Συντάξεις: Στα ΑΤΜ αναδρομικά έως 600 ευρώ για συνταξιούχους – Οι δικαιούχοι

Όσον αφορά τις συντάξεις αναμένεται να μπουν στα ΑΤΜ έως και 600 ευρώ αναδρομικά σε ορισμένους συνταξιούχους που το δικαιούνται.

Συντάξεις: Στα ΑΤΜ αναδρομικά έως 600 ευρώ για συνταξιούχους – Οι δικαιούχοι

Όσον αφορά τις συντάξεις αναμένεται να μπουν μέσα στο επόμενο διάστημα στα ΑΤΜ έως και 600 ευρώ αναδρομικά σε ορισμένους συνταξιούχους που το δικαιούνται.

Από εκεί και πέρα μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση λήψης επικουρικής σύνταξης.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι περισσότεροι από 30.000 ασφαλισμένοι Δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, τη χορήγηση της οποίας συντόμευσε η νομοθετική παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη.

Αναδρομικά έως και 600 ευρώ στις συντάξεις – Δείτε τις λεπτομέρειες

Μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση λήψης επικουρικής σύνταξης.

Περισσότεροι από 30.000 ασφαλισμένοι Δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών αναμένεται να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, τη χορήγηση της οποίας συντόμευσε η νομοθετική παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς δεν πληρούσαν τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων, επειδή είχαν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από τα απαιτούμενα 25 χρόνια ασφάλισης, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι το τέλος Μαρτίου ο ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση λήψης επικουρικής σύνταξης με ελάχιστη προϋπόθεση τη 15ετία ασφάλισης και θα λάβουν αναδρομικά συντάξεις από την 1/1/2024, με ποσά που φτάνουν έως και 600 ευρώ για το τετράμηνο.

Οι παραπάνω υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, όπως αναφέρει η Απογευματινή, είναι ήδη συνταξιούχοι αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα ίδια έτη ασφάλισης με αυτά που απαιτούνται για την κύρια (25ετία, 35ετία) με αποτέλεσμα να είναι επί σειρά ετών «εγκλωβισμένοι», καθώς η αίτησή τους παραμένει σε εκκρεμότητα.

Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι ασφαλισμένοι που παραμένουν σε αναμονή θα κληθούν να υποβάλουν νέα αίτηση για τη λήψη επικουρικής με 15ετία, καθώς θα απορριφθεί η αρχική. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ έχουν ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν στην απαιτούμενη διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει η Απογευματινή, χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πάρουν πλήρη επικουρική σύνταξη με τα απαιτούμενα πλέον 15 χρόνια, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να συμπληρώσουν 25 ή 35 έτη, με την εξαγορά τις περισσότερες φορές πλασματικών ετών.

Κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου από το πρώην ΤΕΑΔΥ. Επίσης, κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι στα επικουρικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι οποίοι μέχρι σήμερα για να λάβουν επικουρική σύνταξη έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 25ετία ή 35ετία.

Σε επανυπολογισμό των… παλιών συντάξεων προέβει ο ΕΦΚΑ
Μετά από καθυστέρηση πέντε και πλέον ετών ο ΕΦΚΑ κατόρθωσε να επανυπολογίσει τις παλαιές συντάξεις. Όπως είναι γνωστό από 1/1/2019 όλες οι παλαιές συντάξεις υπολογίστηκαν εκ νέου με τα νέα (τότε) μειωμένα ποσοστά του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Έτσι δημιουργήθηκε η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» για σχεδόν 1 εκ. συνταξιούχους.

Στη συνέχεια, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα ποσοστά αναπλήρωσης για περισσότερα από 30 έτη αυξήθηκαν με το νόμο 4670/20 (νόμος Βρούτση). Οπότε και βελτιώθηκαν οι ανταποδοτικές συντάξεις και, είτε μειώθηκε η προσωπική διαφορά, είτε αυξήθηκαν οι συντάξεις.

Αποτέλεσμα, οι εν λόγω συνταξιούχοι να μην πάρουν αύξηση 7,75% το 2023 (950.000 δικαιούχοι) και άλλες 770.000 να μην λάβουν αύξηση φέτος (3%).

Ωστόσο, για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως για τους ασφαλισμένους του ΗΣΑΠ ή της Ολυμπιακής και πολλών τραπεζών, δεν είχε γίνει επανακαθορισμός των συντάξεων έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν οι εν λόγω συνταξιούχοι ελάμβαναν μεγαλύτερες, εν σχέσει με το νόμο Κατρούγκαλου, συντάξεις ή μικρότερες, άρα είχαν θετική προσωπική διαφορά και έπρεπε να λάβουν αναπροσαρμογές (αναδρομικά).

Τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, με τις συντάξεις Απριλίου οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα λάβουν τέλος του μήνα τα νέα εκκαθαριστικά και, για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά, θα λάβουν και τα αναδρομικά της 5ετίας ή τις αυξήσεις από 1/1/2023.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά» δηλώνει η υπουργός Εργασίας κ.Δόμνα Μηχαηλίδου. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση.

Να σημειωθεί ότι κατά τον επανακαθορισμό των συντάξεων ναι μεν λαμβάνονται υπόψη τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ως προς την ανταποδοτική σύνταξη, ωστόσο για εισφορές (εργαζομένων και επιχείρησης) πάνω από 20%, προβλέπεται προσαύξηση σύνταξης 0,075% για κάθε ασφαλιστική μονάδα και για κάθε χρόνο στην ασφάλισης.

Σε πολλές δε περιπτώσεις οι εν λόγω ασφαλισμένοι των Ειδικών Ταμείων κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη ακόμη και 33% ή 35%.

Το μόνο που δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον επανακαθορισμό των παλαιών συντάξεων είναι τυχόν χρόνος παράλληλης ασφάλισης, ο οποίος δεν υπολογίστηκε κατά την αρχική συνταξιοδοτική πράξη ή ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης σε προηγούμενο ταμείο ο οποίος δεν προσκομίστηκε, καλόπιστα, καθώς τότε δεν προσαύξανε το ποσοστό (και το ποσό) της σύνταξης.