Συντάξεις: «Βόμβα» με νέες περικοπές 50% – Ποιους αφορά

Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζώντας στο πετσί τους την κατάφορη αδικία. 

Συντάξεις: «Βόμβα» με νέες περικοπές 50% - Ποιους αφορά

Παρά την απώλεια των συζύγων και γονέων τους που καλούνται να διαχειριστούν αυτή η κατηγορία των ασφαλισμένων λαμβάνει τις μικρότερες συντάξεις και δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν χωρίς περικοπές στις αποδοχές τους. Μέσω θολών και ασαφών διατάξεων, χαρακτηρίζονται ως «οφειλέτες» του ΕΦΚΑ και βρίσκονται υπό συνεχή απειλή ακόμη πιο δυσμενών αλλαγών.

Το ασφαλιστικό σύστημα και το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» δείχνουν το πιο σκληρό πρόσωπό τους στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, δηλαδή τους χαροκαμένους συνανθρώπους μας.  Περίπου 400.000 συνταξιούχοι χηρείας, από τους οποίους πάνω από το 90% είναι γυναίκες, αντιμετωπίζουν τις αυστηρές διατάξεις και το σκληρό «πρόσωπο» του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αυτές τις κατηγορίες εξαντλείται η αυστηρότητα των θολών διατάξεων, καθώς το ΕΦΚΑ χορηγεί μη βιώσιμες παροχές στις πιο αδύναμες οικογένειες.

Κύριες Αδικίες στις συντάξεις χηρείας

  1. Μείωση Σύνταξης λόγω Θανάτου: Η σύνταξη λόγω θανάτου περικόπτεται στο 35% της αρχικής σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου μετά τη τριετία, σε περίπτωση που ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη. Αν η σύνταξη του θανόντος είχε χορηγηθεί πριν τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξη χηρείας υπολογίζεται εκ νέου με μειωμένα ποσοστά, χωρίς να υπάρχει κατώτατο όριο.
  2. Αδικαιολόγητες Παροχές και Οφειλέτες: Σε πολλές περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ δεν μειώνει τη σύνταξη στο 35% μετά την τριετία, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να θεωρούνται ότι λαμβάνουν αδικαιολόγητες παροχές και να κινδυνεύουν να βρεθούν χρεωμένοι με τεράστια ποσά. Οι δικαιούχοι πληρώνουν πρόσθετο φόρο, εισφορά Υγείας, και Εισφορά Αλληλεγγύης για τα επιπλέον ποσά, χωρίς να αναγνωρίζονται αυτά σε περίπτωση συμβιβασμού.
  3. Περικοπή και των Δύο Συντάξεων: Στους συνταξιούχους αγρότες αποκόπτεται το κοινωνικό μέρος της σύνταξης προκειμένου να λάβουν το 35% της παροχής του θανόντος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος να περιορίζεται ακόμη και στα 50 ευρώ το μήνα.
  4. Απειλή Περικοπής Δεύτερης Εθνικής Σύνταξης: Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου απειλούνται με περικοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης στα 149 ευρώ μετά την τριετία, από τα 426 ευρώ που είναι για 20 έτη ασφάλισης. Αν και η σχετική περικοπή προβλέπεται από τον νόμο 4387/16, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί λόγω των αντιδράσεων.
  5. Εξαιρέσεις στις Νέες Διατάξεις Απασχόλησης: Από την αρχή του 2024, οι συντάξεις των ασφαλισμένων που απασχολούνται δεν περικόπτονται, με εξαίρεση τους συνταξιούχους λόγω θανάτου. Αν μια χήρα ή ένας ορφανός εργάζεται, η σύνταξή τους μειώνεται στο μισό. Στον αντίποδα οι άλλες κατηγορίες συνταξιούχων που απασχολούνται επαγγελματικά δεν θα δεχθούν καμία περικοπή στις αποδοχές τους.