«Συναγερμός» με την Αφρικανική σκόνη – Τι θα πρέπει να κάνουμε

Επικίνδυνη θα είναι η κατάσταση με την Αφρικανική σκόνη τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τους πνευμονολόγους.

«Συναγερμός» με την Αφρικανική σκόνη - Τι θα πρέπει να κάνουμε

Καμπανάκι από τους πνευμονολόγους για την Αφρικανική σκόνη που υπάρχει στη χώρα μας.

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας κάνει λόγο για αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα και εξηγεί ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως.

Η σκόνη υπάρχει εδώ και ορισμένες μέρες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα διαρκέσει λίγες ακόμη.

Συνεχίζεται και τα επόμενα 24ωρα η Αφρικανική σκόνη

Σύμφωνα με τους πνευμονολόγους έρχεται ιδιαίτερα «τοξικό και επικίνδυνο μείγμα», ενώ καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.

Από χθες οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα.

«Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα», επισημαίνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τι θα πρέπει να κάνουμε

Η άθληση σε εξωτερικούς χώρους και οι άσκοπες μετακινήσεις πρέπει να αποφεύγονται τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, σημειώνουν οι πνευμονολόγοι, που συνιστούν την παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

«Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή», επισημαίνει η Ένωση Πνευμονολόγων.

Παράλληλα, απευθύνει ισχυρή σύσταση στους ασθενείς που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα. «Εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας», συμβουλεύει η Ένωση.