Σουτζουκάκια σμυρναίικα, με εγγυημένη επιτυχία

Τα σουτζουκάκια σμυρναίικα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, γεμάτα γεύση και νοσταλγία. Αρώματα από κύμινο, σκόρδο και κόκκινη σάλτσα γεμίζουν την κουζίνα, φέρνοντας μαζί τους την ιστορία και τη μαγεία της Μικράς Ασίας.

Σουτζουκάκια σμυρναίικα, με εγγυημένη επιτυχία

Αυτή η αυθεντική συνταγή για σουτζουκάκια σμυρναίικα υπόσχεται ένα πιάτο με πλούσιο άρωμα και βελούδινη υφή, που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι σας. Η παραδοσιακή συνταγή συνδυάζει ζυμωμένα μπαχαρικά με τρυφερό κιμά και μια σάλτσα ντομάτας που δίνει την απόλυτη γευστική ισορροπία. Ετοιμάστε τη συνταγή, αφήστε τη γεύση της να σας ταξιδέψει και απολαύστε το πιάτο με τους αγαπημένους σας.

Συνταγή για σουτζουκάκια σμυρναίικα

Υλικά (για 4-6 άτομα)

Για τα σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 φέτες ψωμί (χωρίς κόρα), μουσκεμένο σε νερό και στραγγισμένο
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα:

  • 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες ή πολτός ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία του κιμά:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τον κιμά με το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ψωμί, το αυγό, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και αφήστε τον κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

  2. Πλάσιμο:
    Βγάλτε τον κιμά από το ψυγείο και πλάστε τον σε μακρόστενα σουτζουκάκια.

  3. Τηγάνισμα:
    Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και τηγανίστε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά εξωτερικά. Μην τα παραψήσετε, καθώς θα ψηθούν και μέσα στη σάλτσα.

  4. Σάλτσα ντομάτας:
    Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να βγάλει το άρωμά του. Προσθέστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το κύμινο, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρέψτε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

  5. Συνδυασμός:
    Βάλτε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και σιγομαγειρέψτε για 20-25 λεπτά. Ανακινείτε την κατσαρόλα περιοδικά για να μην κολλήσουν.

  6. Σερβίρισμα:
    Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά με συνοδευτικό ρύζι, πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.

Διατροφική αξία (ανά μερίδα, περίπου 200 γρ.)

  • Θερμίδες: 320
  • Πρωτεΐνες: 20 γρ.
  • Λιπαρά: 18 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 18 γρ.
  • Φυτικές Ίνες: 2 γρ.

Tips για επιτυχημένα σουτζουκάκια σμυρναίικα

  1. Μούσκεμα του ψωμιού: Το καλά στραγγισμένο ψωμί προσθέτει υγρασία και αφράτη υφή στα σουτζουκάκια.
  2. Μπαχαρικά: Μην παραλείψετε το κύμινο – είναι το «κλειδί» για τον αυθεντικό σμυρναίικο «χαρακτήρα».
  3. Μαγείρεμα: Το σιγανό βράσιμο στη σάλτσα εξασφαλίζει ότι τα σουτζουκάκια θα παραμείνουν ζουμερά.
  4. Αποθήκευση: Μπορείτε να φυλάξετε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα τους στο ψυγείο για 2-3 μέρες. Ζεσταίνονται εύκολα και είναι ακόμα πιο νόστιμα την επόμενη μέρα!