Συναγερμός με τα κουνούπια – Τι φέρνουν τα σμήνη που έρχονται

Καθόλου καλά δεν είναι τα νέα που έρχονται λόγω της μεγάλης ζέστης. Τι έρχεται μαζί με τα σμήνη που φτάνουν στη χώρα.

Συναγερμός με τα κουνούπια - Τι φέρνουν τα σμήνη που έρχονται

Η θερμοκρασία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή…

Το ζήτημα είναι ότι έρχονται σμήνη με κουνούπια που φέρνουν λοιμώξεις μαζί τους.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, Περιφέρειες και Δήμοι εκπονούν ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών, τα οποία είναι διαβιβαστές λοιμογόνων παραγόντων για τη μετάδοση ασθενειών κι επικίνδυνων μολύνσεων.

Ποια μέτρα έχουν παρθεί για τα κουνούπια

Μόνο στην Αττική έχουν τοποθετηθεί 85 παγίδες, με τα κουνούπια που πιάνονται να ελέγχονται επιδημιολογικά στον ΕΟΔΥ. Η Περιφέρεια ψεκάζει κάθε 15 μέρες για να εξοντώσει τις προνύμφες.

«Τα κουνούπια ελέγχονται όλα για τη λοίμωξη από τον ιο του δυτικού Νείλου σαν ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης που κατευθύνει άμεσα δράσεις εντατικοποίησης ψεκασμών στην περιοχή την ενημέρωση του κόσμου» σημειώνει σχετικά η Δρ. Δανάη Περβανίδου από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

«Οι ήπιες συνθήκες που παρατηρήθηκαν το φετινό χειμώνα ευνόησαν τη συνεχόμενη δραστηριότητά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις και την παρουσία μεγάλων πληθυσμών (…) Είμαστε σε επαγρύπνηση ειδικά για τη δημόσια υγεία. Ο τίγρης συνδέεται πάρα πολύ με το δάγκειο πυρετό, αυτό μας δημιουργεί ένα πονοκέφαλο και μια πρόκληση στη δημόσια Υγεία», επισήμανε ο Ερευνητής Εντομολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αντώνης Μιχαηλίδης.