Σπιτικό λικέρ φράουλα – Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο

Η γεύση της φρέσκιας φράουλας συνδυασμένη με το άρωμα της άνοιξης, δημιουργεί το τέλειο λικέρ που θα σε μαγέψει. Φτιάξε εύκολα το δικό σου σπιτικό λικέρ φράουλας και απόλαυσέ το με πάγο, σε κοκτέιλ ή σκέτο.

Σπιτικό λικέρ φράουλα - Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο

Το λικέρ φράουλα είναι μια υπέροχη επιλογή για όσους αγαπούν τις φρουτώδεις, αρωματικές γεύσεις. Με λίγα υλικά και υπομονή, μπορείς να δημιουργήσεις ένα χειροποίητο απόσταγμα γεμάτο αρώματα και χρώμα. Ιδανικό για να προσφέρεις στους φίλους σου ή να συνοδεύσεις ένα γλυκό.

Σπιτικό λικέρ φράουλα- Υλικά

  • 500 γρ. ώριμες φράουλες (καθαρισμένες και κομμένες στη μέση)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml αλκοόλ (π.χ. τσικουδιά, βότκα ή καθαρό οινόπνευμα ποτοποιίας)
  • 1 λοβός βανίλιας (ή 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)
  • 1 ξύλο κανέλας (προαιρετικά, για πιο σύνθετο άρωμα)

Εκτέλεση

Προετοιμασία της φράουλας: Τοποθέτησε τις φράουλες σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο. Πρόσθεσε τη ζάχαρη και ανακάτεψε ελαφρά. Άφησέ τες στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος για 24 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.

Προσθήκη αλκοόλ: Την επόμενη ημέρα, πρόσθεσε το αλκοόλ, τον λοβό βανίλιας (κομμένο στη μέση κατά μήκος) και την κανέλα. Ανακάτεψε απαλά και σφράγισε το βάζο καλά.

Ωρίμανση: Άφησε το μείγμα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 20-30 ημέρες. Ανακίνησε το βάζο ελαφρά κάθε 2-3 μέρες.

Φιλτράρισμα και εμφιάλωση: Όταν το λικέρ έχει αποκτήσει βαθύ κόκκινο χρώμα και πλούσιο άρωμα, φιλτράρισέ το με φίλτρο καφέ ή τουλπάνι. Μετέφερέ το σε καθαρά γυάλινα μπουκάλια. Άφησέ το να «ξεκουραστεί» για άλλες 5-7 μέρες πριν το καταναλώσεις.

Tips

  • Χρησιμοποίησε ώριμες, γλυκές φράουλες για πιο έντονο άρωμα.
  • Αν θέλεις πιο γλυκό αποτέλεσμα, πρόσθεσε λίγη επιπλέον ζάχαρη στο τελικό στάδιο.
  • Φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για 6-12 μήνες.
  • Δοκίμασέ το με πάγο, σε παγωτό βανίλια ή ως βάση για κοκτέιλ με prosecco.