Σπανάκι ογκρατέν με τραγανό μπέικον

Το σπανάκι ογκρατέν με μπέικον είναι ένα λαχταριστό πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του τυριού με το τραγανό μπέικον. Ιδανικό ως συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο, θα αγαπηθεί από όλη την οικογένεια!

Σπανάκι ογκρατέν με τραγανό μπέικον

Το σπανάκι ογκρατέν με μπέικον είναι η τέλεια επιλογή για ένα πλούσιο συνοδευτικό ή ακόμα και για ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα. Ο συνδυασμός του σπανακιού με το τραγανό μπέικον και την κρεμώδη μπεσαμέλ δημιουργεί μια απολαυστική γεύση που θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Ετοιμάζεται εύκολα, ψήνεται στο φούρνο και γίνεται χρυσαφένιο και λαχταριστό!

  • Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος: 45 λεπτά
  • Μερίδες: 4-6

Σπανάκι ογκρατέν – Υλικά

  • 500 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 200 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 500 ml γάλα
  • 100 γρ. τυρί κίτρινο (γκούντα, ένταμ ή γραβιέρα), τριμμένο
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα υλικών

    • Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
    • Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προετοιμασία του σπανακιού

    • Προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαραθεί. Αν είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να αποψυχθεί και να στραγγίξει καλά πριν το προσθέσουμε.
  3. Παρασκευή μπεσαμέλ

    • Σε μια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 1-2 λεπτά.
    • Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η σάλτσα.
    • Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  4. Σύνθεση και ψήσιμο

    • Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε το σπανάκι και το μπέικον.
    • Περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Tips για τέλειο αποτέλεσμα

Ενισχύστε τη γεύση προσθέτοντας λίγη φέτα μέσα στο μείγμα του σπανακιού.
Αντί για μπέικον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λουκάνικο ή προσούτο.
Για πιο ελαφριά εκδοχή, αντικαταστήστε το πλήρες γάλα με γάλα αμυγδάλου ή χαμηλών λιπαρών.