Σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι – Εγγυημένη επιτυχία

Η μαρμελάδα πορτοκάλι ξυπνάει αναμνήσεις χειμώνα και ζεστών πρωινών. Ιδανική για τοστ, κέικ ή ακόμα και συνοδευτικό σε πλατό τυριών, αυτή η συνταγή συνδυάζει την έντονη γεύση του πορτοκαλιού με μια ισορροπημένη γλυκύτητα.

Σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι - Εγγυημένη επιτυχία

Η μαρμελάδα πορτοκάλι είναι από τις πιο αρωματικές και ιδιαίτερες μαρμελάδες. Η έντονη, γλυκόπικρη γεύση της και το ζωντανό χρώμα της την κάνουν ιδανική για πρωινό, γλυκά, ακόμα και για αλμυρούς συνδυασμούς. Με απλά υλικά και λίγη φροντίδα, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική μαρμελάδα, γεμάτη άρωμα, φρεσκάδα και νοσταλγία. Είναι μια υπέροχη συνταγή για να αξιοποιήσεις τα πορτοκάλια της εποχής και να γεμίσεις το ντουλάπι σου με μικρούς θησαυρούς.

Μαρμελάδα πορτοκάλι – Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 30 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 1 ώρα
  • Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά:

Εκτέλεση:

  1. Πλύνε καλά τα πορτοκάλια και ξύσε ελαφρώς τη φλούδα τους αν είναι χοντρή.

  2. Κόψε τα πορτοκάλια σε πολύ λεπτές φέτες (μαζί με τη φλούδα) ή σε μικρά κομμάτια αν προτιμάς πιο λεία υφή.

  3. Αφαίρεσε τα κουκούτσια και βάλε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα.

  4. Πρόσθεσε το νερό και βράσε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες.

  5. Ρίξε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανακάτεψε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

  6. Συνέχισε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.

  7. Για να ελέγξεις αν είναι έτοιμη, βάλε λίγη σε ένα πιατάκι που έχεις βάλει στην κατάψυξη – αν δεν απλώνεται πολύ, είναι έτοιμη.

  8. Μοίρασε τη ζεστή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείσε τα καλά. Άφησέ τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.

Tips:

  • Για πιο ελαφριά γεύση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μισά πορτοκάλια και μισά μανταρίνια.

  • Αν προτιμάς πιο απαλή υφή, πολτοποίησε το μείγμα πριν ρίξεις τη ζάχαρη.

  • Φυλάσσεται σε δροσερό μέρος έως και 1 χρόνο. Μετά το άνοιγμα, διατήρησέ τη στο ψυγείο.