Συντάξεις: Αν έχετε τόση σύνταξη θα πάρετε αύξηση έως 150 ευρώ το μήνα τον Ιούνιο

Αν στις συντάξεις υπάρχει μια συγκεκριμένη προϋπόθεση που καλύπτεται, τότε μπορεί να πάρετε αύξηση έως και 150 ευρώ τον Ιούνιο.

Συντάξεις: Αν έχετε τόση σύνταξη θα πάρετε αύξηση έως 150 ευρώ το μήνα τον Ιούνιο

Αν στις συντάξεις σας υπάρχει μια συγκεκριμένη προϋπόθεσημ την οποία καλύπτεται, τότε αυτόματα μπορείτε να πάρετε αύξηση, η οποία φτάνει έως και τα 150 ευρώ τον Ιούνιο.

Πιο συγκεκριμένα αξίζει να σας αναφέρουμε ότι η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης φέρνει πρόσθετες αυξήσεις από 20 ευρώ έως 150 ευρώ το μήνα σε 400.000 συνταξιούχους.

Από εκεί και πέρα η αναπροσαρμογή αναμένεται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα που υπάρχουν.

Μάθετε τι χρειάζεται για να πάρετε αύξηση στις συντάξεις σας

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι που θα δουν μεγαλύτερη σύνταξη.

Η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης φέρνει πρόσθετες αυξήσεις από 20 ευρώ έως 150 ευρώ το μήνα σε 400.000 συνταξιούχους. Η αναπροσαρμογή αναμένεται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως εξετάζεται το σενάριο η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά τη διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ. Παρατίθεται το παράδειγμα αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.500 ευρώ, η κράτηση να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει την επιβολή κράτησης στο ποσό εκείνο που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με αυξημένο συντελεστή.

Στην περίπτωση που συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη από 1.400 έως 1.700 ευρώ, η κράτηση σήμερα είναι 3% σε όλο το ποσό, με αποτέλεσμα η κράτηση να είναι 48 ευρώ, ενώ με την προωθούμενη ρύθμιση η κράτηση θα πέσει στα 20 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο είναι η επιβολή κράτησης στο τμήμα σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα, με ίδιο συντελεστή με τον ισχύοντα. Ως εκ τούτου συνταξιούχος με σύνταξη 2.600 ευρώ να μην χάνει 9% επί του συνόλου της σύνταξης, αλλά να χάνει 9% επί του ποσού των 1.200 ευρώ.

Το τρίτο σενάριο είναι η επιβολή της κράτησης σε όλο το ποσό της σύνταξης, με μείωση του αντίστοιχου ποσοστού στο 50%. Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη κλίμακα να διαμορφώνεται στο 1,5% από 3% που είναι σήμερα, η δεύτερη κλίμακα στο 3% από 6% που είναι σήμερα, η τρίτη κλίμακα στο 3,5% από 7%.

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα «δουν» όσοι έχουν έστω και ένα ένσημο πριν από το 1993.

Συνταξιούχοι που έχουν έστω και ένα ένσημο από το 1993, θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αφορά όλους τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται από τις 13/5/2016 και εντεύθεν.

Πιο συγκεκριμένα, αυξημένα ποσά στις συντάξεις τους έως 754 ευρώ θα δουν οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν έξτρα εισφορές, είτε είναι σε ένα ταμείο είτε σε παράλληλη ασφάλιση, είτε ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κερδισμένοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι είτε ξεκίνησαν να ασφαλίζονται πριν είτε μετά το 1993, εφόσον κατέβαλαν επιπλέον εισφορές στα ταμεία τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, για κάθε 1% επιπλέον εισφοράς κερδίζουν προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος.

Ποιοί κερδίζουν το μπόνους

1. Ασφαλισμένοι σε Ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών, που καταβάλλουν σχεδόν για το σύνολο του εργασιακού τους βίου εισφορές σύνταξης υψηλότερες από το 20% που ισχύει για τους μισθωτούς.

2. Ασφαλισμένοι σε δύο ταμεία παράλληλα και με ενιαία εισφορά στον ΕΦΚΑ από 1/1/2027 και μετά.

3. Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά στον ιδιωτικό τομέα, με πρόσθετο ασφάλιστρο σύνταξης 3,6%.

4. Ασφαλισμένοι με εισφορές για βαρέα και ανθυγιεινά στους δήμους με πρόσθετο ασφάλιστρο σύνταξης 4,5%.

Πάνω από 42.000 ηλεκτρονικές αιτήσεις–δηλώσεις, αριθμός που υπερβαίνει τις 36.000 οι οποίες είχαν καταγραφεί στον ΕΦΚΑ πριν από τη λειτουργία της πλατφόρμας, έχουν ήδη υποβληθεί μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Η προθυμία των συνταξιούχων να περάσουν στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας, δηλώνοντας την εργασία τους, οδηγεί τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες οι δηλώσεις θα φτάσουν πολύ κοντά στον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων που εργάζονται με μαύρη εργασία και σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 100.000.

Υπενθυμίζουμε ότι στους συνταξιούχους που εργάζονται θα καταβάλλεται εφεξής το σύνολο της σύνταξής τους (κύριας και επικουρικής), ενώ μέχρι τώρα επιβαλλόταν παρακράτηση 30%). Με το νέο καθεστώς θα επιβάλλεται στους μισθωτούς συνταξιούχους πόρος υπέρ ΕΦΚΑ 10% επί των μηνιαίων αποδοχών, ενώ οι μη μισθωτοί θα καταβάλλουν εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.

Ετσι για τους μισθωτούς η πρώτη παρακράτηση θα γίνει με την υποβολή των ΑΠΔ στο τέλος Μαρτίου και θα αφορά τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα στείλει ειδοποιητήρια με τις προσαυξημένες κατά 50% εισφορές στους μη μισθωτούς στο τέλος Μαρτίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση

Δήλωση στην πλατφόρμα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά 4 κατηγορίες συνταξιούχων:

  • Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν απασχολούνται μέχρι σήμερα.
  • Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ που ξεκίνησαν να εργάζονται από 1.1.2024, ακόμη κι αν ήδη έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.
  • Οσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.
  • Οσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της αυτής. Τονίζουμε ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι των οποίων η αίτηση συνταξιοδότησης βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Οπως τονίζει ο ΕΦΚΑ, σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα ανάληψης της απασχόλησης ή μέχρι την τελευταία ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης (για όσους συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους). Περίοδος χάριτος 4 μηνών θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που ήδη εργάζονται.