Τάρτα με καραμελωμένα αχλάδια

Μια ζεστή, αρωματική τάρτα με αχλάδια που λιώνει στο στόμα και γεμίζει το σπίτι με χειμωνιάτικα αρώματα. Είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας ή να απολαύσετε μια στιγμή χαλάρωσης με ένα κομμάτι γλυκιάς πολυτέλειας.

Τάρτα με καραμελωμένα αχλάδια

Η τάρτα με αχλάδια είναι μια γλυκιά απόλαυση που συνδυάζει τη βελούδινη γεύση των ώριμων αχλαδιών με την τραγανή ζύμη της τάρτας. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να συνοδεύσει έναν απογευματινό καφέ ή να αποτελέσει το επιδόρπιο σε ένα φιλικό τραπέζι. Εύκολη στην παρασκευή και γεμάτη αρώματα, αυτή η τάρτα θα εντυπωσιάσει με τη φινέτσα και την απλότητά της.

Τάρτα με καραμελωμένα αχλάδια: Διατροφική αξία

Η τάρτα με αχλάδια προσφέρει έναν ισορροπημένο συνδυασμό υδατανθράκων και φυτικών ινών. Τα αχλάδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και κάλιο, ενώ η τραγανή βάση της ζύμης παρέχει ενέργεια για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της ημέρας. Ωστόσο, η προσθήκη ζάχαρης και βουτύρου κάνει την τάρτα καλύτερα να καταναλώνεται με μέτρο.

Χρόνος παρασκευής

  • Προετοιμασία: 25 λεπτά
  • Ψήσιμο: 40 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά

Τάρτα με καραμελωμένα αχλάδια- Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1-2 κ.σ. κρύο νερό (αν χρειαστεί)

Για τη γέμιση:

  • 4 ώριμα αχλάδια (καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 50 γρ. αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία ζύμης:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι το μείγμα να θυμίζει ψίχουλα. Προσθέστε το αυγό και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.

  2. Προετοιμασία γέμισης:
    Καθαρίστε και κόψτε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες. Ραντίστε τα με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Σε ένα τηγάνι, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε τη ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά και σοτάρετε τα αχλάδια για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.

  3. Συναρμολόγηση τάρτας:
    Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και στρώστε την σε μια φόρμα τάρτας. Τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι. Προσθέστε τα αχλάδια πάνω από τη ζύμη και ρίξτε το μείγμα βουτύρου και ζάχαρης από το τηγάνι. Αν θέλετε, πασπαλίστε με αμύγδαλα φιλέ.

  4. Ψήσιμο:
    Ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσαφένια και τα αχλάδια να καραμελώσουν.

  5. Σερβίρισμα:
    Αφήστε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε. Σερβίρετε με παγωτό βανίλια ή σαντιγί για μια επιπλέον πινελιά γεύσης.