Συντάξεις: Αναδρομικά έως 18.670 ευρώ σε επικουρικές – Ποιοι οι δικαιούχοι

Αναδρομικά θα πάρουν χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα μας. Δείτε παραδείγματα με δικαιούχους.

Συντάξεις: Αναδρομικά έως 18.670 ευρώ σε επικουρικές - Ποιοι οι δικαιούχοι

Καλά νέα για πολύ κόσμο που θα πάρει αναδρομικά χιλιάδων ευρώ!

Πρόκειται για ποσά μέχρι και 18.670 ευρώ και αφορούν σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους από 15 ταμεία.

Ποιος ο λόγος πίσω από τα αναδρομικά στις συντάξεις

Τα αναδρομικά προκύπτουν από την επιπλέον προσαύξηση των επιπλέον εισφορών που κατέβαλαν στην επικουρική ασφάλιση οι παραπάνω.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος η προσαύξηση ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και υπολογίζεται με συντελεστή 0,075%, πλην όμως δεν εφαρμόστηκε στις επικουρικές συντάξεις παρά μόνον στις κύριες και για ταμεία που είχαν εισφορές περισσότερες από 20%.

Συγκεκριμένα, αφορά 15 επικουρικά ταμεία που είχαν κατά περιόδους αυξημένες εισφορές για τους παλαιότερους ασφαλισμένους τους, οι οποίοι εφόσον έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον Μάιο του 2016 και μετά ή θεμελιώνουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν επικουρική, δικαιούνται την ανάλογη προσαύξηση για τις εισφορές που κατέβαλαν.

Οι κανονικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης είναι 6% και η προσαύξηση 0,075% δίδεται ως έξτρα ποσό σύνταξης για ασφαλισμένους που κατέβαλαν εισφορές 8% ,12% ή και 14% αντί 6%.

Τι ισχύει με τη διάταξη

Η διάταξη ψηφίστηκε και ισχύει για όσους βγαίνουν στη σύνταξη από τις 13 Μαΐου και μετά(νόμος Κατρούγκαλου) πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία συνταξιοδοτική απόφαση απονομής επικουρικής σύνταξης ενώ το αντίθετο συμβαίνει με τις κύριες όπου η προσαύξηση δίνεται τις συντάξεις και αυξάνει το ποσό λόγω των επιπλέον εισφορών.

Όλοι όσοι αποχώρησαν μετά τον Μάιο από τα Ταμείο που είχαν υψηλότερες εισφορές από το 6% για την επικουρική ασφάλιση παίρνουν σύνταξη χωρίς καμία προσαύξηση.

Ένα σχετικό παράδειγμα

Παρακάτω ακολουθεί παράδειγμα από την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”:

Ασφαλισμένος ΙΚΑ στα βαρέα με εισφορές επικουρικής 8% αντί 6%, που αποχώρησε το 2018 με 25 έτη ασφάλισης σε ηλικία 67 ετών, με επικουρική σύνταξη 196 ευρώ ενώ από την προσαύξηση του 2% στα βαρέα θα πρέπει να πάρει 55 ευρώ επιπλέον και η σύνταξη να διαμορφωθεί στα 251 ευρώ Τα αναδρομικά που δικαιούται από την προσαύξηση είναι 3.969 ευρώ.