Σοκολάτα Ντουμπάι: Γλυκιά απόλαυση ή κρυφή απειλή για την υγεία;

Η viral σοκολάτα Ντουμπάι έχει κατακτήσει τα social media και τα ράφια των καταστημάτων —όπου καταφέρνει να φτάσει. Πίσω από τη γλυκιά γοητεία της, όμως, κρύβονται επικίνδυνες προσμείξεις και πιθανές καρκινογόνες ουσίες, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες.

Σοκολάτα Ντουμπάι: Γλυκιά απόλαυση ή κρυφή απειλή για την υγεία;

Η σοκολάτα Ντουμπάι, με τη χαρακτηριστική γέμιση από φιστίκι, ταχίνι και τραγανό κανταΐφι, έχει γίνει ανάρπαστη λόγω της σπανιότητάς της και των μοναδικών της γεύσεων. Ωστόσο, πίσω από τη λαχταριστή της όψη, μια σκοτεινή πλευρά αποκαλύπτεται μέσα από νέα επιστημονική έρευνα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών.

Ανησυχητικά ευρήματα σε απομιμήσεις της σοκολάτας Ντουμπάι

Η αυξανόμενη ζήτηση έχει πυροδοτήσει μια παράλληλη «μαύρη αγορά», με κακής ποιότητας απομιμήσεις του γλυκίσματος να κυκλοφορούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με το Γραφείο Χημικής και Κτηνιατρικής Εξερεύνησης (CVUA) της Στουτγκάρδης, πολλές από τις εισαγόμενες «σοκολάτες Ντουμπάι» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία περιέχουν επικίνδυνες χημικές ενώσεις και προσθετικά.

Σε δείγματα που αναλύθηκαν, εντοπίστηκε φοινικέλαιο το οποίο, κατά τη θέρμανση, δημιουργεί την ένωση 3-MCPD —μια ουσία που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Από τα οκτώ δείγματα, τα έξι περιείχαν 3-MCPD, και τα πέντε ξεπερνούσαν τα όρια ασφαλείας.

Αφλατοξίνες και χρωστικές στα ράφια

Η ίδια έρευνα αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη αφλατοξινών —τοξίνες που παράγονται από μύκητες και είναι ισχυρά καρκινογόνες— αλλά και συνθετικές χρωστικές ουσίες (E140, E141), οι οποίες προστίθενται για να δώσουν στο προϊόν ένα εντυπωσιακό πράσινο χρώμα, παραπλανώντας τον καταναλωτή ως προς την περιεκτικότητα σε φιστίκι.

Σε πολλές περιπτώσεις, το εξωτερικό «κέλυφος» της σοκολάτας περιλάμβανε φθηνά έλαια, όπως ηλιέλαιο ή και πάλι φοινικέλαιο, αντί για το φυσικό βούτυρο κακάο —κάτι που, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθιστά αδύνατη την ορθή κατάταξή του προϊόντος ως σοκολάτα.

Η επικεφαλής του Τμήματος Τροφικών Συμβάντων της Υπηρεσίας Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), Tina Potter, προέτρεψε το κοινό να είναι προσεκτικό με τα εισαγόμενα προϊόντα και να απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση ύποπτων προϊόντων.

Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν τις αναλύσεις και επεκτείνουν τους ελέγχους σε προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη εντός της ΕΕ, ενόψει πιθανών μέτρων προστασίας του καταναλωτή.


Να θυμάστε πάντα πως η σοκολάτα Ντουμπάι μπορεί να είναι μια γευστική εμπειρία που σαρώνει τα social media, αλλά οι απομιμήσεις της εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Οι καταναλωτές καλούνται να είναι υποψιασμένοι και να προτιμούν πιστοποιημένα προϊόντα, αποφεύγοντας πειρασμούς που μπορεί να κρύβουν τοξικές παγίδες.