Σουτζουκάκια Σμυρνέικα με κίμινο – Θα γλύφεις και τα δάχτυλά σου

Τα σουτζουκάκια Σμυρνέικα με κίμινο είναι ένα πιάτο που μυρίζει Ανατολή και θα γεμίσει το σπίτι αρώματα!

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα με κίμινο - Θα γλύφεις και τα δάχτυλά σου

Τα σουτζουκάκια Σμυρνέικα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά της Μικράς Ασίας. Το κύμινο τους δίνει τον ιδιαίτερο, ανατολίτικο χαρακτήρα τους, ενώ η πλούσια σάλτσα ντομάτας τα κάνει ακαταμάχητα. Συνοδεύονται ιδανικά με ρύζι ή πουρέ πατάτας για ένα πλήρες γεύμα που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα – Προετοιμασία

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά:

Για τα σουτζουκάκια:

  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 αυγό
  • 2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (μουσκεμένο και στραγγισμένο)
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

  • 400 γρ. ντομάτα τριμμένη ή περασμένη στον τρίφτη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. νερό
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια: κιμά, κρεμμύδι, σκόρδο, αυγό, ψωμί, ξύδι, κύμινο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια.
  3. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε ελαφρά τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν πλήρως.
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για τη σάλτσα και σοτάρουμε το σκόρδο.
  5. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
  6. Τοποθετούμε τα σοταρισμένα σουτζουκάκια μέσα στη σάλτσα και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δέσει πλήρως η σάλτσα.
  7. Σερβίρουμε ζεστά με ρύζι ή πουρέ πατάτας.

Tips:

  • Το κύμινο είναι το βασικό αρωματικό, μην το παραλείψετε!
  • Μπορείτε να προσθέσετε λίγο καγιέν αν θέλετε πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
  • Αν έχετε χρόνο, αφήστε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν πλάσετε τα σουτζουκάκια. Θα δέσει καλύτερα.