Σούπερ μάρκετ: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα 2024

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και έχουμε ανοιχτά σούπερ μάρκετ. Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν. Αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας.

Σούπερ μάρκετ: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν σήμερα Καθαρά Δευτέρα 2024

Υπάρχει πληθώρα σούπερ μάρκετ που θα λειτουργούν την Καθαρά Δευτέρα του 2024. Τα περισσότερα από αυτά θα ανοίξουν στις 08:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 14:00 το μεσημέρι. Παρόλα αυτά, μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το κατάστημα.

Καθαρά Δευτέρα 2024: Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ:

  • LIDL σε όλη την Ελλάδα με ωράριο 08:00-14:00
  • «Κρητικός» σε όλη την Ελλάδα με ωράριο 09:00-14:00
  • My Market σε πολλές περιοχές (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά) με ωράριο 08:00-14:00
  • ΑΒ Βασιλόπουλος του αεροδρομίου στα Σπάτα με ωράριο 07:00-23:00 και της Σαντορίνης με ωράριο 08:00-15:00 (Τα υπόλοιπα θα είναι κλειστά)*
  • Market in με ωράριο 08:00-14:00 (Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση με τα καταστήματα)

Κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ:

  • Σκλαβενίτης
  • Γαλαξίας
  • Μασούτης
  • ΑΒ Βασιλόπουλος (εκτός από τα παραπάνω)*

Επιπλέον ανοιχτά είναι και τα OK MARKET, μίνι μάρκετ, παντοπωλεία, φούρνοι ζαχαροπλαστεία.

Επίσης θα λειτουργούν:

  • Βαρβάκειος αγορά (21:00 βράδυ Κυριακής μέχρι αργά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας)
  • Αγορά του Ρέντη (Από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας)
  • Λαϊκές αγορές: Λειτουργούν κανονικά όπου υπάρχουν

Καθαρά Δευτέρα 2024: Ετσι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (διότι περιλαμβάνεται στις άνω ρητά αναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις) τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Τα έθιμα ανά την Ελλάδα για την Καθαρά Δευτέρα

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί κατ’έθιμο αργία. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι.

Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.

Στα Μεστά και στους Ολύμπους και στο Λιθί της Χίου, αναβιώνει το Έθιμο του Αγά με τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου σε ένα θεατρικό ο Αγάς ως δικαστής, καταδικάζει με χιούμορ τους θεατές. Άλλο έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία είναι εκείνο της μεταμφίεσης κάποιου κατοίκου της Αλεξανδρούπολης σε Μπέη και της περιφοράς του στην πόλη μοιράζοντας ευχές.

Οι κάτοικοι του Πόρου καθαρίζουν τα μαγειρικά σκευάσματά τους από τα λίπη των κρεάτων που καταναλώθηκαν τις Απόκριες σε ένα έθιμο που αποκαλείται ξάρτυσμα. Σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας λαμβάνει μέρος ο Χορός των Παπάδων όπου οι ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται από τους γέροντες.

Στην Κάρπαθο οδηγούνται στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων από τους Τζαφιέδες, δηλαδή τους χωροφύλακες, οι κάτοικοι που αντάλλαξαν απρεπείς χειρονομίες, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους σεβάσμιους της πόλης.

Το αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι, όπου οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά. Στη Μεθώνη Μεσσηνίας γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα, ενώ στη Νέδουσα οι αγρότες προσκαλούν την ευημερία με το αγροτικό καρναβάλι τους.

Στη Βόνιτσα ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνώντας μέσα από το χωριό καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα στο έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη, ενώ στη Θήβα λαμβάνει μέρος ο Βλάχικος γάμος όπου ξυρίζεται ο γαμπρός για να παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του μεταμφιεσμένο σε νύφη.

Τέλος, οι Μουτζούρηδες στο Πολύσιτο Βιστωνίδας, μουτζουρώνουν με κάπνα τους επισκέπτες του χωριού.