Σκλαβενίτης: Πρόστιμο για τον κιμά στο σούπερ μάρκετ

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης δέχθηκε πρόστιμο για παραβίαση κανόνων ΔΙΕΠΠΥ σχετικά με τη μηχανή του κιμά.

Σκλαβενίτης: Πρόστιμο για τον κιμά στο σούπερ μάρκετ

Πρόστιμα «μοιράζουν» οι ελεγκτικές υπηρεσίες για παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την πώληση κιμά.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ο Σκλαβενίτης που βρίσκεται στην Φιλοσόφων & Τζεβελέκη Λευκάδας δέχθηκε πρόστιμο.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ξής:

Στις 22-12-2023, με απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας (αρ. πρωτ.: 110586_17196/22.12.2023) επιβλήθηκε πρόστιμο πεντακόσια ευρώ ( 500 €), στην επιχείρηση «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε», που βρίσκεται στην Φιλοσόφων & Τζεβελέκη Λευκάδας, για παράβαση των Κανόνων ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. (ΦΕΚ 2983-Β-2017) του άρθρου 20, που αφορά το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στην μηχανή και το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια, ενώ υπήρχαν 135 γραμμάρια.

Τι αναφέρει η νομοθεσία για την κοπή και πώληση κιμά

Όσον αφορά στην κοπή και πώληση μη προσυσκευασμένου κιμά οι Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ (Απόφαση 91354, ΦΕΚ Β 2983, 30/8/2017), στο άρθρο 20 προβλέπουν:

 1. Απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να διατηρούν και να εκθέτουν για πώληση έτοιμο μη προσυσκευασμένο κιμά, κομμένο εκ των προτέρων, από νωπό ή κατεψυγμένο κρέας με ή χωρίς προσθήκη διαφόρων συστατικών, καρυκευμάτων, νατρίου, αλατιού κ.λπ. Το περιγραφόμενο προϊόν δεν επιτρέπεται να διατίθεται και να πωλείται στους καταναλωτές με οποιαδήποτε άλλη ονομασία.
 2. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν τον κιμά από κομμάτι κρέατος με οστά ή χωρίς οστά, που διαλέγει ο καταναλωτής και η κοπή να γίνεται πάντα μπροστά στον καταναλωτή.
 3. Η τιμή λιανικής πώλησης του κιμά είναι αυτή στην οποία πωλείται το κομμάτι κρέατος (με οστά ή χωρίς οστά), από το οποίο παρασκευάσθηκε ο κιμάς και απαγορεύεται κάθε προσαύξηση της τιμής λόγω φύρας, κοπής, περιποίησης, αφαίρεσης οστών κ.λπ.
 4. Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να κόβουν σε διαφορετική μηχανή τον κιμά που προέρχεται από κρέας πουλερικών.
 5. Οι παραπάνω μηχανές πρέπει να είναι τοποθετημένες σε σημείο τέτοιο ώστε η κοπή να είναι απολύτως ορατή από τον καταναλωτή.
 6. Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια.
 7. Στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ως κάτωθι:
  Α. Για παράβαση της παραγράφου 1, χίλια ευρώ (1.000€) ανά παράβαση.
  Β. Για παράβαση της παραγράφου 2, χίλια ευρώ (1.000€) ανά παράβαση.
  Γ. Για παράβαση της παραγράφου 3, πεντακόσια ευρώ (500€) ανά παράβαση.
  Δ. Για παράβαση της παραγράφου 4, χίλια ευρώ (1.000€) ανά παράβαση.
  Ε. Για παράβαση της παραγράφου 5, πεντακόσια ευρώ (500€) ανά παράβαση.
  ΣΤ. Για παράβαση της παραγράφου 6, πεντακόσια ευρώ (500€) ανά παράβαση.