Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά στην πληρωμή Απριλίου

Ποιοι από τους συνταξιούχους στη χώρα μας θα πάρουν αναδρομικά χρήματα τον Απρίλιο.

Συνταξιούχοι: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά στην πληρωμή Απριλίου

Η ώρα που περίμεναν για τα αναδρομικά αρκετοί συνταξιούχοι έφτασε…

Όπως φαίνεται, τον Απρίλιο θα πάρουν ορισμένοι αναδρομικά χρήματα. Ποιοι είναι οι τυχεροί;

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά

Ειδικότερα, από 1/1/2019 όλες οι παλαιές συντάξεις υπολογίστηκαν εκ νέου με τα νέα (τότε) μειωμένα ποσοστά του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).

Έτσι δημιουργήθηκε η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» για σχεδόν 1 εκ. συνταξιούχους.

Στη συνέχεια, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα ποσοστά αναπλήρωσης για περισσότερα από 30 έτη αυξήθηκαν με το νόμο 4670/20 (νόμος Βρούτση). Οπότε και βελτιώθηκαν οι ανταποδοτικές συντάξεις και, είτε μειώθηκε η προσωπική διαφορά, είτε αυξήθηκαν οι συντάξεις.

Αποτέλεσμα, οι εν λόγω συνταξιούχοι να μην πάρουν αύξηση 7,75% το 2023 (950.000 δικαιούχοι) και άλλες 770.000 να μην λάβουν αύξηση φέτος (3%).

Ωστόσο, για ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως για τους ασφαλισμένους του ΗΣΑΠ ή της Ολυμπιακής και πολλών τραπεζών, δεν είχε γίνει επανακαθορισμός των συντάξεων έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν οι εν λόγω συνταξιούχοι ελάμβαναν μεγαλύτερες, εν σχέσει με το νόμο Κατρούγκαλου, συντάξεις ή μικρότερες, άρα είχαν θετική προσωπική διαφορά και έπρεπε να λάβουν αναπροσαρμογές (αναδρομικά).

Τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, με τις συντάξεις Απριλίου οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα λάβουν τέλος του μήνα τα νέα εκκαθαριστικά και, για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά, θα λάβουν και τα αναδρομικά της 5ετίας ή τις αυξήσεις από 1/1/2023.

Τι είχε δηλώσει η αρμόδια Υπουργός

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά» δηλώνει η υπουργός Εργασίας κ.Δόμνα Μηχαηλίδου. Αυτό συμβαίνει γιατί συνταξιούχοι όπως αυτοί του ΗΣΑΠ, της Ολυμπιακής, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών δεν είχαν δει τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους, τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση.

Να σημειωθεί ότι κατά τον επανακαθορισμό των συντάξεων ναι μεν λαμβάνονται υπόψη τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης ως προς την ανταποδοτική σύνταξη, ωστόσο για εισφορές (εργαζομένων και επιχείρησης) πάνω από 20%, προβλέπεται προσαύξηση σύνταξης 0,075% για κάθε ασφαλιστική μονάδα και για κάθε χρόνο στην ασφάλισης.

Σε πολλές δε περιπτώσεις οι εν λόγω ασφαλισμένοι των Ειδικών Ταμείων κατέβαλαν ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη ακόμη και 33% ή 35%.

Το μόνο που δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον επανακαθορισμό των παλαιών συντάξεων είναι τυχόν χρόνος παράλληλης ασφάλισης, ο οποίος δεν υπολογίστηκε κατά την αρχική συνταξιοδοτική πράξη ή ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης σε προηγούμενο ταμείο ο οποίος δεν προσκομίστηκε, καλόπιστα, καθώς τότε δεν προσαύξανε το ποσοστό (και το ποσό) της σύνταξης.