Σοκ με τους λογαριασμούς ρεύματος – Το νέο χαράτσι που θα πληρώσουμε όλοι

Αν και οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν στη χονδρική αγορά,  τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου εμφανίστηκαν αυξημένα λόγω των ρευματοκλοπών προκαλώντας «πονοκέφαλο» στα νοικοκυριά. 

Σοκ με τους λογαριασμούς ρεύματος - Το νέο χαράτσι που θα πληρώσουμε όλοι

Ειδικότερα η αιτία για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος βρίσκεται στις ρευματοκλοπές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 4.8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως. Κατά συνέπεια, οι μειώσεις στη τιμή του ρεύματος δεν φτάνουν στην τσέπη του καταναλωτή, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να καλύψει την χασούρα από τις ρευματοκλοπές για τα έτη 2021-2022.

Με λίγα λόγια, οι συνεπείς καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» όπως γίνεται συνήθως.

Τα τιμολόγια ρεύματος του Απριλίου πήραν την ανηφόρα: Το «πράσινο» κατά 3% και το «μπλε» κατά 4,3%

Είναι ενδεικτικό πως τον Μάρτιο το ελάχιστο τιμολόγιο που προσέφερε συγκεκριμένη εταιρεία ήταν στα 8,18 ευρώ ενώ αντίστοιχα τον Απρίλιο έφθασε στα 9,10 ευρώ. Και όλα αυτά ενώ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική αγορά έχει κάτι πραγματική «βουτιά» κατά 8%.

«Έχουμε μία καθοδική πορεία στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι ‘τσίμπησαν’ τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την τρύπα λόγω των ρευματοκλοπών», ανέφερε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Οι αιτίες αύξησης της λιανικής τιμής ρεύματος

  • Ρευματοκλοπή σε ποσοστό 4,85%
  • Φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο σε ποσοστό 5,17%
  • Μη καταμέτρηση και καταλογισμό χρεώσεων από χιλιάδες μετρητές καταναλωτών σε ποσοστό 3,53%
  • Μερικοί από τους τρόπους εξάλειψης ή περιορισμού των απωλειών είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, η υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός υποδομών δικτύου με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (smart network).

Οι πάροχοι έχουν ήδη καταβάλει για απώλειες δικτύου και κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω παράνομων συνδέσεων, 1,6 δισ. για την περίοδο 2021-2022. Θέση τους είναι ότι το κόστος τουλάχιστον των ρευματοκλοπών και των ελλιπών μετρήσεων θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος να βαρύνει τον διαχειριστή, που είναι και ο αρμόδιος για τον περιορισμό του φαινομένου και το ζήτημα έχει τεθεί ήδη στη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει βάλει στόχους στον διαχειριστή για τη μείωση των ρευματοκλοπών κατά μέσον όρο 2% ετησίως το διάστημα 2021-2024, έναντι ποινών.

Οι στόχοι αυτοί θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλοί ενώ στο μεταξύ δεν έχουν επιτευχθεί. Αντιθέτως, όπως επιβεβαιώνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι ρευματοκλοπές από 4,9% το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% της συνολικής κατανάλωσης το 2022 και οι τεχνικές από 5,1% το 2021 σε 5,88% το 2022.

Το ζήτημα απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε από τον περασμένο Νοέμβριο μέτρα κατά των ρευματοκλοπών, τα οποία όμως δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη. Αναγνωρίζει δε ότι το ζήτημα πρέπει να το ξαναδεί και η ΡΑΑΕΥ με μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

Τι είναι ρευματοκλοπή και πώς τιμωρείται

Οι ρευματοκλοπές ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) διαπιστώνει περίπου 13.000 ετησίως (η πλειονότητα από επιχειρήσεις), από τις οποίες ζημιώνονται οι συνεπείς καταναλωτές, συνολικά κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως. Με στόχο τη μείωση -και κατά το δυνατόν την εξάλειψη- των ρευματοκλοπών αυστηροποιείται το παρόν πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).

Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και Δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).

Δ) Είσπραξη -μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές

Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)

Νομολογία

Πως ορίζεται η ρευματοκλοπή και ποια στοιχεία πρέπει να συντρέχουν για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της ρευματοκλοπής

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ (Ζ’ ΠΟΙΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ)

Απόφαση

Αριθμός 846/2019

Κατά την παρ. 1 του άρθρου 372 του ΠΚ «όποιος αφαιρεί ξένο (ολικά ή εν μέρει) κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και αν το αντικείμενο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών».

Κατά δε την παρ. 2 του αυτού άρθρου κινητό πράγμα θεωρείται κατά τον Κώδικα και η ενέργεια του ηλεκτρισμού, του ατμού και κάθε άλλη ενέργεια.

Από τις διατάξεις αυτές, δια των οποίων προστατεύεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, προκύπτει ότι για την στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της κλοπής απαιτείται η από τον δράστη, με θετική ενέργεια, αφαίρεση από την φυσική κατοχή άλλου, ξένου, ολικά ή εν μέρει, κινητού πράγματος, μη ανήκοντος κατά κυριότητα σ’ αυτόν, αυτογνωμόνως, χωρίς την συναίνεση του έχοντος δικαίωμα επ’ αυτού ιδιοκτήμονος, με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση του.

Η αφαίρεση συνίσταται στην άρση της επί του κινητού πράγματος υφισταμένης ξένης κατοχής και την θεμελίωση νέας επ’ αυτού κατοχής από τον δράστη ή τρίτον με σκοπό την παράνομη ιδιοποίηση.

Αποτελεί δε κλοπή και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο αφαίρεση ηλεκτρικής ή άλλης ενέργειας με σκοπό την παράνομη ιδιοποίησή της. Τέτοια κλοπή ενεργείας του ηλεκτρισμού, επιτυγχάνεται κυρίως και αμέσως με την μη αναγραφή του αναλισκομένου ρεύματος στον μετρητή με την δια τεχνικών μέσων καθ’ οιονδήποτε τρόπο επέμβαση σ’ αυτόν (μετρητή της ΔΕΗ), η οποία παρέχει προνομιακώς ηλεκτρικό ρεύμα στους συμβαλλόμενους με αυτή, ώστε αυτός (μετρητής) να δείχνει λιγότερες μονάδες αναλισκομένου ρεύματος καθ’ εκάστη χρονική περίοδο

Το κείμενο της απόφασης 846/2019 ΑΠ στο areiospagos.gr

Σχετικά:

Ρευματοκλοπή. Ορισμός, διαδικασία εντοπισμού και συνέπειες

Ορισμός Ρευματοκλοπής

Ως ρευματοκλοπή ορίζεται εν γένει η αυθαίρετη και με δόλο επέμβαση σε εξοπλισμό ή / και εγκαταστάσεις του Δικτύου, με σκοπό την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς αυτή να καταγράφεται, ή χωρίς να αντιστοιχίζεται με Εκπρόσωπο Φορτίου, και να μην τιμολογείται.

Συνηθέστερη περίπτωση συνιστά η επέμβαση στον μετρητή ή άλλο στοιχείο της μετρητικής διάταξης που αποσκοπεί στην αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας (καταγραφή μικρότερων ποσοτήτων έναντι της πραγματικής κατανάλωσης της εγκατάστασης).

Στην περίπτωση αυτή υπάγεται η πλειονότητα των εντοπιζόμενων ρευματοκλοπών

Εγχειρίδιο ρευματοκλοπών σε εφαρμογή της παραγράφου 23 του άρθρου 95 του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διαχείρισης Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. (Αριθμ. απόφ. 236/2017 – ΦΕΚ Τεύχος Β’ 1871/30.05.2017)