Συντάξεις: Αυξήσεις έως 115 ευρώ το μήνα – Πότε η πληρωμή

Όσον αφορά το κεφάλαιο «συντάξεις» να αναφέρουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα έρχονται αυξήσεις για συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων.

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 115 ευρώ το μήνα - Πότε η πληρωμή

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν να αναφέρουμε πως σημαντικά νέα υπάρχουν σε ό,τι έχει να κάνει με τις συντάξεις, καθώς έρχονται σημαντικές αυξήσεις για συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων.

Πιο αναλυτικά πό το 2025 έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις που θα φτάνουν έως τα 115 ευρώ μηνιαίως και πρόκειται για όσους συνταξιούχους δήλωσαν νόμιμη απασχόληση από το 2017 και μετά που θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί.

Από εκεί και πέρα ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στον χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος.

Αλλαγές και συγκεκριμένα αυξήσεις έρχονται στις συντάξεις – Δείτε ποιους αφορούν

Από το 2025 έρχονται αυξήσεις στις συντάξεις που θα φτάνουν έως τα 115 ευρώ μηνιαίως. Ποιους αφορά; Πρόκειται για όσους συνταξιούχους δήλωσαν νόμιμη απασχόληση από το 2017 και μετά που θα πάρουν την αύξηση που τους αναλογεί, για τα έτη που εργάστηκαν με αναδρομικά έως και 8 ετών, ανάλογα με το πότε διέκοψαν την απασχόλησή τους.

Ο χρόνος της απασχόλησης αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους, η οποία υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στον χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος (που είναι 0,77%) και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησης.

Η έξτρα αύξηση στη σύνταξη όπως και τα αναδρομικά καταβάλλονται από την ημερομηνία που ο εργαζόμενος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για την προσαύξηση έχοντας διακόψει την απασχόλησή του.

Με το προηγούμενο καθεστώς οι περισσότεροι από τους συνταξιούχους που εργάζονταν απέφευγαν να το δηλώσουν γιατί τους κοβόταν η σύνταξη κατά 30% και πιο παλιά κατά 60%.

Με την τελευταία νομοθετική αλλαγή η σύνταξη των εργαζομένων συνταξιούχων καταβάλλεται χωρίς περικοπή και γίνεται παρακράτηση 10% πάνω στο εισόδημα από απασχόληση.

Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες την Δευτέρα 24 Ιουνίου, ανήμερα της αργίας του Αγίου Πνεύματος, γεγονός που φέρνει ανατροπή σχετικά με τις συντάξεις Ιουλίου.

Οι συνταξιούχοι βλέπουν πάντα τα λεφτά στους λογαριασμούς τους από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης μέρας.

Για τις συντάξεις Ιουλίου, το πρώτο μεγάλο κύμα πληρωμών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Ιουνίου.

Νωρίτερα οι πληρωμές συντάξεων Ιουλίου
Κυρίες συντάξεις

ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ:

Τρίτη 25 Ιουνίου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Παρασκευής 21/6

ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ:

Πέμπτη 27 Ιουνίου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 26/6

Επικουρικές συντάξεις

Μισθωτοί (Ιδιωτικού τομέα) & Μη μισθωτοί

Τρίτη 25 Ιουνίου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Παρασκευής 21/6

Μισθωτοί Δημοσίου

Πέμπτη 27 Ιουνίου: Ανεξαρτήτως ΑΜΚΑ
Κατάθεση: Απόγευμα Τετάρτης 26/6

Πολιτική λύση αναμένεται να δοθεί με νομοθετική ρύθμιση σε δύο «καυτά» θέματα τα οποία αναζητούν επιστροφές μέχρι 16.500 ευρώ σε 120.000 συντάξεις χηρείας και μέχρι 84.000 ευρώ από διαφορές σε μισθούς που έλαβαν 25.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο ταυτόχρονα με σύνταξη, ενώ έπρεπε με βάση τη νομολογία να μπουν στο πρώτο εισαγωγικό κλιμάκιο.

Η λύση θα δοθεί μετά τις εκλογές, προς το φθινόπωρο με δυο διαδοχικές ρυθμίσεις, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι και στα δύο θέματα, δεν εφαρμόστηκαν τα οριζόμενα και για τις καθυστερήσεις, που έχουν δημιουργήσει απαιτήσεις χιλιάδων ευρώ από πολίτες, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη διοίκηση.

Πώς προέκυψαν οι απαιτήσεις επιστροφής μισθών

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα ανέκυψε για χιλιάδες συνταξιούχους (πρώην εργαζόμενους με καθεστώς ΙΔΑΧ, δηλαδή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), που ενώ συνταξιοδοτήθηκαν από το 2016, η διάταξη του συγκεκριμένου νόμου Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μπήκε κάτω από το χαλάκι» και ουδέποτε εφαρμόστηκε. Αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, να παραμείνουν στις υπηρεσίες ως εργαζόμενοι με τη γνωστή περικοπή της σύνταξης κατά 30%.

Όμως έπειτα από εγκύκλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εφόσον είχαν συνταξιοδοτηθεί και παρέμειναν στην υπηρεσία, θα έπρεπε να μπουν στον εισαγωγικό μισθό, χωρίς τις ωριμάνσεις των ετών που είχαν στην υπηρεσία.

Το γεγονός έχει δημιουργήσει σε χιλιάδες εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ και στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, μεγάλο ρήγμα, καθώς, πρέπει, να συνυπολογιστεί ο μισθός που ελάμβαναν παράλληλα με τη σύνταξη και να αφαιρεθεί από το εισαγωγικό κλιμάκιο, ώστε να επιστρέψουν τη διαφορά. Πρόκειται για 600-1.400 ευρώ (καθαρά) επιστροφής για κάθε μήνα εργασίας ως συνταξιούχοι. Ήτοι 36.000-84.000 εφόσον διένυσαν πενταετή απασχόληση ως συνταξιούχοι.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, αν κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτήθηκε με 27-29 χρόνια υπηρεσίας και Βασικό Μισθό στο 10ο Μισθολογικό Κλιμάκιο 1.468 ευρώ της ΔΕ κατηγορίας και συνεχίζει να εργάζεται στον ίδιο φορέα, εφόσον αποχωρήσει, θα πρέπει να επιστρέψει τις διαφορές από τα 928 ευρώ που είναι το Εισαγωγικό Κλιμάκιο, για όσα χρόνια λαμβάνει σύνταξη. Τουτέστιν αν έχει συνταξιοδοτηθεί την τελευταία πενταετία θα πρέπει να επιστρέψει 540 ευρώ για κάθε μήνα. Δηλαδή 540Χ60=32.600 ευρώ.

Για το  προσωπικό (ΙΔΑΧ και μόνιμοι με ασφάλιση πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) δεν απαιτείτο η προηγούμενη λύση της υπαλληλικής σχέσης και μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4554/2018.

Η πολιτική λύση διαφάνηκε στη Βουλή έπειτα από δυο διαδοχικές επερωτήσεις βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος, από τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά, ο οποίος αφού παραθέτει τις διατάξεις του νόμου 4354/2016 σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς του Δημοσίου, αναφέρει για το επίμαχο θέμα των συνταξιούχων ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νόμος δεν έχει τύχει ομοιόμορφης ερμηνείας και εφαρμογής από τους φορείς, εξετάζεται η εξεύρεση κατάλληλης λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ποιες αλλαγές θα γίνουν στις συντάξεις χηρείας

Ανεφάρμοστη  εν μέρει έμεινε και η περικοπή των συντάξεων χηρείας από το 2016 με εφαρμογή μόνο στους συνταξιούχους του δημοσίου και του ΟΓΑ, αλλά έμεινε εκτός η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, όπου ανακύπτει μεγάλο ζήτημα με αναδρομικές περικοπές.

Οι περικοπές απορρέουν από τον νόμο 4611/19 (νόμος Αχτσιόγλου) ο οποίος προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη -δηλαδή το 70% της αρχικής- τη σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία.

Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου, ήτοι 360 ευρώ τον μήνα.

Ο νόμος καθυστέρησε να εφαρμοστεί εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί σημαντικά ποσά τα οποία πρέπει να επιστραφούν. Ειδικά για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας προβλέπεται ότι η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις (που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αν η σύνταξη χηρείας είναι 700 ευρώ, θα παρακρατούνται κάθε μήνα 70 ευρώ έως ότου εξοφληθεί το ποσό.

Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου, η περικοπή ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά δεν αφορά το τμήμα της σύνταξης που ενδεχομένως λαμβάνουν τα ανήλικα τέκνα (έως 24 ετών) ή τα ανίκανα προς εργασία τέκνα (μέχρι του γάμου αυτών).

Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου, μπορεί να παρακρατηθεί το 1/2 του ακαθάριστου ποσού της (σε αντίθεση με το γενικό κανόνα, που προβλέπει παρακράτηση μέχρι και του συνόλου της επικουρικής). Σε περίπτωση που η/ο χήρα/ος σταματήσει την εργασία της/του, η σύνταξη θα επανέλθει στο 70%.

Με εγκύκλιο το 2021 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγου επιχείρησε να εφαρμόσει αναδρομικά τη παραπάνω διάταξη, η οποία σήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Για την άμβλυνση των επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο λύσεις:

  1. Ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.
  2. Η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.

Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 130.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη.