Συντάξεις: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας – Δείτε τα νέα

Όσον αφορά τις συντάξεις να αναφέρουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ν' αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Δείτε αναλυτικά τα νέα.

Συντάξεις: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας - Δείτε τα νέα

Όσον αφορά τις συντάξεις αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ν’ αυξηθούν τα όρια ηλικίας. Δείτε αναλυτικά και μέσα στο κείμενο τα νέα.

Πιο αναλυτικά αναστάτωση προκαλούν στους ασφαλισμένους τα σενάρια για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τα οποία θα εφαρμοστούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Από εκεί και πέρα κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027. Αυτό προβλέπει το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας στις συντάξεις – Δείτε αναλυτικά τα νέα

Συντάξεις: Αναστάτωση προκαλούν στους ασφαλισμένους τα σενάρια για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Κατά 1,5 έτος αναμένεται να αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2027. Αυτό προβλέπει το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

Ο κύριος λόγος που ασκεί πίεση στη σταδιακή αύξηση είναι το δημογραφικό, και η γήρανση του πληθυσμού. Η αυστηρότερη πρόβλεψη κάνει λόγο για 2,5 έτη.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο διεθνείς οργανισμούς αναφέρει πως εκτιμούν ότι το 2030 η χώρα μας θα πρέπει να αυξήσει κατά ενάμιση έτος το έτος συνταξιοδότησης, στα 63,5 για όσους έχουν 40 χρόνια πλήρους ασφάλισης και στα 68,5 για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης.

Μάλιστα, σημειώνεται πως για τις γυναίκες, λόγω του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, υποδεικνύουν αύξηση του ορίου ηλικίας το 2030 κατά ένα μήνα περισσότερο, στα 63,6 και στα 68,6, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας η νομοθεσία προβλέπει μηχανισμό αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2021, που θα προσαρμόζει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με το προσδόκιμο όριο ζωής.

Από αύριο Πέμπτη 25 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των συντάξεων Μαΐου 2024 στους δικαιούχους συνταξιούχους.

Λόγω Πάσχα, οι ημερομηνίες των πληρωμών ξεκινούν νωρίτερα και διαμορφώνονται ως εξής:

– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
– Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
– Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
– Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
– Οι επικουρικές του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

-Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και το Δημόσιο θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
– Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
– Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024.

Πάνω από 14.000 συνταξιούχοι θα δουν μαζί με τις συντάξεις τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους και αναδρομικά ύψους έως και 15.000 ευρώ. Πρόκειται για αναδρομικά που δικαιούνται λόγω του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου «από επανυπολογισμούς συντάξεων σε διάφορες ομάδες, ο ΕΦΚΑ, ήδη τον τελευταίο μήνα δίνει αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους. Για παράδειγμα, πριν από δύο εβδομάδες έδωσε 15 εκατ. ευρώ σε 1.100 συνταξιούχους του ΗΣΑΠ και 30 εκατ. ευρώ σε 6.500 συνταξιούχους της Ολυμπιακής. Στο τέλος του μήνα θα δοθούν επίσης αναδρομικά στους τραπεζοϋπαλλήλους καθώς και σε 1.200 συνταξιούχους που εργάζονταν σε πρώην ΝΠΔΔ».

«Φουσκωμένες» θα είναι οι παροχές και τα επιδόματα που θα λάβουν μέχρι τις 30 Απριλίου εκατομμύρια άνεργοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αλλά και μητέρες, λόγω των πληρωμών που προγραμματίζουν η ΔΥΠΑ, ο ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΑ.

Έως τη Μ. Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί στους μισθωτούς το Δώρο Πάσχα, το οποίο αντιστοιχεί με μισό μηνιαίο μισθό συν μια προσαύξηση αδείας εορτών.

Ειδικότερα για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, το δώρο φέτος θα ανέλθει σε 432 ευρώ ( έναντι 415) λόγω της προσαύξησης στον κατώτατο μισθό.

Προϋπόθεση καταβολής του Δώρου Πάσχα είναι η ύπαρξη απασχολήσεως (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2024 μέχρι 30-04-2024. Για τον υπολογισμού του, λαμβάνονται υπόψη ως βάση υπολογισμού οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν το Πάσχα.

Τις συντάξεις Μαΐου θα λάβουν αυτή την εβδομάδα και οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ, ως εξής:

την Πέμπτη 25/4/2024 θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) και οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
την Δευτέρα 29/4/2024 θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου και αφορούν:

Επίδομα Παιδιού
Επίδομα Στέγασης
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Αναπηρικά
Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
Επίδομα Ομογενών
Επίδομα Ανασφαλίστων Υπερηλίκων
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων
Επίδομα Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας
Έξοδα Κηδείας
Επίδομα Γέννησης
Επίδομα Ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
Κόκκινα Δάνεια
Προστατευόμενα τέκνα θανόντων σε φυσικές καταστροφές
Πρόγραμμα Γέφυρα
Ευάλωτοι οφειλέτες
Επίδομα Αναδοχής
Πρόγραμμα Προσωπικού βοηθού
Επίδομα γέννησης
Αυξημένο επίδομα γέννησης θα λάβουν στο τέλος του Απριλίου οι γυναίκες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα.

Τo νέο επίδομα γέννησης αυξάνεται σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Η πληρωμή των αναδρομικών ποσών του επιδόματος για τις μητέρες που έκαναν παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2023 ίσως πραγματοποιηθεί σε μία mega δόση (και όχι σε δύο ισόποσες δόσεις όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί) στις 30 Απριλίου.

Την ίδια ημέρα θα καταβληθεί το επιπλέον ποσό του επιδόματος στις δικαιούχους, οι οποίες έχουν λάβει το πλήρες ποσό νωρίτερα αυτό τον χρόνο.

Αναδρομικά από τον ΕΦΚΑ
Στο τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους ΟΤΑ, καθώς και σε 10.000 τραπεζοϋπάλληλους.

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών που εκκαθαρίζει αυτήν την περίοδο ο ΕΦΚΑ προέρχονται από 15 Ταμεία, με πρώτους να λαμβάνουν αναδρομικά 2.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ και στο τέλος Απριλίου με τις συντάξεις τους και άλλους 12.000 πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους.

Τον επόμενο μήνα, θα ακολουθήσειη πληρωμή των αναδρομικών σε συνταξιούχους του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επίσης, τα αναδρομικά αφορούν και μέρος της παράλληλης ασφάλισης για γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους με σύνταξη από Δημόσιο, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών, αλλά και δημόσίιους υπαλλήλους με παράλληλη απασχόληση και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, λόγω ύπαρξης Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ).