Πάσχα… κοροΐδία – Έξαλλοι οι καταναλωτές με αυτό που είδαν στα ράφια

Νέες συνήθειες και περικοπές σε σχέση με τα προγενέστερα χρόνια έχουν υιοθετήσει την τελευταία διετία - λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού -οι Έλληνες, τόσο στην καθημερινότητά τους  όσο και τις γιορτινές ημέρες όπως το Πάσχα. 

Πάσχα... κοροΐδία – Έξαλλοι οι καταναλωτές με αυτό που είδαν στα ράφια

Το πασχαλινό τραπέζι γίνεται όλο και λιγότερο πλούσιο σε αγαθά, οι αγορές περιορίζονται στα απολύτως βασικά ενώ μειωμένο εμφανίζεται και το ποσοστό όσων επιλέγουν να ταξιδέψουν εκτός των αστικών κέντρων, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε το ΙΕΛΚΑ.

Φέτος παρατηρούνται διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε το Μάρτιο 2024 το ΙΕΛΚΑ σε 800 πολίτες από  ολόκληρη την Ελλάδα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως:

  • 1 στα 4 νοικοκυριά (26%) δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί. Το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%.
  • Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Το 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.
  • Αυξάνεται η τάση Do-It-Yourself (DIY) όσον αφορά τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Δηλαδή οι καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν μόνοι τους γλυκά και άλλα πασχαλινά είδη σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με το παρελθόν. Το ποσοστό που θα φτιάξει γλυκά στο σπίτι ανεβαίνει από το 43% στο 50% και το βάψιμο αυγών ανεβαίνει από το 62% στο 79%.
  • Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, το σούβλισμα του αρνιού αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό 2019 ήταν στο 67%. Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο από 40% σε 46%. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές. Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σουπερμάρκετ.
  • Τέλος, ένα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα στον κλάδο της εστίασης.

Σχήμα 1: Αλλαγές στις αγοραστικές και καταναλωτικές συνήθειες

Όσον αφορά τις αγορές του Πάσχα συγκεκριμένα:

  • Η πλειοψηφία των αγορών θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα (Σχήμα 2). Συγκεκριμένα μόνο το 35% θα κάνει τις αγορές νωρίτερα. Το 4% θα κάνει τις αγορές του ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το 53% την Μεγάλη εβδομάδα και το 9% τελευταία στιγμή.
  • Η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή (σχήμα 3) με μία τάση μείωσης με βάση τις απαντήσεις των καταναλωτών. Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει. Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη. Τέλος, μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό (σχήμα 4) θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα.

 

Σχήμα 4: Εκτίμηση δαπάνης Πάσχα