Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής

Ποιες είναι οι νέες ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων ΕΦΚΑ και στις συντάξεις Φεβρουαρίου 2024.

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής

Η αποπληρωμή των συντάξεων για τον Ιανουάριο του 2024 ολοκληρώθηκε, και πλέον κατατίθεται ο αντίστροφος μέτρησης για την επερχόμενη πληρωμή των συντάξεων του Φεβρουαρίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων κάθε μήνα.

Συγκεκριμένα με τη διάταξη του νόμου 4611/2019 (ΦΕΚ Τεύχος A 73/17.05.2019) αναφέρει για τις ημερομηνίες καταβολής μηνιαίων κύριων συντάξεων ΕΦΚΑ:

1. Ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα

2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

3. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής του σε φορείς που καταβάλλουν παροχές που δεν ανάγονται σε μηνιαία βάση

4. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος κάθε άλλη αντίθετη διάταξη καταργείται

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2024: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής

Στα τέλη Ιανουαρίου θα αρχίσει η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2024. Αναλυτικά:

Στις 26 Ιανουαρίου 2ο24 εκτιμάται πως θα πληρωθούν οι συντάξεις από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών).

Στις 30 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2024 για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, του ΕΤΑΤ και της ΔΕΗ.

Τα ποσά των συντάξεων αναμένεται να εμφανιστούν από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημερομηνίας καταβολής στους τραπεζικούς λογαριασμούς στους δικαιούχους.

Τι αλλάζει στις συντάξεις Φεβρουαρίου 2024

Στις συντάξεις Φεβρουαρίου δεν θα εφαρμοστεί το πέναλτι του 30% για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους .Και αυτό θα γίνει επειδή θα εφαρμοστεί ο μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους ο οποίος θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους ενώ για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα είναι ίσο με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι που έχουν ή θα αναλάβουν και θα δηλώσουν εργασία από την 1η Ιανουαρίου 2024, αντί μείωσης 30% στη σύνταξη, θα καταβάλλουν εισφορά 10% από τον μισθό τους, αν εργάζονται ως μισθωτοί, ενώ αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δίνουν τις εισφορές με προσαύξηση 40% για κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) ή 50% αν έχουν μόνο κύρια ασφάλιση.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του πρώην ΙΚΑ και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνονται με τον πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ προκειμένου να ενθαρρύνεται η επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Γεωργιάδης: Από το 1555 η ενημέρωση για αιτήματα συνταξιοδότησης – Τι είπε για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων

Για το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων αλλά και για τις αλλαγές που θα έρθουν από το 2024 στη θεμελίωση του δικαιώματος της σύνταξης μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκδήλωση με θέμα «e- ΕΦΚΑ: Απολογισμός και όραμα – Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή».

«Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ετοιμάζουμε να κάνουμε μία συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του e-ΕΦΚΑ για να λύσουμε ένα τεράστιο ζήτημα. Να εκκαθαρίσουμε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν στον e-ΕΦΚΑ στα Πρωτοδικεία, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί μιλάμε για χιλιάδες υποθέσεις. Περίπου το 50% των εκκρεμών υποθέσεων στα πρωτοδικεία αφορούν σε υποθέσεις του e-ΕΦΚΑ. Αν καταφέρουμε και λύσουμε αυτές, η επιτάχυνση του ρυθμού απόδοσης της δικαιοσύνης, που είναι το ζητούμενο, θα έχει επιτευχθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μόνο και μόνο γιατί θα εκκαθαριστούν αυτές οι υποθέσεις» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «ο στόχος μας είναι σε τρία χρόνια από σήμερα ο e-ΕΦΚΑ να είναι ο πρότυπος δημόσιος οργανισμός στην ελληνική κοινωνία. Να μπορεί κάποιος από το κινητό του τηλέφωνο να γνωρίζει πότε θα βγει στη σύνταξη και με τον αριθμό των ενσήμων που πληρώνει, τι σύνταξη θα πάρει. Να ξέρει την ημερομηνία που θα έχει τη σύνταξη στα χέρια του. Να ξέρει τα πάντα για τον ασφαλιστικό του βίο. Να ξέρει το τελευταίο ένσημο που έχει πληρώσει ασχέτως αν έχει πολλαπλά ταμεία. Σήμερα, αυτό φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο, όμως αν ολοκληρωθούν όλα τα ψηφιακά έργα που ήδη έχουμε ξεκινήσει, αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Ήδη ο e-ΕΦΚΑ έχει καλύψει μεγάλη απόσταση, δεν είναι ίδια η εικόνα του e-ΕΦΚΑ στην κοινωνία από αυτή που ήταν πριν από τρία χρόνια, αλλά χωρίς καμία αμφιβολία όταν θα φτάσουμε εκεί που έχουμε σχεδιάσει νομίζω ότι όλη η ελληνική κοινωνία θα αισθάνεται μια πολύ μεγάλη ανακούφιση γι’ αυτό που θα έχει επιτευχθεί».

«Δεν υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας που να μην έχει κάποια σχέση με τον e-ΕΦΚΑ, ούτε ένας. Το 100% του πληθυσμού για την ακρίβεια και αρκετοί που έχουν αποδημήσει για τον άλλον κόσμο, αρκετούς μήνες αφού έχουν αποδημήσει έχουν επαφές με τον e-ΕΦΚΑ κατά έναν μεταφυσικό περίεργο τρόπο. Ναι, μην ανατριχιάζετε αλλά κάπως έτσι είναι. Άρα αθροιζόμενοι οι έχοντες σχέση με τον e-ΕΦΚΑ είναι περισσότεροι και από τον πληθυσμό που έχουμε σήμερα. Είναι σημαντικό στον πληθυσμό αυτόν να παράσχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και να κάνουμε τη ζωή του εύκολη» είπε μεταξύ άλλων.

Για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις

Επίσης μίλησε και για το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. «Είχαμε παραλάβει τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις περίπου στις 34.000. Άρα ήτανε ένας φιλόδοξος στόχος να πέσουμε κάτω από το 1/3 των εκκρεμών συντάξεων σε έξι μήνες. Είμαι πολύ ευτυχής που άκουσα ότι έχουμε σπάσει το φράγμα των 25.000 και θα κλείσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023, κάτω από αυτό το όριο, το οποίο είναι ιστορικό χαμηλό για τις εκκρεμείς συντάξεις και δείχνει την τεράστια ταχύτητα όπου καλύπτεται αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα από το παρελθόν. Πίσω από την κάθε έκδοση μιας εκκρεμούς συντάξεως κρύβεται ένας άνθρωπος που για πολλά χρόνια ταλαιπωρείται στη ζωή του και που του λύνουμε το πρόβλημα της καθημερινής διαβίωσης, του επιπέδου διαβίωσης, των σχέσεων με τους φίλους του και τους συγγενείς του. Είναι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από αυτούς τους αριθμούς. Δεν είναι απλοί αριθμοί, είναι άνθρωποι πίσω από αυτά τα στοιχεία που σας λέμε τώρα» είπε.

Και επεσήμανε πως «με την πρωτοβουλία μας για τη ρύθμιση του ενιαίου κανόνα για την έκδοση επικουρικής συντάξεως μεταξύ των δημοσίων υπάλληλων και του πρώην ΙΚΑ, πετύχαμε να εκδώσουμε 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις σε ένα 24ωρο. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ όλων ων εποχών για το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Θεμελίωση του δικαιώματος της σύνταξης: Τι αλλάζει από το 2024

Εν συνέχεια μίλησε για τον τρόπο που θα ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για τη θεμελίωση του δικαιώματος σύνταξης. «Μία ακόμα καινοτομία που θα κάνουμε από το νέο έτος, είναι ότι θα παίρνουμε τηλέφωνο τους συμπολίτες μας, οι οποίοι σε έξι μήνες θα θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης. Και ο εξειδικευμένος υπάλληλος του 1555 θα τους ενημερώνει για το πότε μπορούν να καταθέτουν αίτημα συνταξιοδότησης και ποια χαρτιά πρέπει να έχουν έτοιμα εκείνη την ημέρα. Εάν ο ενδιαφερόμενος τα έχει έτοιμα τα στοιχεία και μας τα καταθέσει εκείνη την ημέρα, θα πάρει τη σύνταξή του αμέσως, μέσα σε λίγα 24ωρα. Με αυτόν τον τρόπο σκοπεύουμε να μηδενίσουμε τους χρόνους εκδόσεων των εκκρεμών συντάξεων, καθώς θα έχουμε ενημερώσει εγκαίρως τους ωφελούμενους, οι οποίοι θα έχουνε το χρόνο να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία. Και όταν θα δούμε ότι το πιλοτικό αυτό δουλεύει σωστά, θα κάνουμε και άλλες προωθητικές ενέργειες για τον e-ΕΦΚΑ, για να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στον πολίτη. Ο στόχος μας είναι να μην περιμένουμε τον πολίτη να έρθει σε μας, αλλά εμείς να πηγαίνουμε στον πολίτη και να του λύνουμε τα προβλήματα ακόμα και πριν αυτός σκεφτεί ότι αυτά υπάρχουν κι έτσι θα δώσουμε το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι νοιαζόμαστε πραγματικά για όλα τα προβλήματα του κάθε συμπολίτη μας».

«Στις μελλοντικές μας προσπάθειες του 2024 θα ήταν λάθος να παραλείψω δυο ακόμα. Καταρχήν, την εταιρία ακινήτων αξιοποίησης ακινήτων του e-ΕΦΚΑ. Έχει σημασία να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ακίνητη περιουσία του e-ΕΦΚΑ για να τιμούμε και το τελευταίο ευρώ που είναι δυνατόν να προσφέρουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Εύχομαι το 2024 να γίνει επιτέλους η χρονιά που θα πάρει μπρος αυτή η εταιρία. Και φυσικά το ΝΑΤ, όπου εκεί θέλουμε να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων και των Ελληνίδων για το πόσο συμφέρον είναι γι΄ αυτούς να πάνε σε ναυτική εργασία. Το ναυτικό επάγγελμα ήταν παραδοσιακά από τα πιο μεγάλα επαγγέλματα στην Ελλάδα. Σήμερα πια σπανίζουν οι ελληνικής καταγωγής ναυτικοί και τα καράβια είναι γεμάτα ξένους ναυτικούς. Παρόλο που οι μισθοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι και οι συνθήκες δεν είναι αυτές που νομίζει κάποιος ότι είναι τα καράβια. Πρέπει αυτά να τα αναδείξουμε στο ελληνικό κοινό και να δείξουμε στους συμπολίτες μας ότι έχουν την ευκαιρία να μπούνε στο ναυτικό επάγγελμα, να κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα, να βοηθήσουν να διατηρηθεί ο ελληνικός στόλος στα πέρατα των θαλασσών και να κερδίζει και ο e-ΕΦΚΑ τα χρήματα που πρέπει να κερδίζει μέσω των ασφαλιστικών αυτών εισφορών».