«Συναγερμός» με το εμβόλιο AstraZeneca – Η απάντηση του ΕΟΦ

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει σε πολύ κόσμο τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Συναγερμός» με το εμβόλιο AstraZeneca - Η απάντηση του ΕΟΦ

Η απόσυρση του εμβολίου είχε προκαλέσει ανησυχία σε πολύ κόσμο. Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ.

«Για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δεν σημαίνει απολύτως τίποτα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Η φαρμακευτική εταιρεία έχει ανακαλέσει εθελοντικά την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Μάρτιο. Όπως αναφέρει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, «Το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά το πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορωνοϊού».

Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες που ο πρόεδρος του ΕΟΦ, επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».

Η αίτηση της εταιρείας για την απόσυρση του εμβολίου υποβλήθηκε στις 5 Μάρτη και τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μάη.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία και προσθέτει:

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία της Covid-19».