Συντάξεις: Έξτρα αύξηση έως 71 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη

Έξτρα αύξηση έως και 71 ευρώ έρχεται στις συντάξεις με μία μοναδική προϋπόθεση, την οποία θα δείτε παρακάτω στο κείμενο.

Συντάξεις: Έξτρα αύξηση έως 71 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη

Έξτρα αύξηση έως και 71 ευρώ έρχεται στις συντάξεις με μία μοναδική προϋπόθεση, την οποία θα δείτε παρακάτω στο κείμενο, αναφορικά με τη σύνταξή σας.

Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε ότι η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι δεδομένο πως θα φέρει αυξήσεις στις συντάξεις έως και 71 ευρώ.

Από εκεί και πέρα το σενάριο της κατάργησης της Εισφοράς Αλλελεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις επικουρικές και μείωσή της στις κύριες βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Έρχεται επιπλέον αύξηση στις συντάξεις – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων φέρνει αυξήσεις στις συντάξεις έως και 71 ευρώ.

Το σενάριο της κατάργησης της Εισφοράς Αλλελεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από τις επικουρικές και μείωσή της στις κύριες βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Πριν από τα μνημόνια η μέση επικουρική σύνταξη ήταν γύρω στα 300 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές είναι περίπου 170 ευρώ.

Ποιο θα είναι το αποτύπωμα της κατάργησης της ΕΑΣ στις επικουρικές; Θα σημάνει αυξήσεις από 10 έως και 71 ευρώ μηνιαίως ή από 120 ευρώ έως 852 ευρώ ετησίως για περίπου 400.000 παλαιούς αλλά και νέους συνταξιούχους που λαμβάνουν αρχική μικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, όπως αναλύεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται τις μεγαλύτερες αυξήσεις από την κατάργηση θα έχουν οι συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Κερδισμένοι θα είνα και οι νέοι συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία από μια κατάργηση της ΕΑΣ, εφόσον παίρνουν επικουρική σύνταξη περισσότερα από 300 ευρώ.

Ειδικότερα, οι παλαιότεροι συνταξιούχοι με επικουρική από Ταμείο ΔΕΚΟ κερδίζουν έως 71 ευρώ τον μήνα, αν καταργηθεί η ΕΑΣ.

Οι νέοι συνταξιούχοι με επικουρική από οποιοδήποτε Ταμείο του Δημοσίου κερδίζουν έως 29 ευρώ τον μήνα.

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων του μηνός Μαΐου 2024.

Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:

Το χρονοδιάγραμμα

 • Την 25η/4/2024, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μη μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι από 1/1/2017 και έπειτα (ν. 4387/2016) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
 •  Την 29η/4/2024, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Λίγο πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα δουν τις συντάξεις μηνός Μαΐου οι δικαιούχοι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και πριν από την Πρωτομαγιά θα καταβληθούν και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ: Νωρίς – νωρίς θα εξοφληθούν και οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Καθυστερεί πάντως να μπει η δεύτερη δόση του πλέον δημοφιλούς επιδόματος –εκείνου των τέκνων Α21- καθώς η επόμενη πληρωμή πάει για τον ερχόμενο μήνα, καθώς η καταβολή του είναι διμηνιαία.

Επισημαίνεται για ακόμη μία φορά όσον αφορά στις συντάξεις, σύμφωνα με το enikonomia.gr, πως αυτές ακολουθούν πια τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών. Έτσι, οι ημερομηνίες καταβολής έχουν προσδιοριστεί για τους μη μισθωτούς την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ για τους μισθωτούς την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων μηνός Μαΐου

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 θα γίνουν τις εξής ημερομηνίες:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
 • Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
 • Οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Επίσης:

 • Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 30 Απριλίου 2024
  Ως είθισται, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα, μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών.

Εξόφληση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

Την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου, δηλαδή την Μ. Τρίτη 30 του μήνα, θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ και τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Επίδομα γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Και εδώ την προηγούμενη της πληρωμής εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και κατά τις απογευματινές ώρες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους από τα ΑΤΜ των τραπεζών.