Super League: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Την παραίτησή του από την προεδρία της Super League γνωστοποίησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης μετά την πρόταση μομφής κατά του.

Super League: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραιτήθηκε από την προεδρία της Σούπερ Λίγκας, μετά την πρόθεση κατάθεσης μομφής εναντίον του στο σημερινό (12/12) διοικητικό συμβούλιο, σε μια κίνηση που πρωτοστάτησαν οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης.

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός έκανε γνωστή την απόφασή του μέσω επιστολής που διαβάστηκε στο Δ.Σ., πριν αυτό ξεκινήσει.

Σε αυτήν επιχείρησε έναν απολογισμό της θητείας του, που άρχισε το καλοκαίρι του 2022 (Ιούνιος), υπογράμμισε ότι καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας, είτε αφορά την κοινωνία είτε το ποδόσφαιρο και, καταλήγοντας, ανέφερε ότι «δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση να συνεχίσω να ασχολούμαι διοικητικά με τον συνεταιρισμό από την στιγμή που ο λόγος κάποιων στο συμβούλιο δε συνάδει με τις πράξεις τους», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους υπόλοιπους «μεγάλους».

Η επιστολή:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω σε όλους σας σχετικά με το θέμα της βίας που ταλανίζει τον αθλητισμό τις τελευταίες μέρες, ότι καταδικάζω απερίφραστα κάθε μορφή βίας και στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο και αυτό και εγώ και η ομάδα μου το δείχνουμε με πράξεις και όχι με κούφια λόγια και αναγγελίες. Εμείς μετά το περιστατικό με την κροτίδα διερευνήσαμε και εντοπίσαμε τον δράστη και τον αποβάλλαμε δια βίου από το γήπεδο μας. Ταυτόχρονα τοποθετήσαμε κάμερες υψηλής ευκρίνειας πριν τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.

Σας θυμίζω επίσης ότι είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος Πρόεδρος Συλλόγου που διοργανώνει απ’ ευθείας με την UEFA έναν Ευρωπαϊκό τελικό χωρίς την εγχώρια Ομοσπονδία, με τεράστια επιτυχία και με τα υψηλότερα στάνταρντ ασφαλείας να τηρούνται και να παίρνουμε συγχαρητήρια για αυτά. Είμαστε οι πρώτοι που καταγγείλαμε τις υποθέσεις Στοιχηματισμού και Διαφθοράς στο ποδόσφαιρο και θέλουμε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να λάμψει η αλήθεια σε όλες τις υποθέσεις. Μόνον έτσι θα απαγκιστρωθεί το ποδόσφαιρο από τα εγκληματικά στοιχεία που το σκοτώνουν.

Μέχρι σήμερα, ως Πρόεδρος της Λίγκας έφερα στο συνεταιρισμό, που ήταν στα όρια της διάλυσης, τη μεγαλύτερη ως τώρα χορηγία στην ιστορία της Super League, 9 εκατομμύρια ευρώ, που διασφάλισε τη συνέχεια της ύπαρξής του. Μπήκα στη διαδικασία εξεύρεσης πόρων από το Στοίχημα και όχι μόνον για τις ομάδες που το έχουν ανάγκη και προσπάθησα να δημιουργήσω την Επαγγελματική Διαιτησία που θα εξασφάλιζε και τους Διαιτητές και την ισονομία στο ποδόσφαιρο και όλα αυτά με την σύμφωνη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ομάδων. Βλέπετε ότι η κατάσταση στη διαιτησία δεν έχει προηγούμενο. Όμως επίσης φαίνεται ότι κάποιοι δε θέλουν να την αλλάξουν.

Η επαγγελματική διαιτησία δεν έγινε ποτέ πράξη, παρότι είναι νόμος της Πολιτείας, γιατί απλά κάποιοι δε θέλουν την ισονομία. Περιορίσαμε τα ποσά που έφευγαν από τις ομάδες μας και κατέληγαν στο ταμείο της ΕΠΟ και τα επιστρέψαμε σε αυτές. Ζητήσαμε έλεγχο από την ΕΠΟ για να δούμε που πηγαίνουν τα εκατομμύρια των ομάδων και κάποιοι ακόμα και μέσα στο συμβούλιο της Super League δεν ήθελαν τη διαφάνεια. Παρά το ότι συμφωνήσαμε για την πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, η εφαρμογή της υπονομεύτηκε από λόγους σκοπιμότητες.

Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θεωρούν πως δεν πρέπει να πάμε μπροστά και δεν έχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να ασχοληθώ σε θεσμικό ρόλο για το ποδόσφαιρο όπως το θέλουν κάποιοι και όχι όπως εγώ το οραματίζομαι. Δεν έχω ούτε χρόνο ούτε διάθεση να συνεχίσω να ασχολούμαι διοικητικά με τον συνεταιρισμό από την στιγμή που ο λόγος κάποιων στο συμβούλιο δε συνάδει με τις πράξεις τους».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπέβαλλε την παραίτησή του απ’ τη θέση του προέδρου της Super League πριν από την έναρξη του διοικητικού συμβουλίου της Λίγκας την Τρίτη (12/12), ολοκληρώνοντας μία παρουσία 18 μηνών στον προεδρικό θώκο του συνεταιρισμού της πρώτης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σ’ όλη αυτή τη διαδρομή απ’ τις 24 Ιουνίου 2022, ο απερχόμενος πρόεδρος της Super League και ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού, προχώρησε σε μία σειρά από ενέργειες απ’ τις οποίες επωφελήθηκε σημαντικά όλος ο συνεταιρισμός.

-Ήρθε σε συμφωνία με την εταιρία «Stoiximan» για τη μεγαλύτερη χορηγική συμφωνία επί ημερών Super League. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το συνολικό ποσό που θα καρπωθεί η Λίγκα θα φτάσει τα 9,45 εκατ. ευρώ για 2,5 χρόνια.

-Επί των ημερών του μειώθηκε -από το 5%, στο 1%- το ποσοστό που δίνουν στην ΕΠΟ οι ομάδες για τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα.

-Κατά τη θητεία του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προεδρία της Λίγκας, προτάθηκε η μείωση του ποσοστού στην ΕΠΟ από συμβόλαια παικτών – προπονητών και μεταγραφές, κάτι που είχε βρει αντίθετη την ομοσπονδία.

-Πρότεινε και προσπάθησε να υλοποιήσει το πρότζεκτ της επαγγελματικής διαιτησίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Super League μάλιστα αρχικά είχε εκφράσει τη θέση του ομόφωνα σχετικά με τη βούληση υλοποίησης του θεσμού, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε.

-Με ενέργειές του δεν μειώθηκε το ποσοστό του στοιχήματος για τις ομάδες της Super League. Λύθηκε επίσης το θέμα που είχε προκύψει με την Πολιτεία για το ποσοστό που δικαιούνταν οι ΠΑΕ από το στοίχημα και με τους χειρισμούς του, οι 14 ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας μοιράστηκαν ισόποσα από 1,5 εκατ ευρώ.