Συντάξεις Νοεμβρίου 2023: Άλλαξε η ώρα πληρωμής στα ΑΤΜ

Άλλαξε η ημερομηνία πληρωμής αναφορικά με τις συντάξεις Νοεμβρίου 2023 με τους συνταξιούχους να μπαίνουν σε μια νέα διαδικασία πλέον, έχοντας ως μοναδικό στόχο να μάθουν τις ακριβείς λεπτομέρειες. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες πληρωμής προκειμένου να μην πέσει ο κόσμος σε παρεξηγήσεις κι έπειτα να μην υπάρξουν τα μπερδέματα, τα […]

Συντάξεις Νοεμβρίου 2023: Άλλαξε η ώρα πληρωμής στα ΑΤΜ

Άλλαξε η ημερομηνία πληρωμής αναφορικά με τις συντάξεις Νοεμβρίου 2023 με τους συνταξιούχους να μπαίνουν σε μια νέα διαδικασία πλέον, έχοντας ως μοναδικό στόχο να μάθουν τις ακριβείς λεπτομέρειες.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις ημερομηνίες πληρωμής προκειμένου να μην πέσει ο κόσμος σε παρεξηγήσεις κι έπειτα να μην υπάρξουν τα μπερδέματα, τα οποία παρατηρήθηκαν τον προήγουμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά οι συντάξεις Νοεμβρίου 2023 θα ξεκινήσουν από αυτή την εβδομάδα, όπως έχει γίνει πλέον επίσημο, ενώ να αναφέρουμε πως έχει αλλάξει και ο τρόπος καταβολής τους.

Μέσα στις νέες πληροφορίες που υπάρχουν, να ενημερώσουμε πως οι συντάξεις Νοεμβρίου 2023, αναμένεται να μπουν λίγο μετά το απόγευμα στα ΑΤΜ και από τότε και μετά θα μπορεί ο κόσμος να τις παραλάβει και γενικότερα να κάνει τα κουμάντα του.

Πότε θα γίνει η πληρωμή των συντάξεων

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι, επειδή εκλείπουν πλέον οι λόγοι (covid-19) για την – κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 4611/2019 – πληρωμή των μηνιαίων συντάξεων του φορέα σε τρεις αντί δύο ημέρες, από τις συντάξεις μηνός Οκτωβρίου 2023 και εφεξής οι ημερομηνίες πληρωμής διαμορφώνονται διαφορετικά.

Ειδικότερα, από τον Οκτώβριο 2023 και μετά, οι συντάξεις για τους μισθωτούς θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, ενώ, για τους μη μισθωτούς, θα καταβάλλονται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Κατά συνέπεια:

 • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 26/10/2023, ημέρα Πέμπτη, για δε τους μισθωτούς στις 30/10/2023, ημέρα Δευτέρα.
 • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για μεν τους μη μισθωτούς στις 27/11/2023, ημέρα Δευτέρα, για δε τους μισθωτούς στις 29/11/2023, ημέρα Τετάρτη.

Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για τους μη μισθωτούς την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου

Συγκεκριμένα:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
 • Οι πληρωμές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ μηνός Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθούν για τους μισθωτούς τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα

 • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο
 • Δημόσιο δηλαδή τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου
 • Οι συντάξεις ΟΠΣ-ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (μισθωτοί & μη μισθωτοί) από 1/1/2017 και έπειτα (ν. 4387/2016).

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.

Η ώρα που μπαίνουν οι συντάξεις Νοεμβρίου 2023

Οι συντάξεις Οκτωβρίου αναμενόταν να φανούν στους λογαριασμούς μετά τις 17:00, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Όμως, οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι είχαν πιστωθεί μόνο τα μετοχικά και όχι ολόκληρο το ποσό της σύνταξης.

Πλέον, οι συντάξεις είτε φαίνονται στα ΑΤΜ είτε στις 20:00 της προηγούμενης από την παραπάνω ημερομηνία πληρωμής ημέρα, ή την ίδια ημέρα που αναφέρεται παραπάνω, νωρίς το πρωί, όπως γινόταν και την περίοδο προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Συντάξεις Νοεμβρίου 2023: Διευκρινίσεις σχετικά με την καταβολή των συντάξεων για τον μήνα Νοέμβριο του 2023 δίνει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των συνταξιούχων και προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών

Τι ορίζει ο Νόμος

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.