Συντάξεις: Τα μυστικά για αυξημένη σύνταξη έως και 250 ευρώ

Δείτε όλα τα μυστικά προκειμένου να έχετε στις συντάξεις σας αύξηση, η οποία θα φτάσει συνολικά έως και τα 250 ευρώ.

Συντάξεις: Τα μυστικά για αυξημένη σύνταξη έως και 250 ευρώ

Υπάρχουν γύρω από τις συντάξεις και το συγκεκριμένο κεφάλαιο, διάφορα μυστικά ώστε να μπορείτε να έχετε αύξηση, η οποία φτάνει συνολικά έως και τα 250 ευρώ.

Πιο αναλυτικά ευκαιρίες και δυνατότητες δίνουν οι ελαστικοί εργασιακοί νόμοι για την κατοχύρωση μεγάλης σύνταξης που δεν θα συναρτάται μόνο από έναν μισθό.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο μυστικό είναι η τελευταία οκταετία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συντάξιμες αποδοχές που μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 55% του συντάξιμου μισθού.

Πως θα έχετε στις συντάξεις περισσότερα χρήματα – Δείτε αναλυτικά

Ευκαιρίες και δυνατότητες δίνουν οι ελαστικοί εργασιακοί νόμοι για την κατοχύρωση μεγάλης σύνταξης που δεν θα συναρτάται μόνο από έναν μισθό, αλλά θα είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση πλασματικών ετών.

Το μεγαλύτερο μυστικό είναι η τελευταία οκταετία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συντάξιμες αποδοχές που μπορούν να αποδώσουν μέχρι και 55% του συντάξιμου μισθού. Δηλαδή αν κάποιος έχει τα τελευταία 7-8 χρόνια 3.000 μικτές αποδοχές μπορεί να πάρει κύρια σύνταξη 1.700 ευρώ και μαζί με την επικουρική να φτάσει τα 2.000 ευρώ καθαρά. Κερδισμένοι από το ισχύον σύστημα είναι όσοι αποχωρούν με 40 και πλέον έτη ασφάλισης. Όσα περισσότερα χρόνια εξασφαλίζει κανείς μέσα στην δεκαετία τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει.

Το πιο σημαντικό όφελος είναι η 10ετία μετά τα 30 χρόνια ασφάλισης. Για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση για την 40ετία φτάνει στα 250 ευρώ σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά.

Αντίστοιχα για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές, η αύξηση φτάνει στα 72 ευρώ, σε σύγκριση με τα σημερινά ποσοστά. Στην 35ετία η αύξηση για 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές φτάνει στα 35 ευρώ, ενώ για 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές ανεβαίνει στα 123 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως οι συντάξιμες αποδοχές είναι η βάση υπολογισμού της σύνταξης, δηλαδή ο μισθός ή το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές στο διάστημα του εργασιακού βίου.

Επισημαίνεται ότι οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 ως το μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από 2002 και μετά.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη θα περιμένουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2025 καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις. Το νέο σύστημα είναι καλύτερο γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και σε μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.

Με το σημερινό σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνο τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Με εξαίρεση το 2022, που ο πληθωρισμός ήταν στο 9,9%, καμία από τις προηγούμενες δεν πέρασε το 3%. Με την αλλαγή όμως που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 5% κάθε έτος. Τονίζεται ότι η αλλαγή του 2025 θα ωφελήσει με υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη τους νέους συνταξιούχους.

Ένα καλό διαβατήριο για τη σύνταξη είναι η εξαγορά ή αναγνώριση πλασματικών ετών. Οι ασφαλισμένοι από το 1983 και μετά έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν από 5-7 χρόνια και για τη γρηγορότερη συνταξιοδότησή τους.

Μάλιστα όσοι επιλέξουν την εξαγορά πλασματικών ετών μπορούν να εξασφαλίσουν έξτρα αυξήσεις στις συντάξεις τους, που μπορεί να φτάσουν και τα 100 ευρώ τον μήνα, υπό την προϋπόθεση μιας ακριβής εξαγοράς με τις τρέχουσες εισφορές (20% για κλάδο σύνταξης) ή με τις υψηλές κατηγορίες που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι χρόνοι που μπορούν να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι είναι της στρατιωτικής θητείας, των διαστημάτων επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας και του χρόνου κύησης και λοχείας (συνολικά 119 ημέρες) για τις μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.