Σοκ με τον ΕΝΦΙΑ: Θα πληρώνουμε μηνιαίο «ενοίκιο» ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας

Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ύψος τα 10 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Σοκ με τον ΕΝΦΙΑ: Θα πληρώνουμε μηνιαίο «ενοίκιο» ακόμη και για το ιδιόκτητο σπίτι μας

Ο ΕΝΦΙΑ, μετατρέπεται σε ένα είδος “ενοικίου” το οποίο θα πρέπει δυστυχώς να πληρώνουμε σε μηνιαία βάση για να μην φορτωνόμαστε με προσαυξήσεις, συν το ρεύμα και βέβαια τους υπόλοιπους λογαριασμούς.

Όμως, η μηνιαία επιβάρυνση και η οικονομική αφαίμαξη δεν σταματά με τον εν λόγω φόρο αλλά έχει και «ουρά» τον λογαριασμό του ρεύματος. Να σημειωθεί πως το πάγιο αγγίζει στο ελάχιστο τα  5 ευρώ τον μήνα. Όσοι δε επιζητούν την ασφάλεια του σταθερού τιμολογίου, καλούνται να καταβάλλουν πάγιο ακόμη και 10 ευρώ.

Ουσιαστικά, θεσπίστηκε ένα ακόμη «πάγιο», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thetoc το οποίο είναι άκρως υπολογίσιμο ειδικά αν στο σπίτι υπάρχει τριφασικό ρολόι. Συγκεκριμένα, έχουμε δύο ενδεχόμενα: ή το ρολόι θα είναι μονοφασικό και το πάγιο θα διαμορφώνεται στα 35,47 ευρώ, ή το ρολόι θα είναι τριφασικό και η επιβάρυνση θα ανέρχεται στα 110 ευρώ τον χρόνο. Ο δε λογαριασμός του ρεύματος έχει μέσα και άλλα πάγια: τα δημοτικά τέλη, τον δημοτικό φόρο και την ΕΡΤ.

Για παράδειγμα σε ένα διαμέρισμα 120 τ.μ σε μια καλή περιοχή θα επιβάλλονται οι ακόλουθες πάγιες χρεώσεις:

1. O ΕΝΦΙΑ σε περιοχή με τιμή ζώνης 1900 ευρώ για ένα σπίτι 15ετίας είναι 394 ευρώ τον χρόνο άρα το “μηνιάτικο” θα έρχεται 33 ευρώ.

2. Ο λογαριασμός του ρεύματος θα φέρνει “πάγια” 217 ευρώ τον χρόνο αν η γραμμή είναι τριφασική άρα μιλάμε για επιπλέον 18-19 ευρώ. Αυτό το ποσό καλύπτει τα 5 ευρώ που ζητάει ο πάροχος ενέργειας, τα 3 ευρώ της ΕΡΤ, τα περίπου 9 ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τον ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτά τα πάγια.

3. Πάλι μέσω του λογαριασμού ρεύματος θα εισπράττονται δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και ΤΑΠ που δεν συνδέονται με τη χρήση του σπιτιού αλλά μόνο με την ιδιοκτησία του. Για το διαμέρισμα των 120 τετραγωνικών, θα είναι τουλάχιστον άλλα 20 ευρώ τον μήνα ή 240 ευρώ τον χρόνο.

Κατά συνέπεια ένα μέσο νοικοκυριό «γονατίζει» τόσο από τα παραπάνω όσο και από την ακρίβεια.

ΕΝΦΙΑ 2024: Πώς θα κατεβάσετε το εκκαθαριστικό

Για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2024 μπαίνετε στο taxis, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, στις Οφειλές εκτός ρύθμισης και βλέπετε τις 11 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τις οποίες μπορείτε να πληρώσετε με κάρτα ή με IRIS. Αντίστοιχα στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.
 • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
 • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
 • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
 • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxis
 • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2024 από το κινητό

Το myAADEapp προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από το κινητό τηλέφωνό τους και με λίγες κινήσεις.

Η εν λόγω εφαρμογή είναι διαθέσιμη και σε κινητά τηλέφωνα με λογισμικό Android και σε κινητά της Apple με λογισμικό iOS και μπορείτε να την «κατεβάσετε» από το αντίστοιχο App Store του κινητού τηλεφώνου σας, φυσικά είναι τελείως δωρεάν και η διαδικασία είναι πολύ απλή.

Επισημαίνεται ότι η νέα εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα προσωποποιημένων ενημερώσεων στους πολίτες – φορολογούμενους για φορολογικές υποχρεώσεις που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους.

Ακόμα, όταν αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οι κάτοχοι της εφαρμογής θα λάβουν μια σχετική ειδοποίηση (push notification). Ωστόσο, αν κάποιος φορολογούμενους δεν σπεύσει να πληρώσει και πλησιάζει ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, τότε θα λαμβάνει προσωποποιημένο μήνυμα για την υποχρέωσή του που λήγει, ώστε να πληρώσει και να γλυτώσει τα τέλη και τις προσαυξήσεις.

Επίσης, ο φορολογούμενος θα μπορεί να πληρώσει μέσω της εφαρμογής με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή με χρεωστική κάρτα τους φόρους του και τα τέλη που οφείλει όπως, για παράδειγμα, τα τέλη κυκλοφορίας.

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε κατάστημα

Εάν δεν επιθυμείτε ηλεκτρονική πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, τότε μπορείτε να εξοφλήσετε το ποσό με φυσική παρουσία μέσω του δικτύου των ΑΤΜ τραπεζών, ΕΛΤΑ σε κάθε νομό της χώρας και καταστημάτων ΟΠΑΠ.

Διακανονισμός για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Με την πάγια ρύθμιση οφειλών για τον ΕΝΦΙΑ μπορείτε να χωρίσετε το ποσό σε έως 24 δόσεις, αλλά θα επιβαρυνθείτε με επιτόκιο. Για την ένταξη στον διακανονισμό δεν χρειάζεται καμία δόση να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Η αίτησή σας πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση μέσω της ΑΑΔΕ.

Ποιοι έχουν εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και ποιοι δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο

 • Έκπτωση στον φόρο 10% θα έχουν όσοι είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (από πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες) και τους 12 μήνες του 2023.
 • Ακόμη, έκπτωση 50% έχουν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ καθόλου ΕΝΦΙΑ δεν θα πληρώσουν τα νοικοκυριά με τρία και περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον:
 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή η/ο σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
 • Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται επίσης οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.