Σολομός στο τηγάνι με σάλτσα πορτοκαλιού
Ο σολομός γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής όταν συναντά τη γλυκόξινη, αρωματική σάλτσα πορτοκαλιού. Ένα πιάτο απλό στην εκτέλεση αλλά γεμάτο γεύση, ιδανικό για κάθε εποχή.
Αν ψάχνεις έναν τρόπο να αναδείξεις τον σολομό χωρίς να «καπελώσεις» τη φυσική του νοστιμιά, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για σένα. Το πορτοκάλι δίνει φρεσκάδα, η σάλτσα δένει απαλά με το ψάρι, και το τηγάνι κάνει όλη τη δουλειά – χωρίς φούρνους και χωρίς περιττές φασαρίες.
Σολομός στο τηγάνι με σάλτσα πορτοκαλιού – Χρόνος παρασκευής
-
Προετοιμασία: 10 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 15 λεπτά
-
Σύνολο: 25 λεπτά
Υλικά (για 2 άτομα)
Για τον σολομό:
-
2 φιλέτα σολομού με το δέρμα (περίπου 180–200 γρ. το καθένα)
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα πορτοκαλιού:
-
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι αγαύης
-
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
1/2 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό (προαιρετικά για πιο δεμένη υφή)
Εκτέλεση
-
Ετοιμασία σολομού:
Στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά. -
Ψήσιμο:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι. Βάζουμε τον σολομό με το δέρμα προς τα κάτω και ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά. Γυρνάμε προσεκτικά και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε σε πιάτο και σκεπάζουμε ελαφρά. -
Σάλτσα πορτοκαλιού:
Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, το μέλι και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε 3-4 λεπτά. Αν θέλουμε πιο δεμένη υφή, προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο και αναδεύουμε μέχρι να γυαλίσει. -
Σερβίρισμα:
Περιχύνουμε τον σολομό με τη ζεστή σάλτσα. Συνοδεύουμε ιδανικά με ρύζι ή πουρέ πατάτας.
Tips
-
Μην παραψήσεις τον σολομό – θέλουμε το εσωτερικό του να παραμένει ζουμερό.
-
Αντικατάστησε το μέλι με maple syrup για πιο βαθιά γεύση.
-
Για πιο έντονη οξύτητα, πρόσθεσε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού στη σάλτσα.
Σολομός Με τι να συνοδεύσετε το πιάτο
Ο σολομός με σάλτσα πορτοκαλιού είναι ένα πιάτο που ταιριάζει εύκολα με πολλά συνοδευτικά, ανάλογα με το ύφος που θέλετε να δώσετε στο γεύμα σας – από ελαφρύ και δροσερό, μέχρι πιο χορταστικό και comfort.
-
Πουρές πατάτας με ξύσμα λεμονιού για δροσιά και φρεσκάδα.
-
Ρύζι μπασμάτι ή jasmine με λίγο βούτυρο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
-
Κινόα βρασμένη και ανακατεμένη με λεμόνι, φρέσκο κρεμμυδάκι και μυρωδικά.
-
Ψητές baby πατάτες με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και δεντρολίβανο.
Λαχανικά – για φρεσκάδα και ισορροπία
-
Σαλάτα ρόκας με φέτες πορτοκαλιού, καρύδια και ελαφρύ βαλσάμικο.
-
Σωτέ σπανάκι ή σέσκουλα με ελάχιστο σκόρδο και φρέσκο λεμόνι.
-
Ψητά λαχανικά όπως κολοκύθια, καρότα και πιπεριές, με λίγο θυμάρι.
-
Καραμελωμένα καρότα με βαλσάμικο ξίδι και φρέσκο θυμάρι.
Extra προτάσεις
-
Φρυγανισμένο ψωμί ολικής ή ciabatta για να μαζέψετε τη σάλτσα.
-
Κρύα σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο και λεμόνι, για δροσιά δίπλα στο πιάτο.
-
Λαδολέμονο με λίγη μουστάρδα για να ραντίσετε το συνοδευτικό σας.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις