Σοκ με το ελαιόλαδο: Άσχημα νέα στην Ελλάδα – Αυτό δεν το περίμενε κανείς

Νέα εκτόξευση τιμών στο ελαιόλαδο βλέπουν ελαιοπαραγωγοί και έμποροι τους επόμενους μήνες, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν υποστεί οικονομική αφαίμαξη.

Σοκ με το ελαιόλαδο: Άσχημα νέα στην Ελλάδα - Αυτό δεν το περίμενε κανείς

Να σημειωθεί πως το ελαιόλαδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ πωλείται σήμερα στα 14 με 15 ευρώ το λίτρο ενώ αναμένεται το προσεχές διάστημα η τιμή να «σκαρφαλώσει» ως και στα 18 ευρώ το λίτρο.

Ακριβό σαν το «χρυσάφι» το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ολοένα και τραβάει την ανιούσα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ένας τενεκές λάδι (17 κιλών) έχει φτάσει να κοστίζει περίπου 170-200 ευρώ, ενώ, πέρυσι η τιμή του κυμαινόταν μόλις στα 75-90 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια πάντως να συγκρατηθούν οι τιμές λιανικής του τυποποιημένου ελαιόλαδου οι εταιρείες του κλάδου ζητούν να μειωθεί προσωρινά ο ΦΠΑ στο επίπεδο του 5%-6% από το 13% που είναι σήμερα.

Οι καταναλωτές είναι σε απόγνωση καθώς το ελαιόλαδο μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας

Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 10–12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5–17 ευρώ / κιλό. Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% έως 130%.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%), βασικές χώρες παραγωγοί.

Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), την Ιρλανδία (+16%) και την Ολλανδία (+18%).

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καταναλωτές πλέον το χρησιμοποιούν με το… σταγονόμετρο για τη διατροφή τους ενώ αναγκάζονται να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο.

 67% αύξηση στο ελαιόλαδο σε σχέση με πέρσι

Τον Ιανουάριο, η τιμή του ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 67,4% σε σχέση με πέρσι, δηλαδή όσο ποτέ το προηγούμενο 12μηνο, όταν οι τιμές κάλπαζαν. Να υπογραμμισθεί δε πως πρόκειται για τη 2η μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη!

Έτσι ένα τετράλιτρο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο γνωστής εταιρίας, που στις 28 Φεβρουαρίου του 2022 κόστιζε κάτι λιγότερο από 24 ευρώ, σήμερα πωλείται προς 61 ευρώ!

Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικού ρεπορτάζ του MEGA, η πορεία της τιμής του ελαιόλαδου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει ως εξής:

  • Φθινόπωρο 2022: 5,45€ – 5,75€/ λίτρο
  • Ιούλιος 2023: 6€ – 6,40€/ λίτρο
  • Αύγουστος 2023: 9,50€ – 12€/ λίτρο
  • Νοέμβριος 2023: 12€ – 15€/ λίτρο
  • Ιανουάριος 2024: 16€ – 17€/ λίτρο

Με λίγα λόγια, παρατηρείται δηλαδή αύξηση 212% στην τιμή του ελαιόλαδου μέσα σε μόλις 14 μήνες.

Προβληματισμός από τη μειωμένη η παραγωγή

Παράλληλα, οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%, σύμφωνα με το  εν λόγω ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατάρρευση της εξαγωγής

Οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει και σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγών, τον Ιανουάριο η πτώση της αξίας των εξαγωγών ελαιολάδου έφτασε στο 48,6% έναντι του Ιανουαρίου του 2023. Όλα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην νέα ελαιοκομική περίοδο, που ουσιαστικά τώρα ξεκινάει.

Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καλές, αφού οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα. Ούτε πολύ κρύο έκανε, κάτι που είναι ουσιώδες για την παραγωγή, αλλά ούτε και πολλές βροχές υπάρχουν αυτή την περίοδο που τις έχει ανάγκη το δέντρο ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητά τους.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία σε κάποιες περιοχές με έντονο το στοιχείο της παραγωγής ελιάς, έχει κάνει τελευταία ισχυρό παγετό ενώ υπάρχουν και έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχοπτώσεις ακόμη και χαλάζι.