Στέλνει «ραβασάκια» η Εφορία σε χιλιάδες – Ποιους αφορά

Έρχονται σε 20.000 άτομα σημειώματα από την Εφορία. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο;

Στέλνει «ραβασάκια» η Εφορία σε χιλιάδες - Ποιους αφορά

Νέα ραβασάκια στέλνει η Εφορία σε χιλιάδες άτομα στη χώρα μας…

Πρόκειται για άτομα που έχουν ανοικτές υποθέσεις από το 2018 και που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 όπως τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς που έχουν αδήλωτα αναδρομικά ποσά, τους φορολογουμένους που έχουν αποδοχές από το εξωτερικό, τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για όλα όσα έρχονται;

Τι αναφέρει από την πλευρά της ΑΑΔΕ

Που θα γίνουν έλεγχοι και διασταυρώσεις:

Στο Σύστημα Περιουσιολογίου.

Στις βεβαιώσεις  των αποδοχών ή των  συντάξεων, στις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, στα εισοδήματα από μερίσματα, στους τόκους και στα δικαιώματα.

Στα εισοδήματα και στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων όπως καταγράφονται στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό.

Στις πληροφορίες:

-για την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και στοιχεία από την ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας.

-από τρίτους.

Τι έρχεται το επόμενο διάστημα

Υπενθυμίζεται πως από φέτος εφαρμόζεται από την ΑΑΔΕ ο  «ενδιάμεσος  προσδιορισμός  φόρου» σε επιχειρήσεις με ενδείξεις ή υποψίες φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται δε πως ο προσδιορισμός του φόρου γίνεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και βεβαιώνεται για είσπραξη πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της σχετικής δήλωσης, όπως για παράδειγμα της δήλωσης ΦΠΑ.

Αυτό αφορά κυρίως τις εποχικές επιχειρήσεις που λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα και μετά δεν πληρώνουν τους οφειλόμενους φόρους.