Σουφλέ με κιμά και τυριά
Το σουφλέ με κιμά και τυριά είναι το απόλυτο comfort food που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Όταν η ζεστασιά της κουζίνας συναντά την απόλαυση της γεύσης, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα χορταστικό και απολαυστικό σουφλέ. Με πρωταγωνιστή τον κιμά, που δίνει βάθος και πλούτο στη γεύση, και συνοδεία μιας γενναιόδωρης δόσης τυριών που λιώνουν υπέροχα στον φούρνο, αυτό το σουφλέ είναι η ιδανική επιλογή για κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα γεύμα που θα μείνει αξέχαστο.
Σουφλέ με κιμά και τυριά – Χρόνος παρασκευής
-
Προετοιμασία: 30 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
-
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά
-
Μερίδες: 6
Υλικά:
Για τον κιμά:
-
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
200 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη ή 1 κονσέρβα
-
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
-
1/2 φλ. κρασί κόκκινο (προαιρετικά)
-
1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
-
Αλάτι & πιπέρι
Για το σουφλέ:
-
300 γρ. πέννες ή φιογκάκια (ή ό,τι μικρό ζυμαρικό προτιμάς)
-
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
-
150 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
-
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
-
2 αυγά
-
200 ml κρέμα γάλακτος
-
100 ml γάλα
-
Λίγο μοσχοκάρυδο
-
Βούτυρο για το ταψί
Εκτέλεση:
-
Βράζεις τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που λέει η συσκευασία. Τα στραγγίζεις και τα αφήνεις στην άκρη.
-
Φτιάχνεις τον κιμά: Σωτάρεις σε κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με ελαιόλαδο. Προσθέτεις τον κιμά και τον καβουρδίζεις μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνεις με κρασί (αν χρησιμοποιήσεις). Προσθέτεις την ντομάτα, τον πελτέ, κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζεις 20 λεπτά μέχρι να δέσει.
-
Σε μπολ χτυπάς τα αυγά, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύεις καλά.
-
Συνθέτεις το σουφλέ: Σε βουτυρωμένο πυρέξ, απλώνεις τα μισά ζυμαρικά, λίγα τυριά, όλο τον κιμά, τα υπόλοιπα ζυμαρικά, τα υπόλοιπα τυριά και τέλος το μείγμα με την κρέμα.
-
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-
Αφήνεις να σταθεί για 10 λεπτά πριν σερβίρεις.
Tips:
-
Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, πρόσθεσε και μπέικον ή λουκάνικο στον κιμά.
-
Αντικατέστησε τη γραβιέρα με κεφαλογραβιέρα για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
-
Μπορείς να το φτιάξεις από πριν και να το ψήσεις λίγο πριν το σερβίρεις.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις