήσεις υπέρ του κλάδου ανεργίας εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των δύο τελευταίων μηνών πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής.
  • Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής δεν πρέπει να έχουν λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας από την έναρξη της επιδότησης για την οποία υποβάλλουν αίτηση πάνω από 400 ημερήσια επιδόματα.

Εάν εντός της τετραετίας έχουν επιδοτηθεί, αλλά έχουν λάβει λιγότερα από 400 ημερήσια επιδόματα, δικαιούνται να επιδοτηθούν για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 400 ημερησίων επιδομάτων.

Προϋποθέσεις συνέχισης της επιδότησης

Συνέχιση επιδότησης χορηγείται στους αιτούντες ασφαλισμένους, εφόσον:

  • η προηγούμενη επιδότηση έχει ανασταλεί
  • ο λόγος για τον οποίο η επιδότηση ανεστάλη δεν υπάρχει πλέον
  • η αίτηση υποβληθεί εντός 2 ετών από την ημερομηνία έγκρισης ένταξης στην αρχική επιδότηση
  • δεν θεμελιώνεται δικαίωμα νέας επιδότησης ή η χορήγηση της συνέχισης συμφέρει περισσότερο τον ασφαλισμένο

Η συνέχιση της επιδότησης δεν χορηγείται:

  • σε περίπτωση διακοπής της επιδότησης
  • σε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης από την εργασία, αν ο λόγος της αναστολής ήταν η ανάληψη εργασίας.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα είναι τα εξής:

  • Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (Έντυπο Ε6) υπογεγραμμένη από τον άνεργο ή βεβαίωση λήξης σύμβασης ορισμένου χρόνου (Έντυπο Ε7)
  • Έμμεση ασφαλιστική ικανότητα προστατευομένων μελών της οικογενείας, εφόσον υπάρχουν
  • Στοιχεία μισθωτής εργασίας (ημέρες ασφάλισης) και μη μισθωτής απασχόλησης (επιχειρηματική δραστηριότητα)
  • Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι πρώτος δικαιούχος

* Για την επιδότηση στην κατηγορία των οικοδόμων απαιτείται ο ελάχιστος αριθμός ημερών εργασίας και η λύση ή λήξη της εργασιακής σχέσης να προέρχονται από τον οικοδομικό κλάδο.