Συντάξεις: Τέλος όσα ξέρατε – Αλλάζει ο τροπος υπολογισμου, πόσα χρήματα θα παίρνετε

Τελειώνουν όσα ξέρατε, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού στις συντάξεις. Δείτε πόσα χρήματα αναμένεται να παίρνετε από εδώ και στο εξής.

Συντάξεις: Τέλος όσα ξέρατε - Αλλάζει ο τροπος υπολογισμου, πόσα χρήματα θα παίρνετε

Τελειώνουν όλα όσα ξέρατε, καθώς πλέον αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού αναφορικά με τις συντάξεις. Δείτε αναλυτικά πόσα χρήματα αναμένεται να παίρνετε από εδώ και στο εξής.

Ουσιαστικά μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ν’ αλλάξουν οι συντάξεις όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού. Μάθετε ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη έχοντας μεγαλύτερες αυξήσεις.

Με λίγα λόγια μεγαλύτερες αυξήσεις συντάξεων θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά. Με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνο τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός.

Τέλος όλα όσα ξέρατε με τις συντάξεις – Δείτε όλες τις λεπτομέρειες

Τι αλλάζει στις συντάξεις και στον τρόπο υπολογισμού. Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη με μεγαλύτερες αυξήσεις.
Μεγαλύτερες αυξήσεις συντάξεων θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2025 και μετά. Με το υφιστάμενο σύστημα υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών οι ασφαλισμένοι κερδίζουν μόνο τις χρονιές που ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Με την αλλαγή όμως που θα ισχύσει από το 2025, οι ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη στα έτη 2025-2028 θα πάρουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη, καθώς θα υπολογιστεί με μισθούς αυξημένους κατά 5% κάθε έτος.

Σύμφωνα με το «νόμο Βρούτση» η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Από 1/1/2025 και εφεξής το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών προσαυξάνεται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών, και όχι με τιμαριθμοποίηση των μισθών και σύνδεσή τους με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που είναι η μέθοδος που θα ισχύει ως και το 2024. Ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά και κατά την ετήσια μεταβολή του δείκτη μισθών και θα αναπροσαρμόζει τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από 1ης/1/2025 και μετά.

Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ πήρε αναβολή για να εφαρμοστεί από 1ης/1/2025.
Στην πράξη, στις αιτήσεις συνταξιοδότησης από το 2025 και μετά, η αναπροσαρμογή των αποδοχών στις συντάξεις θα γίνεται με βάση τον πληθωρισμό για το διάστημα από το 2002 ως και το 2023, για δε το διάστημα από 2025 και μετά με βάση το μέσο ποσοστό αύξησης των μισθών κατά το προηγούμενο έτος για το σύνολο των εργαζομένων.

Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των μεικτών μηνιαίων αποδοχών των ασφαλισμένων από το 2002 έως τον μήνα πριν από τη συνταξιοδότηση επί των οποίων έγιναν ασφαλιστικές κρατήσεις κλάδου κύριας σύνταξης. Οι μήνες υπολογίζονται επί 14 μισθούς λόγω των δώρων. Ο μέσος όρος βγαίνει από το άθροισμα των μισθών διά τους μήνες ασφάλισης από το 2002 και μετά.

Οι τρείς αυτές βασικές ασφαλιστικές διατάξεις θα περιέχονται στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και να έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται με αλλαγές – επί τα βελτίω – στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, με την καθιέρωση του νέου ενιαίου κανονισμού παροχών στον ΕΦΚΑ, αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει στις συντάξεις χηρείας για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος.

Οι τρείς αυτές βασικές ασφαλιστικές διατάξεις θα περιέχονται στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και να έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Συντάξεις: Αναδρομικά έως 16.500 ευρώ για 50.000 δικαιούχους, λόγω επανυπολογισμού

Η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

Ήδη ομάδα εργασίας στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σενάρια βελτίωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου, μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή σημείωσε πως «υπάρχουν προβληματικά σημεία στη δομή της ΕΑΣ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης». Ο υφυπουργός τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της εφαρμογής της εισφοράς, η οποία λειτούργησε «ως ανάχωμα του ασφαλιστικού συστήματος απέναντι στις πιέσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού».

Βεβαίως ο κ. Τσακλόγλου – σε κάθε περίπτωση – διευκρινίζει πως «οποιαδήποτε προσαρμογή και εξομάλυνση γίνει θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν δημοσιονομικά ουδέτερη προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά σε χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά.

Η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αφορά 400.000 συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1400 ευρώ. Χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 14 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει την αναμόρφωση της εισφοράς και όχι την πλήρη κατάργησή της, κάτι που αποτελεί αίτημα των συνταξιούχων. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για τη νέα ρύθμιση προβλέπουν: Πρώτον, την αλλαγή της αρχιτεκτονικής της εισφοράς, ώστε να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή κάτι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στην φορολογία εισοδήματος. Δεύτερον, τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς, έτσι ώστε να μην διπλασιάζονται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%).

Ενιαίος κανονισμός

Ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, αποτελεί έναν από τους «καυτούς φακέλους» που έχει παραλάβει η νέα υπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι – εκ των πραγμάτων – θα πρέπει να περικοπούν μια σειρά από παροχές, κυρίως σε χρήμα που καταβάλλει σήμερα ο φορέας, καθώς θα επιδιωχθεί εξίσωση των υψηλότερων με τις χαμηλότερες παροχές των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΦΚΑ. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές όπως ασθένειας, μητρότητας, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρίας.

Στόχος η καθιέρωση ενιαίων κανονισμών στις παροχές σε χρήμα για όλα τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, καθώς ως ενιαίος φορέας οφείλει να έχει ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους του. Έως τώρα έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που οι παροχές δίνονται ανάλογα με τους κανόνες του πρώην ταμείου στο οποίο υπαγόταν ο κάθε ασφαλισμένος. Με το τελευταίο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ουσιαστικά ενοποιήθηκαν οι κανόνες παροχής επικουρικής σύνταξης. Όμως, οι παροχές σε χρήμα – για παράδειγμα το επίδομα κηδείας – ακόμα δίνονται με τους παλαιούς κανόνες.

Συντάξεις χηρείας

Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Αφορά τις περιπτώσεις των δικαιούχων σύνταξης χηρείας, οι οποίοι εργάζονται ή συνταξιοδοτούνται εξ ιδίου δικαιώματος. Σύμφωνα με το νόμο οι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, επί μία τριετία. Μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Δηλαδή η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.

Οι λύσεις που εξετάζονται προβλέπουν ο δικαιούχος να επιλέγει την σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Έτσι θα μπορεί να επιλέξει την μείωση της μικρότερης σύνταξης.

Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.