Συναγερμός με τη σοκολάτα στην Ελλάδα – Τι έχει συμβεί με την τιμή

Άσχημα είναι τα νέα που έρχονται για όσους τρώνε σοκολάτα στη χώρα μας. Τι γίνεται με την τιμή της.

Συναγερμός με τη σοκολάτα στην Ελλάδα - Τι έχει συμβεί με την τιμή

Ανεβαίνει αρκετά η τιμή του κακάο και επηρεάζεται και η Ελλάδα.

Η τιμή είναι στο υψηλότερο σημείο της στα τριάντα τελευταία χρόνια!

Έχει μειωθεί αρκετά η παραγωγή παγκοσμίως και επηρεάζεται η πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνεται η σοκολάτα.

Η τιμή της σοκολάτας θα αυξηθεί όταν εξαντληθούν τα αποθέματα που αγοράστηκαν στην Ελλάδα με τιμές προ της κρίσης.

Ποιοι είναι σημαντικότεροι διακινητές

Οι παίκτες που αποτελούν από τους μεγαλύτερους διακινητές στη διεθνή αγορά του κακάο είναι μεταξύ άλλων εταιρείες όπως η γαλλική Barry Callebaut, η αμερικανική Cargill.

Πως επηρεάζεται η Ελλάδα με τη σοκολάτα

Αυτή τη στιγμή υφίσταται έλλειψη σε προϊόν, με αποτέλεσμα μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και μεταπωλούν σε χονδρική να μην έχουν διαθεσιμότητα σε πρώτη ύλη. Εξαίρεση αποτελούν εταιρείες που έχουν προϋπάρχοντα συμβόλαια και αγοράζουν ενδεχομένως ποσότητες με τις προηγούμενες τιμές.

Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο και για κερδοσκοπικό παιχνίδι που βρίσκεται σε εξέλιξη από τους μεγάλους παίκτες του κλάδου παγκοσμίου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πολλές μεγάλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ποντάρουν στην άνοδο της τιμής της πρώτης ύλης, προκειμένου να ανεβάσουν την τιμή και εν τέλει να το διαθέσουν σε υψηλότερες τιμές.

Οι χώρες με τα μεγαλύτερα μερίδια

Σύμφωνα με στοιχεία εξαγωγών σε παγκόσμια κλίμακα ως προς τη διάθεση των κόκκων κακάο, οι χώρες με τα μεγαλύτερα μερίδια ήταν η Ακτή Ελεφαντοστού με ποσοστό 40,1%, η Γκάνα με 13,1%, το Εκουαδόρ με 11,3%, η Νιγηρία με 5,89%, το Καμερούν με 5,42%. Κυριότερες εισαγωγικές χώρες το 2022 ήταν η Ολλανδία με 20,2%, η Μαλαισία με 12,3%, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 10,5%, η Γερμανία με 8,21%, το Βέλγιο με 8,18%, η Ινδονησία με 6,8%, η Σιγκαπούρη με 5,13%, η Γαλλία με 4,21%.

Τα εμπορεύματα ήταν σε γενικές γραμμές υψηλότερα την Παρασκευή, με βασικό δείκτη για την αγορά στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, οδηγούμενο από την άνοδο των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης κακάο σε υψηλό όλων των εποχών. Η ισχύς σε βιομηχανικά μέταλλα όπως ο χαλκός και το ασήμι, και η ενέργεια, ιδιαίτερα το πετρέλαιο, συνέβαλαν επίσης στην άνοδο του κλάδου αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Παρασκευής, ο Bloomberg Commodity Index XX:BCOM, ο οποίος παρακολουθεί 24 εμπορεύματα, ήταν στα 99,35 $, σημειώνοντας άνοδο 1,4% αυτήν την εβδομάδα που πέρασε, έτοιμος για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο και το υψηλότερο κλείσιμο του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.