Σπιτικό γαλακτομπούρεκο για όλη την οικογένεια
Το γαλακτομπούρεκο είναι το επιδόρπιο που κλέβει την παράσταση σε κάθε τραπέζι, με την αφράτη, βελούδινη κρέμα σιμιγδαλιού τυλιγμένη σε τραγανό φύλλο και λουσμένη με αρωματικό σιρόπι.

Το γαλακτομπούρεκο είναι ίσως το πιο δημοφιλές παραδοσιακό γλυκό ταψιού στην Ελλάδα. Με και βαθιές ρίζες στην ανατολική μεσογειακή κουζίνα, αυτή η συνταγή συνδυάζει την κρεμώδη υφή μιας πλούσιας κρέμας σιμιγδαλιού με τη χρυσαφένια τραγανή υφή του φύλλου και την αρωματική γλύκα του σιροπιού.
Γαλακτομπούρεκο – χρόνος προετοιμασίας
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Μαγείρεμα/ψήσιμο: 60 λεπτά
- Συνολικά: 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά
Για την κρέμα:
- 1 λίτρο γάλα πλήρες
- 200 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 1 κρόκος αυγού
- Ξύσμα από 1 λεμόνι ή βανίλια
Για το φύλλο:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450–500 γρ.)
- 150 γρ. βούτυρο (λιωμένο, για τα φύλλα)
Για το σιρόπι:
- 600 γρ. ζάχαρη
- 400 ml νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού στο τέλος. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Φτιάχνουμε την κρέμα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη. Ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού ή τη βανίλια και τα αυγά (χτυπημένα ελαφρώς). Ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στήνουμε το γαλακτομπούρεκο: Σε βουτυρωμένο ταψί (περίπου 25×35 εκ.) στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, επίσης καλά βουτυρωμένα. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια.
Ψήνουμε: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
Σιροπιάζουμε: Μόλις βγει το γλυκό από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφηθεί καλά πριν το κόψουμε.
Tips
- Μην παραλείψεις το ξύσμα λεμονιού στην κρέμα – απογειώνει το άρωμα.
- Πάντα κρύο σιρόπι σε καυτό γλυκό ή το αντίθετο, για να μείνει τραγανό το φύλλο.
- Φυλάσσεται εκτός ψυγείου για 2-3 μέρες ή στο ψυγείο έως 5 μέρες (ιδανικά σκεπασμένο).
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις