Σούπερ μάρκετ σήμερα: Κλειστά μαγαζιά 1/1 – Πότε ανοίγουν ξανά

Κλειστά τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα σήμερα 1/1/2024/ Πότε θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά. Ποιο το ωράριο.

Σούπερ μάρκετ σήμερα: Κλειστά μαγαζιά 1/1 - Πότε ανοίγουν ξανά

Κλειστά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ την Δευτέρα 1/1, την Πρωτοχρονιά του 2024. Με ανακοινώσεις του, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης και άλλες μεγάλες αλυσίδες ενημερώνουν ότι δεν θα λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη ημέρα.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα εμπορικά καταστήματα.

2 Ιανουαρίου: Τι ισχύει για καταστήματα, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, υπηρεσίες

Η αγορά κινείται ήδη σε εορταστικούς ρυθμούς με εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ να ακολουθούν εορταστικό ωράριο έως και την Κυριακή. Τη Δευτέρα, 1η Ιανουαρίου, είναι βεβαίως όλα τα καταστήματα, όπως και οι υπηρεσίες, κλειστά λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς. Τι ισχύει όμως για τη δεύτερη ημέρα του έτους;

Η 2α Ιανουαρίου δεν είναι επίσημη αργία. Παραδοσιακά, ωστόσο, τα εμπορικά καταστήματα επιλέγουν να μείνουν κλειστά – είτε για να ξεκουραστούν οι υπάλληλοί τους, είτε για να γίνει η απογραφή των αποθεμάτων.

Τα περισσότερα σούπερ μάρκετ αναφέρουν επίσης στις επίσημες ιστοσελίδες τους πως θα είναι κλειστά στις 2 Ιανουαρίου. Εξαίρεση αποτελoύν η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος και τα Lidl, που αναφέρoυν ότι την ερχόμενη Τρίτη, 2/1/2024, τα καταστήματά τους θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Καθώς δεν πρόκειται για αργία, ανοιχτές θα είναι στις 2 Ιανουαρίου και όλες οι τράπεζες, όπως επίσης οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ΕΛΤΑ. Στην περίπτωση των Δήμων, το εάν θα υπάρχει εξυπηρέτηση του κοινού τη δεύτερη ημέρα του έτους, αποφασίζεται από τη δημοτική αρχή. Σε τράπεζες και ΕΛΤΑ θα γίνονται κανονικά και οι πληρωμές των τελών κυκλοφορίας.

Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Λιανεμπόριο: Πώς κλείνει η χρονιά – Πού βάζει τον πήχη ο εμπορικός κόσμος

Το 2023 εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί για το ελληνικό λιανεµπόριο με µονοψήφια αύξηση, που μάλιστα σε µεγάλο βαθµό είναι πληθωριστική και δεν συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση της πραγµατικής κατανάλωσης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι κερδισµένες είναι οι µεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου έναντι των μικρότερων, µε την πληθωριστική κρίση να προκαλεί στην πραγµατικότητα διεύρυνση του χάσµατος µεταξύ τους, δεδομένου ότι οι «μεγάλοι» μπορούν να ασκήσουν πιο εκτεταμένη πολιτική προσφορών.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ανά τρίμηνο αυξάνεται στα επίπεδα του 2%, ενώ των μεσαίων άνω του 4%. Παραταύτα, οι πωλήσεις της Πρωτοχρονιάς, αφενός ολοκληρώνουν την αγοραστική κίνηση της εορταστικής αγοράς, και αφετέρου τον ετήσιο τζίρο, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κλείνει συγκριτικά και συνολικά με θετικό πρόσημο για το λιανικό εμπόριο.

Aπό τις 8 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τις γιορτές, δηλαδή από τις 8 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2024 που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου ενώ τα καταστήματα προβλέπεται να ανοίξουν ξανά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου 2024.