Σοκολάτα «σταθμός»: Γεύση, λιγότερη ζάχαρη και «απάντηση» στην κλιματική κρίση

Η νέα μέθοδος παραγωγής σοκολάτας που αναπτύχθηκε στην Ελβετία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο βιώσιμη και υγιεινή απόλαυση.

Σοκολάτα «σταθμός»: Γεύση, λιγότερη ζάχαρη και «απάντηση» στην κλιματική κρίση

Με τη χρήση περισσότερων μερών του καρπού του κακάο, η νέα σοκολάτα προσφέρει διατροφικά και περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει τα εισοδήματα των καλλιεργητών κακάο. Αν και υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, οι προοπτικές για το μέλλον της σοκολάτας είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες.

Η σοκολάτα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις παγκοσμίως, όμως οι τελευταίες εξελίξεις στην παραγωγή της υποδηλώνουν ότι το μέλλον της μπορεί να είναι πιο υγιεινό και βιώσιμο. Οι επιστήμονες διερευνούν νέους τρόπους παραγωγής σοκολάτας, καθώς οι τιμές του κακάο έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των ασθενειών στις καλλιέργειες, των έντονων βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που προκαλούνται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο. Μια σημαντική ανακάλυψη έρχεται από την Ελβετία, όπου οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο αξιοποίησης περισσότερων μερών του καρπού του κακάο.

Η Καινοτόμος Μέθοδος Παραγωγής

Οι επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο ETH της Ζυρίχης έχουν δημιουργήσει ένα νέο είδος σοκολάτας χρησιμοποιώντας τον πολτό και την εσωτερική επένδυση του φλοιού του κακάο, το ενδοκάρπιο. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει τη δημιουργία ενός «ζελέ κακάο», το οποίο είναι τόσο γλυκό που μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη. Η νέα μέθοδος καθιστά τη σοκολάτα πιο υγιεινή και πιο βιώσιμη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έως και το 20% της σοκολάτας μπορεί να αποτελείται από αυτό το ζελέ κακάο, χωρίς να θυσιάζεται η γλυκύτητα και η γεύση της.

Διατροφικά Οφέλη από τη νέα σοκολάτα

Η νέα σοκολάτα που περιέχει ζελέ κακάο παρουσιάζει σημαντικά διατροφικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο nature food. Περιέχει 20% περισσότερες φυτικές ίνες και 30% λιγότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με την τυπική ευρωπαϊκή μαύρη σοκολάτα. Τα οφέλη αυτά την καθιστούν μια πιο υγιεινή επιλογή για τους καταναλωτές που επιθυμούν να απολαύσουν τη σοκολάτα χωρίς ενοχές.

Βιωσιμότητα και Περιβαλλοντικά Οφέλη από τη σοκολάτα

Η παραγωγή της νέας αυτής σοκολάτας είναι πιο βιώσιμη. Σύμφωνα με την αξιολόγηση των ερευνητών, η μεγάλης κλίμακας παραγωγή της μπορεί να μειώσει τη χρήση γης και το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη σε σύγκριση με τη συμβατική παραγωγή μαύρης σοκολάτας. Αυτές οι μειώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας κακάο, η οποία επηρεάζεται έντονα από τις κλιματικές αλλαγές.

Οικονομικά Οφέλη για τους Καλλιεργητές Κακάο

Η καινοτομία στην παρασκευή σοκολάτας μπορεί επίσης να βελτιώσει τα μέσα διαβίωσης των καλλιεργητών κακάο. Με τη νέα μέθοδο, οι καλλιεργητές μπορούν να πωλούν, εκτός από τους κόκκους, και τον αποξηραμένο χυμό από τον πολτό και το ενδοκάρπιο. Αυτό θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν νέες πηγές εισοδήματος, προσφέροντας μια οικονομική ανακούφιση και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων που προκαλούν οι κλιματικές αλλαγές.

Πριν η νέα αυτή σοκολάτα φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είναι αναγκαίες ορισμένες αλλαγές στις υποδομές παραγωγής. Οι καλλιεργητές κακάο θα χρειαστούν εξοπλισμό για την αποξήρανση του χυμού και την παρασκευή του ζελέ, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται επενδύσεις που έχουν όμως ως στόχο την εξομάλυνση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.