Συντάξεις: Νέα ημερομηνία για 13η, 14η και Δώρα

Η αναμονή για την οριστική απόφαση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο σχετικά με τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι.

Συντάξεις: Νέα ημερομηνία για 13η, 14η και Δώρα

Επίσης, θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το εάν θα γίνουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις για τη χρονική περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Η απόφαση που αναμένεται από το Ανώτατο Δικαστήριο εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρχικά περίπου 350.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει σε προηγούμενα δικαστήρια και είχαν δικαιωθεί ως προς τις περικοπές. Ωστόσο, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίσει υπέρ των περίπου 2.500.000 συνταξιούχων, με αντίστοιχη αύξηση του κόστους αποζημίωσής τους που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εν λόγω υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά από αντιφατικές αποφάσεις των δύο ανώτατων δικαστηρίων, του Άρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, για το συνολικό διάστημα που είχαν προσφύγει οι συνταξιούχοι.

Η απόφαση του Άρειου Πάγου ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας για το εν λόγω 11μηνο, είναι συνταγματικές, βασίζεται στην άποψη ότι αυτές οι περικοπές έγιναν για λόγους γενικού συμφέροντος, που σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.

Έτσι, ενώ ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι οι περικοπές είναι συνταγματικές, το ΣτΕ έκρινε το αντίθετο θεωρώντας τις αντισυνταγματικές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που εφαρμόστηκαν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, ειδικότερα για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016. Κατά συνέπεια, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται να λύσει το συγκεκριμένο θέμα, με τη συμμετοχή των προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας και μελών τους.

Το γεγονός ότι οι περικοπές συντάξεων θεωρήθηκαν παράνομες μόνο για τις βασικές συντάξεις επισημαίνει τη σημασία της επακριβούς νομικής ανάλυσης και των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Το γεγονός, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν κατέβαλε τα δώρα που επρόκειτο να δοθούν, έχοντας ως αποτέλεσμα νέες αγωγές στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυξάνει την πίεση για μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να είναι κρίσιμη για την επίλυση της κατάστασης, καθώς θα πρέπει να λάβει υπόψη τις νομικές και οικονομικές πτυχές του θέματος. Τέλος, είναι σημαντικό να εξεταστούν όλα τα δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις που θα εξυπηρετούν το συμφέρον της δικαιοσύνης και της κοινωνίας συνολικά.