Σολομός με σάλτσα πορτοκάλι
Ο σολομός με σάλτσα πορτοκάλι είναι μια γκουρμέ συνταγή που κλέβει τις εντυπώσεις είτε μιλάμε για ένα απλό καθημερινό γεύμα, είτε το Κυριακάτικο τραπέζι.
Ο σολομός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια λόγω της πλούσιας γεύσης του και της υψηλής διατροφικής του αξίας. Σε αυτή τη συνταγή, τον παντρεύουμε με μία αρωματική σάλτσα πορτοκαλιού που δίνει φρεσκάδα και μία απαλή γλυκόξινη επίγευση. Ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και εντυπωσιακό πιάτο, είτε για καθημερινό γεύμα είτε για ιδιαίτερες περιστάσεις.
Σολομός με σάλτσα πορτοκάλι- Χρόνος προετοιμασίας
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 25 λεπτά
Υλικά (για 2 άτομα)
- 2 φιλέτα σολομού (περίπου 180–200 γρ. το καθένα)
- Χυμός από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βούτυρο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Φρέσκος άνηθος ή μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Στεγνώνουμε τα φιλέτα σολομού με χαρτί κουζίνας και τα αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
Τσιγάρισμα στο τηγάνι
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τοποθετούμε τα φιλέτα με την πέτσα προς τα κάτω (αν έχουν) και τα ψήνουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Γυρνάμε και μαγειρεύουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Βγάζουμε τον σολομό από το τηγάνι και τον διατηρούμε ζεστό.
Παρασκευή σάλτσας πορτοκαλιού
- Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
- Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μέλι και τη μουστάρδα.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει για 4-5 λεπτά μέχρι να μειωθεί και να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα.
- Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Τοποθετούμε τον σολομό πίσω στο τηγάνι και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά ώστε να απορροφήσει αρώματα.
- Πασπαλίζουμε με φρέσκο άνηθο ή μαϊντανό.
Tips
- Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγες σταγόνες από ξύδι βαλσάμικο λευκό.
- Συνοδεύεται εξαιρετικά με πουρέ γλυκοπατάτας ή ρύζι μπασμάτι.
- Μπορείς να αντικαταστήσεις το μέλι με σιρόπι σφενδάμου για vegan παραλλαγή.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ξεκίνησε με το τηγάνι καλά καυτό πριν προσθέσεις τον σολομό.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις