Συναγερμός σε Alpha, Πειραιώς, Εθνική – Κακά μαντάτα για τις συστημικές τράπεζες

Η ProCredit Bank Greece μπήκε για τα καλά «στο παιχνίδι» φιλοδοξώντας» να «ταράξει τα νερά» και να πάρει μερίδιο της πίτας από τις συστημικές τράπεζες. Η διαφάνεια, η πελατοκεντρική φιλοσοφία και ηφροντίδα για το περιβάλλον, βρίσκονται στο επίκεντρο της ταυτότητάς της.

Συναγερμός σε Alpha, Πειραιώς, Εθνική - Κακά μαντάτα για τις συστημικές τράπεζες

Η ProCredit Ελλάδας ανήκει εξ ολοκλήρου στην ProCredit Holding, η οποία με έδρα τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, είναι η «μαμά εταιρεία». Με διεθνή εμπειρία στη στήριξη των ΜμΕ πάνω από 10 χρόνια, ο αναπτυξιακός όμιλος ProCredit διατηρεί εμπορικές τράπεζες στη Γερμανία αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα χωρών της ΝΑ Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Σερβία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ουκρανία) καθώς και στη Νότια Αμερική (Εκουαδόρ). Εποπτικά ελέγχεται από τις γερμανικές χρηματοοικονομικές εποπτικές αρχές.

H τράπεζα ProCredit  προσφέρει άριστες υπηρεσίες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως και σε ιδιώτες

Το όραμα της Procredit είναι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, καθώς όπως αναφέρεται στο διαδικτυακό προφίλ του Ομίλου «είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν ζωτικά στις οικονομίες που δραστηριοποιούνται».

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της εστιάζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς είναι  πεπεισμένη ότι αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν ζωτικά στις οικονομίες που δραστηριοποιούνται.

Η μητρική εταιρεία, μέλος της net-zero banking Alliance που στοχεύει σε μηδέν εκπομπές ρύπων ως το 2050, έχει πλούσιο έργο στη χρηματοδότηση της πράσινης ανάπτυξης, με ένα από τα τελευταία projects να είναι το «Pro – energy» ηλιακό πάρκο, που έγινε τον Ιούλιο του 2023, στο Κόσοβο.

Το προσωπικό του Ομίλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα  powergame.gr, προσεγγίζει τα 3.900 άτομα που διαχειρίζονται ένα δανειακό χαρτοφυλάκιο ύψους 6,2 δισ. ευρώ, το οποίο αυξάνεται με ρυθμό της τάξεως του 1,9%. Το ενεργητικό της ProCredit Holding αντιστοιχεί σε 9,8 δισ. ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο είναι ύψους 984 εκατ. ευρώ. Το 2022 η εταιρεία είχε κέρδη μόλις 16,5 εκατ. ευρώ και αυτό λόγω πολύ υψηλών προβλέψεων από την έκθεσή της στην Ουκρανία. Ήδη, το 2023, τα κέρδη ανέβηκαν στα 113,4 εκατ. ευρώ. Με κεφαλαιακή επάρκεια (CET 1) 14,3% και δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων 12,2% (εξ ου και το ΔΣ θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,64 ευρώ ανά μετοχή, το ένα τρίτο της κερδοφορίας του 2023) η Τράπεζα στοχεύει σε μεγαλύτερη αύξηση των μεριδίων της στις κατά τόπους αγορές.

Στους βασικούς μετόχους της ProCredit Holding συμπεριλαμβάνονται σαν στρατηγικοί επενδυτές το επενδυτικό ταμείο Zeitinger Invest HmbH που ελέγχει το 18,3% καθώς και το Procredit Staff Invest GmbH & Co KG (το επενδυτικό όχημα του προσωπικού του Ομίλου), ακολουθεί η KFW (κρατική γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα και μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς στην κατηγορία της) με το 13,2% και το ολλανδικό επενδυτικό ταμείο DOEN Participaties BV με 12,5%. Στη συνέχεια με 8,7% έρχεται η EBRD, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, και αμέσως μετά, με 8,6% μετέχει το ΤΙΑΑ (συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο καθηγητών αμερικανικών κολλεγίων) .

Το μεγαλύτερο ποσοστό 38,7% είναι σε ευρεία διασπορά (free float), καθώς ανήκει σε μετόχους με θέσεις μικρότερες του 5%.

Τί κάνει την ProCredit Bank να ξεχωρίζει

Κύρια υπόσχεση της ProCredit Bank προς τους πελάτες της είναι η μέγιστη διαφάνεια και η προσφορά υπηρεσιών που βασίζονται στην κατανόηση των πραγματικών αναγκών τους, σε συνδυασμό με μια άρτια οικονομική ανάλυση. Πάγια θέση της τράπεζας είναι πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν ζωτικά στις οικονομίες που δραστηριοποιούνται, για αυτό και έχει αναπτύξει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία για τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξή τους.

Μεταξύ άλλων, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να βρουν στην ProCredit Bank απλές και προσιτές αποταμιευτικές λύσεις, ταυτόχρονα με άλλες τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ η Τράπεζα επενδύει σημαντικούς πόρους στην οικονομική εκπαίδευση των πελατών της, επιθυμώντας να προωθήσει την αποταμιευτική νοοτροπία και την οικονομική υπευθυνότητα.

Η φιλοσοφία αυτή συνδέεται άρρηκτα με την στρατηγική των μετόχων της, οι οποίοι επιδιώκουν μια βιώσιμη απόδοση της επένδυσής τους μακροπρόθεσμα, και όχι τη βραχυπρόθεσμη μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Κάπως έτσι, η ProCredit Bank έχει καταφέρει να αναπτύξει δεσμούς εμπιστοσύνης με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, κατακτώντας τη θέση ενός από τους κορυφαίους παρόχους τραπεζικών υπηρεσιών σε πελάτες μικρών επιχειρήσεων, να έχει στο ενεργητικό της κατά συντριπτική πλειοψηφία «πράσινα» δάνεια ενώ μέσα από τα προγράμματα καταθέσεων που προσφέρει έχει ενθαρρύνει άτομα και οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα στην αποταμίευση.

Πολύτιμα εργαλεία για τις επιχειρήσεις

Η ProCredit Bank έχει αναπτύξει ένα πλήρες πακέτο τραπεζικών υπηρεσιών και εξατομικευμένης υποστήριξης, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κάθε βήμα προς την ανάπτυξή τους. Οι εξειδικευμένοι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση των εταιρικών πελατών και να τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες και να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα πλήθος δανειακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, πάντα με στόχο την ανάπτυξη μιας σχέσης ασφάλειας, υπευθυνότητας και εμπιστοσύνης.

ProCredit Bank: Tα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για τις επιχειρήσεις

Τα κύρια χαρακτηριστικά των προγραμμάτων

Τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα καλύπτουν τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαια κίνησης ή/και υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Τα νέα δάνεια με τη συγχρηματοδότηση του «Business Growth Fund» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) απευθύνονται σε νεοσύστατες ή υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Προγράμματα χρηματοδότησης: Ανταποκρίνονται στις επιχειρηματικές σας ανάγκες όσον αφορά ρευστότητα, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ειδικότερα:

  • Δάνεια ρευστότητας επιχειρήσεων – για κεφάλαιο κίνησης
  • Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια – για επενδυτικά σχέδια τα οποία σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση
  • Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης επιχείρησης – για επενδυτικά σχέδια τα οποία σχετίζονται με την ψηφιακή αναβάθμιση
  • Άτοκη χρηματοδότηση για το 40% του δανείου: Μέσω της συγχρηματοδότησης του χαρτοφυλακίου της HDB, το 40% του δανείου χορηγείται άτοκα.
  • Επιδότηση επιτοκίου 3%

Για τα πρώτα 2 έτη, παρέχεται επιδότηση 3% από το Ταμείο Χαρτοφυλακίου της HDB για το υπόλοιπο 60% του δανείου που χορηγείται ως τόκος.
Για τα δάνεια ρευστότητας επιχειρήσεων, η επιδότηση 3% ισχύει αποκλειστικά για επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει άλλο δάνειο από πρόγραμμα της τράπεζας.

Ασφαλείς, εύκολες και 100% online υπηρεσίες για ιδιώτες

Πέραν της «υπευθυνότητας» η λέξη που χαρακτηρίζει περισσότερο την ProCredit Bank είναι αναμφίβολα η «καινοτομία». Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τους προσωπικούς λογαριασμούς των καταναλωτών online, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη σε φυσικό κατάστημα.

Για τους ιδιώτες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι υπηρεσίες αποταμίευσης που προσφέρει η Τράπεζα και οι οποίες περιλαμβάνουν πρωτοποριακές επιλογές, όπως ο αποταμιευτικός λογαριασμός FlexSave που προσφέρει και προνομιακή απόδοση, αλλά και άμεση πρόσβαση στις καταθέσεις μας, χωρίς κόστος, οποιαδήποτε στιγμή το επιλέξουμε. Από την άλλη, αν προτιμήσουμε την «κλασική» επιλογή των προνομιακών καταθέσεων, μπορούμε να επωφεληθούμε από επιτόκιο έως 2%, χωρίς έξοδα διαχείρισης και με τη σιγουριά, ότι τα χρήματά μας είναι 100% ασφαλή.

Ακόμη, η ProCredit Bank προσφέρει επενδυτικά και στεγαστικά δάνεια σε ιδιώτες, καθώς επίσης και το δάνειο EcoMobility που στόχο έχει την αντικατάσταση των αυτοκινήτων με καυστήρα εσωτερικής καύσης, με ηλεκτρικά μοντέλα.

Περιβάλλον σε πρώτο πλάνο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες της ProCredit Bank για την προστασία του πλανήτη. Η Τράπεζα έχει θέσει αυστηρές προδιαγραφές για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της, αλλά και των δραστηριοτήτων των πελατών της και εργάζεται διαρκώς για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, των εργαζομένων και των συνεργατών της για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός από τα μέτρα που λαμβάνει για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις άμεσες δραστηριότητές της, η ProCredit Bank ενσωματώνει τη διαχείριση περιβαλλοντικού κινδύνου στον τομέα των δανειοδοτήσεων, χρησιμοποιώντας μια σειρά από περιβαλλοντικά κριτήρια. Επιπλέον, με την πάροδο των ετών η Τράπεζα έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους παρόχους χρηματοδότησης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, συμβάλλοντας περαιτέρω στην προστασία του πλανήτη από τις προκλήσεις του μέλλοντος.