«Σκάνδαλο» με την χωριάτικη – Τι συνέβη στην Ελλάδα

Σε μια εποχή που οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα το ίδιο συμβαίνει και με τη χωριάτικη στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει πολλές υψηλές τιμές.

«Σκάνδαλο» με την χωριάτικη - Τι συνέβη στην Ελλάδα

Η Ελλάδα γενικότερα τα τελευταία χρόνια φημίζεται για τις αρκετά ακριβές τιμές της και το ίδιο συμβαίνει και με τη χωριάτικη σαλάτα, η οποία αγγίζει να γίνει… απλησίαστη.

Πιο αναλυτικά να σημειώσουμε ότι ένας Έλληνας που ζει στην Ιρλανδία θα πληρώσει λιγότερα χρήματα για να αγοράσει τα υλικά για μία χωριάτικη σαλάτα απ’ όσα θα πληρώσει ένας καταναλωτής στην Ελλάδα, εφόσον το κύμα της ακρίβειας εξακολουθεί να διατηρείται στα ύψη.

Από εκεί και πέρα εκείνος με αυτό τον τρόπο έδωσε και την φτηνή εκδοχή της σπιτικής χωριάτικης -για κάποιον που στην Ιρλανδία δεν θέλει να χαλάσει πολλά χρήματα- αλλά και την πιο ακριβή χρησιμοποιώντας μια μίξη υλικών και από τις δύο χώρες.

Σκάνδαλο με τη χωριάτικη στην Ελλάδα – Δείτε αναλυτικά τι συνέβη

Πόσο θα μας κόστιζε μια σπιτική χωριάτικη αν ζούσαμε στην Ιρλανδία;

Έλληνας που ζει στην Ιρλανδία θα πληρώσει λιγότερα χρήματα για να αγοράσει τα υλικά για μία χωριάτικη σαλάτα απ’ όσα θα πληρώσει ένας καταναλωτής στην Ελλάδα, εφόσον το κύμα της ακρίβειας εξακολουθεί να διατηρείται στα ύψη.

Έλληνας TikToker που ζει στην Ιρλανδία αναφέρει πως η τιμή της φέτας είναι πιο οικονομική στο Δουβλίνο, ενώ προσθέτει ότι και το ελληνικό λάδι (τιμή ανά λίτρο) είναι περίπου στα 10 ευρώ.

Έτσι θέλοντας να κάνει τη δική του σύγκριση, η οποία όπως φάνηκε έχει σημαντική διαφορά στη τσέπη του χρησιμοποίησε υλικά που συνθέτουν το ελληνικό μας έδεσμα, τόσο από την Ιρλανδία όσο και από την Ελλάδα, τα οποία και προμηθεύεται από το σούπερ μάρκετ της περιοχής του (δηλαδή τα εισαγωγής).

Με αυτό τον τρόπο έδωσε και την φτηνή εκδοχή της σπιτικής χωριάτικης -για κάποιον που στην Ιρλανδία δεν θέλει να χαλάσει πολλά χρήματα- αλλά και την πιο ακριβή χρησιμοποιώντας μια μίξη υλικών και από τις δύο χώρες.

Μάλιστα στο βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέθεσε – για τους δύσπιστους- και τις τιμές για το κάθε προϊόν. Συγκεκριμένα για την φτηνή εκδοχή της χωριάτικης το σύνολο ανέρχεται στα 2,62 ευρώ, ενώ για την πιο «πλούσια» εκδοχή της στα 3,60.

Ερωτηθείς για τη διαφορά που παρουσιάζουν τα προϊόντα μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως ως προς τη φέτα και το ελαιόλαδο απάντησε ότι οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, αφενός ότι δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση στην Ιρλανδία και αφετέρου λόγω του μηδενικού φόρου σε βασικά αγαθά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η αντίστοιχη χωριάτικη σαλάτα με τα ίδια υλικά στην Ελλάδα κοστίζει 5,97 ευρώ. Η διαφορά εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην τιμή της φέτας αλλά και στου ελαιόλαδου. Οι περισσότεροι επαγγελματίες ισχυρίζονται πως γι’ αυτό ευθύνεται η αύξηση στις πρώτες ύλες. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί επιχειρηματίες που διατηρούν τις τιμές στη χωριάτικη σαλάτα στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, εφόσον επέλεξαν να απορροφήσουν οι ίδιοι τις αυξήσεις.

Τα σοκάκια της Πλάκας έχουν γεμίσει ήδη με τουρίστες από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται τη χώρα μας για τα αξιοθέατα αλλά και τα παραδοσιακά εδέσματα.

Ωστόσο, το φαγητό όμως στις παραδοσιακές ταβέρνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, θεωρείται ακριβό από πολλούς τουρίστες ενώ όσοι έχουν έρθει στη χώρα μας και παλαιότερα δηλώνουν ότι οι τιμές εμφανώς έχουν ανέβει.

«Είναι ακριβά, σε άλλα μέρη βρίσκεις το φαγητό πολύ πιο φθηνά σε διαφορετικές χώρες, αλλά εδώ είναι από τα ακριβά μέρη», αναφέρουν οι τουρίστες.

Χωριάτικη 15 ευρώ – Έως και 20 ευρώ μία μερίδα σουβλάκι χοιρινό

Οι τιμοκατάλογοι μιλούν από μόνοι τους!

Η χωριάτικη σαλάτα κυμαίνεται από 10 έως 15 ευρώ, ένα πιάτο μουσακά κοστίζει από 9 έως 15 ευρώ ενώ μια μερίδα σουβλάκι χοιρινό από 13 έως και και 20 ευρώ.

Μάλιστα, στα θαλασσινά , ο λογαριασμός… ξεφεύγει ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά, η τιμή για μια μερίδα χταπόδι ψητό κυμαίνεται από 16 έως 20 ευρώ, μια μερίδα τηγανητά καλαμαράκια κοστίζει από 13 έως 17 ευρώ ενώ μια μερίδα γαρίδες σαγανάκι φτάνει τα 19 ευρώ.