Τέλη κυκλοφορίας 2024: Ανατροπή και νέα ημερομηνία πληρωμής

Τελικά θα έχουμε και φέτος παράταση στα τέλη κυκλοφορίας 2024, ενώ έρχεται και μια ακόμη μεγάλη αλλαγή το επόμενο διάστημα.

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Ανατροπή και νέα ημερομηνία πληρωμής

Ο Χάρης Θεοχάρης, με τη συνέντευξή του, προκάλεσε ανακούφιση σε χιλιάδες οδηγούς. Ο υφυπουργός Οικονομικών διατήρησε το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, τα οποία ήταν προγραμματισμένα να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.

«Θα σας παραπέμψω σε μια διάταξη που θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις» είπε αρχικά ο Χάρης Θεοχάρης, που ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει: «Ωστόσο, καθώς φέρνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία, ενδεχομένως για κάποιες μέρες να έχουμε και μια παράταση στη διαδικασία».

Όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πως πληρώνουμε τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με 3 τρόπους.

Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

– Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.

– Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

– Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Πώς εκτυπώνονται τα τέλη κυκλοφορίας

Για να εκτυπώσετε την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας χρειάζεστε τους κωδικούς taxisnet του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Η διαδικασία έκδοσης του ειδοποιητηρίου είναι η εξής:

– Μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar με τους κωδικούς taxisnet.

– Επιλέγετε το «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και μετά το πεδίο «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».

– Επιβεβαιώνετε το ΑΦΜ και το έτος (εν προκειμένω το 2023) ότι είναι τα σωστά και έπειτα εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

– Για να το εκτυπώσετε, πατάτε στην επιλογή «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας».

Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας

Ενώ οι οδηγοί αναζητούν την… παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση ώστε να τελειώσει οριστικά η… αγαπημένη συνήθεια των Χριστουγέννων, να αγωνιούμε δηλαδή κάθε χρόνο για τα χρονικά περιθώρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας υπό την απειλή ενός δυσθεώρητου προστίμου.

Σύμφωνα με το fpress.gr, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού του προστίμου που συνδέεται με την εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Με το ισχύον καθεστώς, και μια ημέρα καθυστέρησης συγκριτικά με την προγραμματισμένη ημερομηνία οδηγεί στην επιβολή προστίμου που είναι ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας. Δηλαδή, αν κάποιος καθυστερήσει να πληρώσει και δεν έχει θέσει –ηλεκτρονικά- το όχημά του σε ακινησία, το πρόστιμο που θα του καταλογίζεται θα είναι ίσο με τα τέλη κυκλοφορίας. Ο πίνακας αποτυπώνει τα τέλη κυκλοφορίας και τα πρόστιμα για όσους έχουν αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μέχρι και το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το πρόστιμο δεν θα είναι ίσο με το 100% των τελών κυκλοφορίας από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Θα θεσπιστεί κλίμακα με διαφορετικούς συντελεστές οι οποίοι θα εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα εκπρόθεσμης πληρωμής. Έτσι, για μερικές ημέρες καθυστέρηση, θα εφαρμόζεται πρόστιμο με πολύ χαμηλό συντελεστή (π.χ 10%) και προοδευτικά ο συντελεστής αυτός θα φτάνει στο 100% αλλά για σημαντική καθυστέρηση πολλών εβδομάδων.

Η κλίμακα, έχει ήδη ετοιμαστεί και μένει να ανάψει το πράσινο φως για την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης. Από τη στιγμή που θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία πληρωμής και των φετινών τελών κυκλοφορίας, η νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να κατατεθεί και με το νέο έτος, θα ισχύσει όμως για την πληρωμή και των τελών κυκλοφορίας του 2024. Εννοείται ότι οι οδηγοί θα διατηρήσουν το δικαίωμα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα όπως άλλωστε ισχύει κάθε χρόνο.

Τι θέλει να επιτύχει το υπουργείο Οικονομικών με αυτή την αλλαγή; Να υπάρχει πλέον ένα σταθερό πλαίσιο χωρίς εξοντωτικά πρόστιμα από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης και με αυτό τον τρόπο να μην χρειάζεται να ανακοινώνονται παρατάσεις της τελευταίας στιγμής.