Τάρτα σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα
Η τάρτα σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα είναι η απόλυτη απόλαυση για τους λάτρεις των έντονων γεύσεων. Η τραγανή μπισκοτένια βάση, η βελούδινη γκανάς σοκολάτας και η πλούσια, αλμυρή καραμέλα δημιουργούν μια μοναδική γευστική εμπειρία που λιώνει στο στόμα. Εύκολη στην παρασκευή, αλλά με αποτέλεσμα που μοιάζει βγαλμένο από ζαχαροπλαστείο, αυτή η τάρτα θα κλέψει την παράσταση σε κάθε τραπέζι!
Αν αγαπάτε τον συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, αυτή η τάρτα σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα είναι ό,τι πρέπει! Μια τραγανή βάση μπισκότου, μια στρώση αλμυρής καραμέλας και μια πλούσια γκανάς σοκολάτας συνθέτουν ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει σε κάθε περίσταση.
Τάρτα σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα- Υλικά
Για τη βάση:
- 200 γρ. μπισκότα digestive ή oreo
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την αλμυρή καραμέλα:
- 200 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 80 γρ. βούτυρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι χοντρό
Για τη γκανάς σοκολάτας:
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. βούτυρο
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά):
- Νιφάδες αλατιού
- Καραμελωμένα φουντούκια ή αμύγδαλα
- Τριμμένη σοκολάτα
Τάρτα σοκολάτα με αλμυρή καραμέλα – Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία της βάσης
- Θρυμματίστε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ψίχουλα.
- Ανακατέψτε τα με το λιωμένο βούτυρο και πιέστε το μείγμα στη βάση μιας ταρτιέρας.
- Βάλτε την βάση στο ψυγείο για 20 λεπτά να σφίξει.
Βήμα 2: Παρασκευή της αλμυρής καραμέλας
- Σε μια κατσαρόλα, λιώστε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέστε την κρέμα γάλακτος (προσεκτικά γιατί μπορεί να αφρίσει).
- Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το βούτυρο και το αλάτι.
- Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς και αδειάστε την καραμέλα πάνω στη βάση. Βάλτε την τάρτα ξανά στο ψυγείο.
Βήμα 3: Προετοιμασία της γκανάς σοκολάτας
- Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει.
- Ρίξτε τη πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα.
- Προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα.
- Ρίξτε τη γκανάς πάνω από την καραμέλα και ισιώστε την επιφάνεια.
Βήμα 4: Σερβίρισμα & γαρνίρισμα
- Αφήστε την τάρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει.
- Πριν σερβίρετε, πασπαλίστε με νιφάδες αλατιού και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
Tips για τέλειο αποτέλεσμα
- Μην ανακατεύετε πολύ τη ζάχαρη όταν φτιάχνετε την καραμέλα – αφήστε τη να λιώσει σταδιακά για να μην κρυσταλλώσει.
- Χρησιμοποιήστε ποιοτική κουβερτούρα με τουλάχιστον 55% κακάο για πιο έντονη γεύση.
- Για πιο τραγανή βάση, μπορείτε να την ψήσετε στους 180°C για 10 λεπτά πριν προσθέσετε την καραμέλα.
Ακολούθησε το Onlinepress.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις