Συντάξεις Ιουνίου 2024: Γιατί θα αργήσουν οι πληρωμές – Ημερομηνίες

«Κλείδωσαν» οι οριστικές ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Ιουνίου 2024. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανά Ταμείο.

Συντάξεις Ιουνίου 2024: Γιατί θα αργήσουν οι πληρωμές - Ημερομηνίες

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουνίου 2024 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ, οι οποίες όμως φέτος θα γίνουν λίγο πιο… αργά από συνήθως γινόταν φέτος, το 2024.

Δηλαδή, λίγο οι γιορτές, λίγο ο… κουτσός Φεβρουάριος, λίγο το Πάσχα, οι συντάξεις έμπαιναν στα ταμεία νωρίτερα και όχι στα τέλη μήνα, κάτι που θα συμβεί για το μήνα Ιούνιο.

Συντάξεις Ιουνίου 2024: Αργεί η πληρωμή – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων για τον μήνα Ιούνιο 2024.

Οι πληρωμές για τις συντάξεις Ιουνίου ακολουθούν το συνήθη διαχωρισμό μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Συντάξεις Ιουνίου 2024 – Μη μισθωτοί

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Ιουνίου 2024 θα διενεργηθούν για τους μη μισθωτούς την Τρίτη 28 Μαΐου 2024.

Συγκεκριμένα:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
 • Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν την Τρίτη 28 Μαΐου 2024
 • Οι Επικουρικές Συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα καταβληθούν την Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Συντάξεις Ιουνίου 2024 – Μισθωτοί

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Ιουνίου 2024 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

 • Το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • Ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024
 • Οι Επικουρικές Συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Τι ισχύει για Εισφορά Αλληλεγγύης, διπλές εθνικές συντάξεις, χήρες

1. Από τις αρχές του χρόνου (1/1/2024) με την αύξηση του 3% στις συντάξεις πολλοί δικαιούχοι είδαν τις αποδοχές τους να… μειώνονται. Και αυτό γιατί πάνω από ένα όριο επεμβαίνει η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) με αποτέλεσμα το καθαρό- πληρωτέο ποσό να μειώνεται. Αφορά τη σύνταξη (ή το άθροισμα των συντάξεων) υπερβαίνει τα 1.399 ευρώ όπου επιβάλλεται εισφορά 3% επί όλου του ποσού. Χωρίς να υπολογίζεται καν το αφορολόγητο όριο των 720 ευρώ το μήνα.

Αντιστοίχως, για ποσά σύνταξης άνω των 1.699 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 6% κ.ο.κ. Με αποτέλεσμα, όχι μόνο να εξανεμίζεται η αύξηση του 3%, αλλά να μειώνεται και το καθαρό ποσό της σύνταξης.

Επίσης στις επικουρικές επιβάλλεται ΕΑΣ από το ποσό των 300 ευρώ και πάνω.

Την αδικία αυτή έχει δεσμευτεί να διορθώσει η κυβέρνηση. Πλην όμως σε λίγες ημέρες θα καταβληθούν οι συντάξεις του (εκλογικού μήνα) Ιουνίου, άρα έχει «φύγει» τα α’ εξάμηνο του έτους, αλλά καμία σχετική μέριμνα δεν έχει εκδηλωθεί.

2. Οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου, σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίζουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος, καίτοι εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται. Και όπως ρητά προβλέπεται, μετά την 3ετία, η σύνταξη χηρείας μειώνεται στο μισό του (αρχικού) 70% της σύνταξης λόγω θάνατοι. Ήτοι, η σύνταξη χηρείας πρέπει να μειωθεί στο 35% της αρχικής καταβολής του θανόντος.

Μη διόρθωση των ποσών σημαίνει ότι ο/η δικαιούχος (χήρος/χήρα) εμφανίζεται χρεωμένος στον ΕΦΚΑ και εν τέλει, το Ταμείο, αργά ή γρήγορα, θα ζητήσει πίσω τα εν λόγω ποσά σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Σε διαφορετικά περίπτωση θα βαραίνουν την περιουσία του συνταξιούχου χηρείας. Άρα το χρέος στον ΕΦΚΑ θα μεταφερθεί στους κληρονόμους (παιδιά κ.λπ.).

Πρόσθετα, η εν λόγω (γραφειοκρατικά) προσαυξημένη σύνταξη υπόκειται σε κρατήσεις υπέρ Υγείας (6%). Φορολογείται και σε πολλές περιπτώσεις (άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.399 ευρώ) υπόκειται και σε παρακρατήσει Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Όλα όμως αυτά τα ποσά επιστρέφονται στο Δημόσιο (όπως στην εφορία, τον ΕΦΚΑ κ.α.), αλλά το κράτος θεωρεί ότι καταναλώθηκαν από τον συνταξιούχου και θα πρέπει να επιστραφούν…

3. Ο νόμος 4387/16 ρητά προβλέπει, και αυτό δεν έχει διορθωθεί παρά τις διακηρύξεις της ΝΔ μέχρι το 2019, ότι μόνο μία εθνική σύνταξη δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος. Αυτό, εξάλλου, εφαρμόζεται όταν ο ασφαλισμένος έχει παράλληλη ασφάλιση και θα διεκδικήσει (και λάβει) διπλή σύνταξη. Από την δεύτερη απασχόληση-ασφάλιση θα λάβει μόνο το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης.

Ωστόσο, δεν εφαρμόζεται το ίδιο στις περιπτώσεις σύνταξης λόγω θανάτου. Ένας/μια συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος, εκτός από την (εθνική) σύνταξη την δική του, εξακολουθεί να λαμβάνει και τμήμα δεύτερης εθνικής σύνταξης χηρείας. Το 70% κατά τα τρία πρώτα χρόνια ή το 35% ακολούθως (σ.σ. στις περιπτώσεις που εφαρμόζεται η σχετική πρόβλεψη-βλέπε σημείο 2).

Αυτή τη διάταξη αδυνατεί να την εφαρμόσει η κυβέρνηση λόγω του τεράστιου κοινωνικού κόστους που συνεπάγεται. Κυρίως λόγω του εξαιρετικά μικρού ποσοστού της σύνταξης χηρείας, που οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές. Ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης (σ.σ. η πλήρης σύνταξη ενός ελεύθερου επαγγελματία υπολογίζεται σε λιγότερα από 850 ευρώ μεικτά, οπότε η σύνταξη χηρείας περιορίζεται σε λιγότερα από 300 ευρώ).