Σοκ για τους Έλληνες: Πασίγνωστα προϊόντα γίνονται απλησίαστα

Σύμφωνα με το δελτίο τιμών της τράπεζας Πειραιώς, τα σημάδια ομαλότητας στην αγορά σιταριού δύναται να αντιστραφούν εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων με αποτέλεσμα να υποστούν νέα οικονομική αφαίμαξη οι καταναλωτές.

Σοκ για τους Έλληνες: Πασίγνωστα προϊόντα γίνονται απλησίαστα

Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές του σιταριού, της ζάχαρης και χυμό πορτοκαλιού προβλέπει το τμήμα οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής για τα αγροτικά προϊόντα της Τράπεζας Πειραιώς. Στον αντίποδα, αναμένεται μείωση στις τιμές καλαμποκιού, βαμβακιού και ριζιού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, τα σημάδια ομαλότητας στην αγορά σιταριού μπορεί να αντιστραφούν εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων, θέτοντας σε ανοδική πορεία την τιμή του.

Για τη ζάχαρη, είναι πιθανή η ανοδική πίεση στην τιμή της ως αποτέλεσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, πλήττοντας τις προοπτικές παραγωγής.

Τα «υπερπουλημένα» επίπεδα στην τιμή του καλαμποκιού λειτουργούν υποστηρικτικά της τιμής του, ωστόσο οι μειωμένες κινεζικές εισαγωγές πιθανά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι περικοπές στην παραγωγή πιθανά να ενισχύσουν την τιμή του, όμως το υψηλό επίπεδο αποτίμησής του δημιουργεί προβληματισμό για την πορεία εξέλιξης της τιμής του.

Η αυξημένη παραγωγή ινδικού βαμβακιού πιθανά να περιορίσει την πορεία ανόδου της τιμής στο βαμβάκι, παρά τη συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών.

Για τη σόγια, η αβεβαιότητα που εξακολουθεί και υπάρχει γύρω από τα επίπεδα της παγκόσμιας προσφοράς δύναται να έχει αρνητική επίδραση στην τιμή της.

Η περιορισμένη παραγωγή και η εξαγωγική δραστηριότητα δύναται να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο στις τιμές των βοοειδών, μια τάση που πιθανά να αντιστραφεί λόγω του υψηλού επιπέδου αποτίμησης.

Τέλος, για το ρύζι, οι προοπτικές της ενισχυμένης ινδικής παραγωγής ρυζιού, δύναται να επιδράσουν αρνητικά στην τιμή του.