Συντάξεις: Οριστικό! Αναδρομικά έως 16.500 στα ΑΤΜ σε λίγες μέρες

Είναι πλέον οριστικό ότι μέσα σε λίγες μέρες στις συντάξεις θα έχουμε αναδρομικά τα οποία θα φτάσουν συνολικά έως και τα 16.500 ευρώ.

Συντάξεις: Οριστικό! Αναδρομικά έως 16.500 στα ΑΤΜ σε λίγες μέρες

Είναι πλέον οριστικό ότι μέσα σε διάστημα λίγων ημερών στις συντάξεις θα έχουμε αναδρομικά, τα οποία θα φτάσουν συνολικά έως και τα 16.500 ευρώ με τα χρήματα αυτά να μπαίνουν στα ATM.

Πιο συγκεκριμένα αξίζει να αναφέρουμε ότι περίπου 50.000 συνταξιούχοι αναμένεται να δουν αναδρομικά στις συντάξεις τους, τα οποία θα φτάσουν έως και τα 16.500 ευρώ.

Τέλος, κάτι τέτοιο συμβαίνει επειδή οι συνταξιούχοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και στη συνέχεια από τον νόμο Βρούτση.

Αναδρομικά στις συντάξεις έως και 16.500 ευρώ – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Αναδρομικά που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και τις 16.500 ευρώ αναμένεται να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους περίπου 45.000-50.000 συνταξιούχοι έως το τέλος Μαρτίου με τις πληρωμές των συντάξεων Απριλίου, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση.

Όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, «μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά, όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών, οι οποίοι δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους τόσο από τον νόμο Κατρούγκαλου όσο και από τον νόμο Βρούτση».

Η διαφορά σε παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.

Ποιοι πληρώθηκαν και ποιοι παίρνουν σειρά

Ήδη πληρώθηκαν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς. Κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.900 ευρώ, με το ελάχιστο ποσό στα 600 ευρώ και το μέγιστο στα 63.705 ευρώ.

Σειρά στους επανυπολογισμούς και σε ανάλογου ύψους αναδρομικά έχουν 6.000 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής που θα τα πληρωθούν κι αυτοί στα τέλη Μαρτίου. Τον Απρίλιο και τον Μάιο ακολουθούν οι πληρωμές αναδρομικών σε 10.000 παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών.

Ποιοι θα δουν μεγαλύτερα ποσά

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Επιτέλους πληρώνονται την επόμενη εβδομάδα μετά από 4,5 χρόνια αναδρομικά 54 μηνών σε 6.700 συνταξιούχους – Αυξημένες συντάξεις με τις συντάξεις Απριλίου

Αναδρομικά 54 μηνών, ύψους χιλιάδων ευρώ, θα λάβουν 6.700 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής την επόμενη εβδομάδα με εμβόλιμη πληρωμή. Ειδικότερα πρόκειται για αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς κύριων συντάξεων που ξεκίνησε επιτέλους να πληρώνει ο ΕΦΚΑ αφού ήδη την προηγούμενη εβδομάδα πληρώθηκαν 1.085 συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ.

Παράλληλα οι περίπου 6.700 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής που θα λάβουν αναδρομικά θα δουν αυξημένες συντάξεις κατά τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Απριλίου.

Οι επανυπολογισμοί ήταν σε εκκρεμότητα για 54 μήνες, περίπου 4,5 χρόνια, και τώρα εκκαθαρίζονται.

Ήδη, πληρώθηκαν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ, στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς και κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αναδρομικά 54 μηνών και το ακριβές ποσό εξαρτάται από την αύξηση της σύνταξης που θα λάβει ο συνταξιούχος. Για παράδειγμα εάν ένας συνταξιούχος δει αύξηση στη σύνταξη του κατά 180 ευρώ τότε θα λάβει αναδρομικά 180Χ54 μήνες =9.720 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί όπως έγραψε το Dnews ότι υπήρξαν και μειώσεις συντάξεων λόγω επανυπολογισμού για κάποιους συνταξιούχους που έχουν κυρίως πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης.

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται και νέες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών επανυπολογισμού σε νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που για διάφορους λόγους έμειναν με τη σύνταξη που πήραν από τον νόμο Κατρούγκαλου χωρίς να επανυπολογιστεί με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση καθώς σε ορισμένα ταμεία (π.χ. ΤΣΑΥ) δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης.

Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς νέων συντάξεων συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και συνταξιούχοι που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση λαμβάνοντας ακόμη την αρχική τους σύνταξη.

Οι εκκρεμείς επανυπολογισμοί αφορούν παλαιούς και νέους συνταξιούχους δηλαδή πριν και μετά τις 13/5/2016 που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και έφερε τον επανυπολογισμό συντάξεων στους παλαιούς μετατρέποντας ένα μέρος της σύνταξης σε προσωπική διαφορά, ενώ οι νέες συντάξεις καταβάλλονταν μικρότερες λόγω χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης από τις παλιές.

Η αυξηση των συντάξεων λόγω επανυπολογισμού αφορά τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Συγκεκριμένα:

– όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης
– συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων
– συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση
– συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.