«Σκάνδαλο» με το λάδι στην Ελλάδα – Που φτάνει η τιμή του

Απλησίαστο θα γίνει το λάδι στη χώρα μας αν επιβεβαιωθούν τα νέα σενάρια για την αύξηση της τιμής του.

«Σκάνδαλο» με το λάδι στην Ελλάδα - Που φτάνει η τιμή του

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα να ανταποκριθούν στις αυξήσεις…

Σε όλα τα προϊόντα οι τιμές έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση, όμως υπάρχουν ορισμένα που έχουν… εκτοξευτεί.

Ο λόγος φυσικά για λάδι που είναι βασικό αγαθό της καθημερινότητας και τείνει να γίνει είδος πολυτελείας.

Που αναμένεται όμως να φτάσει η τιμή του το προσεχές διάστημα;

Για το θέμα του ελαιόλαδου μίλησε ο  αντιπρόεδρος Ένωσης αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Γιατί ανεβαίνει η τιμή στο λάδι

«Ενώ οι τιμές του παραγωγού στο ελαιόλαδο είναι πάρα πολύ καλές, δυστυχώς δεν είχαμε ποσότητα. Και η ποσότητα αυτή είναι που ανεβάζει την τιμή του ελαιόλαδου στα ύψη.

Στη Κρήτη  η τιμή ελαιόλαδου φεύγει σήμερα από τον παραγωγό στα  9,50 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα στα 11, 20 ευρώ. Αυτές οι τιμές του παραγωγού είναι συν το ΦΠΑ .Επομένως στον καταναλωτή το ελαιόλαδο θα πουληθεί άνω των 17 ευρώ » είπε ο κ. Χιλετζάκης

Ωστόσο την ίδια ώρα εκτίμησε πως εάν  η παραγωγή ελαιόλαδου ήταν μεγαλύτερη φέτος τότε η τιμή του θα κυμαίνονταν στα περσινά επίπεδα… γύρω στα 5 ευρώ με 6 ευρώ.

«Πέρυσι  ο παραγωγός πούλησε το λάδι σε μια μέση τιμή της τάξεως των 5 ευρώ. Αυτή την τιμή των 5 ευρώ την είδαμε στο ράφι να έχει φτάσει περίπου στα 13,75 ευρώ. Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν τα 5 καπέλα που λέμε εμείς .Δηλαδή 5 εμπορικές πράξεις  που γίνονται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή.

Η πρώτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον παραγωγό και στον ελαιουργό, η δεύτερη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον ελαιουργό και στον έμπορο, η τρίτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον έμπορο και στον τυποποιητή, η πέμπτη εμπορική πράξη είναι ανάμεσα στον τυποποιητή και στο σούπερ μάρκετ.

Για εμένα αυτή η διαφορά δεν εξηγείται όταν το 90% του ελαιόλαδου πουλήθηκε στα 5 ευρώ από τον παραγωγό πέρυσι » σημείωσε μεταξύ άλλων και είπε πως  « πέρυσι υπήρχε τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο. Παραδοσιακά στην χώρα μας έρχονταν μόνο οι Ιταλοί και αγόραζαν το λάδι χύμα.

Πέρυσι το 35% του ελαιόλαδου  παράχθηκε σε όλη την χώρα  που ανερχόταν περίπου σε 450 χιλ. τόνους. Το σύνολο της παραγωγής το πήραν οι Ισπανοί. Οι Ισπανοί ποτέ δεν ερχόντουσαν στην Ελλάδα να αγοράσουν λάδι, αυτό έγινε μόνο πέρυσι . Και η είσοδος του Ισπανού στη χώρα μας ανέβασε τις τιμές και ακολουθήσαμε τις ευρωπαϊκές  τιμές που σε αυτά τα επίπεδα κυμαίνονταν».

Που θα φτάσει η τιμή

Στην συνέχεια έκανε πρόβλεψη για το ποια θα είναι η τιμή του ελαιόλαδου το επόμενο διάστημα  «Εάν πέρυσι πουλήσαμε το ελαιόλαδο μια μέση τιμή στα 5 ευρώ και στα σούπερ μάρκετ κυμαινόταν στα 13,75 ευρώ  με 15 ευρώ καταλαβαίνετε τώρα που θα το πουλάμε 9 ευρώ με 10 ευρώ εμείς οι παραγωγοί πόσο θα φτάσει στο ράφι.

Η τιμή του θα φτάσει κοντά στα 20 ευρώ. Και δυστυχώς αυτός είναι ο προβληματισμός ο δικός μας γιατί θα αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πλέον θα βγάλουν το λαδί από τη ζωή τους» σημείωσε και μίλησε για την δημοσκόπηση που έγινε πριν από έναν μήνα στην  Ισπανία.

Στην Ισπανία οι πολίτες μείωσαν την κατανάλωση του ελαιόλαδου κατά 85% σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα, συμπλήρωσε.

Πόσο έχει ανέβει το λάδι από το 2022

Το Mega αναφέρει πόσο έχει αυξηθεί η τιμή πώλησης  του ελαιόλαδου από τον Φθινόπωρο του 2022 μέχρι σήμερα στους καταναλωτές. Αναλυτικά:

  •  Τον Φθινόπωρο 2022: Η τιμή πώλησης του ελαιόλαδου στους καταναλωτές ήταν μεταξύ 5,45 ευρώ και  5,75 ευρώ το λίτρο
  • Τον  Ιούλιο 2023:  Η τιμή του ελαιόλαδου πωλούνταν μεταξύ 6 ευρώ και 6,40 ευρώ το λίτρο
  • Τον Αύγουστο 2023: Από 9,50 ευρώ έως και 12 ευρώ το λίτρο ήταν η τιμή πώλησης του ελαιόλαδου
  • Τον Νοέμβριο 2023:  Η τιμή πώλησης του ελαιόλαδου στους καταναλωτές κυμαίνονταν μεταξύ 12 ευρώ και 15 ευρώ το λίτρο
  • Τον Ιανουάριο 2024: Το ελαιόλαδο πωλούνταν από 16 ευρώ μέχρι και 17 ευρώ το  λίτρο

Συμπεραίνεται πως η τιμή του ελαιόλαδου έχει αυξηθεί κατά 212% το διάστημα αυτό