Συναγερμός σε Alpha, Εθνική, Πειραιώς – Τεράστιο μπαμ στις τράπεζες με 5ο πόλο

Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς μετά τις πληροφορίες για πέμπτο τραπεζικό πόλο που... ετοιμάζεται!

Συναγερμός σε Alpha, Εθνική, Πειραιώς - Τεράστιο μπαμ στις τράπεζες με 5ο πόλο

Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς μετά τις πληροφορίες που υπάρχουν για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου που… ετοιμάζεται!

Προ των πυλών είναι η δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου, ο οποίος έχει ήδη σημάνει συναγερμό στις τράπεζες Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς που θα είναι μεγάλες ανταγωνίστριές του.

Πιο συγκεκριμένα αξίζει να σημειώσουμε πως η Παγκρήτια Τράπεζα και η Attica Bank ετοιμάζουν τη μεταξύ τους συγχώνευση προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πέμπτος πόλος που θα μπει σφήνα στις υπάρχουσες τράπεζες, σύμφωνα με το powergame.gr.

Τεράστιο μπαμ στις τράπεζες με πέμπτο πόλο – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα σε Ελλάδα, σχεδόν σε ό,τι πουλάει η χώρα, με το τραπεζικό σκηνικό να τραβάει τα βλέμματα σε ό,τι προτάσσει, είτε αυτό είναι τα placements στην πορεία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, είτε εκδόσεις ομολόγων που υπερκαλύπτονται (τρανταχτό το χθεσινό παράδειγμα του ομολόγου της Εθνικής), τα φώτα πέφτουν και σε άλλα projects που έχουν στόχο να αναδειχθούν ως perfect business stories. Αναφερόμαστε στην τεράστια δουλειά που γίνεται τόσο από την Attica Bank όσο και την Παγκρήτια, με στόχο τη μεταξύ τους συγχώνευση, ένα πλάνο ιδεατό για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, αλλά, όπως αποδεικνύεται, καθόλου εύκολο. Είναι τόσα τα μέτωπα που πρέπει να κλείσουν και τόσες οι εν εξελίξει διεργασίες, με βασικά σκαλοπάτια την ολοκλήρωση των δύο due diligence και την επιλογή των NPE χαρτοφυλακίων που θα μπουν στο όχημα του Ηρακλή, που αναπόφευκτα το αρχικό χρονοδιάγραμμα (περί Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου) έγινε φιλόδοξο.

Όμως, οι προθεσμίες πολλές φορές μετατίθενται, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι εν αρχή Προφήτης. Το πολύ θετικό νέο είναι ότι πέραν της έμφασης που δίνουν τα επιτελεία των δύο τραπεζών στον κοινό στόχο, η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνο δεν ανησυχεί για τις όποιες καθυστερήσεις, αλλά φαίνεται να πιστεύει, όπως έφτασαν ψίθυροι στα αυτιά μας, ότι στην προκειμένη περίπτωση, οι καθυστερήσεις μπορεί να είναι και για καλό. Και όπως διαμηνύουν παράγοντες της αγοράς, όσο υπάρχει ενεργός ο «Ηρακλής», που θα υποδεχθεί τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων Attica και Παγκρήτιας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό που προέχει, λένε αρμόδια στελέχη, είναι να γίνει κάθε βήμα σωστά. Κι ας μην είναι πάντα στην ώρα του… Άλλωστε, το Πάσχα δεν είναι μακριά και μέχρι τότε μάλλον θα έχει προχωρήσει και αυτό το βήμα (της ένταξης των τιτλοποιήσεων στον «Ηρακλή»).

Εξελίξεις μετά το Πάσχα

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν Attica Bank και Παγκρήτια προκειμένου να προχωρήσουν σε εξυγίανση και συγχώνευση εντός του καλοκαιριού.

Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που εξηγούν ότι το πρώτο κρίσιμο βήμα είναι η ολοκλήρωση του ταυτόχρονου due diligence που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα μέσα Μαρτίου.

Θυμίζεται ότι το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος της Attica Bank διενεργεί due diligence στην Παγκρήτια, ενώ η Thrivest των Εξάρχου-Μπάκου-Καϋμενάκη “τρέχει” την ίδια διαδικασία για την Attica ως πλειοψηφικός μέτοχος της Παγκρήτιας.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία δέουσας επιμέλειας, οι δύο τράπεζες θα καταθέσουν αίτημα συγχώνευσης στην Τράπεζα της Ελλάδος τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που είχε αποκαλύψει στο Capital.gr η CEO της Attica, Ελένη Βρεττού, για κατάθεση του αιτήματος εντός του πρώτου τριμήνου.

Ταυτόχρονα, ο διεθνής οίκος DBRS θα τρέξει την άσκηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τις δύο τράπεζες εν όψει της ένταξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους άνω των 2 δισ. συνολικά, στον “Ηρακλή ΙΙΙ”.

Η κεφαλαιακή “τρύπα” που θα προκύψει αποτελεί την κρίσιμη παράμετρο για την εξυγίανση και συγχώνευση των δύο τραπεζών καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ μισού και ενός δισ. ευρώ. Την πληροφορία αυτή θα χρειαστεί, επίσης, ο Επόπτης (SSM) προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης των δύο μη συστημικών τραπεζών.

Για τον λόγο αυτό, ασφαλείς πηγές εκτιμούν ότι θα προηγηθεί η συγχώνευση των δύο τραπεζών της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ούτως ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συνεισφέρει κεφάλαια και για τις δύο τράπεζες.

Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα μερίδιο 72,5% στην Attica Bank αλλά μηδενικό ποσοστό στην Παγκρήτια. Αυτό σημαίνει ότι εάν τρέξουν δύο παράλληλες ΑΜΚ, το Ταμείο αφενός δεν θα μπορούσε να συνεισφέρει κεφάλαια στην Παγκρήτια, αφετέρου θα γίνει diluted στην Attica καταλήγοντας ενδεχομένως και με μονοψήφιο ποσοστό εξαιτίας των warrants.

Για τον λόγο αυτό, τόσο οι διοικήσεις των δύο τραπεζών όσο και το ΤΧΣ φαίνεται πως προκρίνουν το σενάριο της συγχώνευσης πριν την ένταξη των κόκκινων χαρτοφυλακίων στον Ηρακλή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εισφορά περισσότερων κεφαλαίων στην ΑΜΚ από το ΤΧΣ αλλά διατήρηση υψηλότερου ποσοστού στη νέα, εξυγιασμένη τράπεζα το οποίο μπορεί να ανέλθει στα επίπεδα του 30-40%.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναγνωρίζουν ότι, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο, το ΤΧΣ θα καταβάλλει περισσότερα κεφάλαια αλλά θα διατηρήσει την προοπτική πώλησης του ποσοστού στην Attica Bank σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα καταγράφοντας κέρδη υπέρ του Δημοσίου.