Τέλη κυκλοφορίας: Ανατροπή για τα αμάξια – Πως θα γίνεται η πληρωμή

Αλλάζει το μοντέλο πληρωμής στα τέλη κυκλοφορίας, αφού θα πηγαίνει ανάλογα με τους ρύπους.

Τέλη κυκλοφορίας: Ανατροπή για τα αμάξια - Πως θα γίνεται η πληρωμή

Ριζικές αλλαγές έρχονται από του χρόνου για τα τέλη κυκλοφορίας στη χώρα μας…

Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τα παλιά αμάξια, για αυτό φέρνει αυτές τις αλλαγές με τη νέα χρονιά.

Συγκεκριμένα, θα έχουμε αυξημένες επιβαρύνσεις στα τέλη κυκλοφορίας για τα ρυπογόνα και παλιά αυτοκίνητα.

Γνώμονας του σχεδιασμού της κυβέρνησης είναι ο εναρμονισμός με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και η αρχή γίνεται μέσα από τον ορισμό νέων επιπέδων τελών κυκλοφορίας.

Ποια αμάξια δεν θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας

Έτσι, πλην των ηλεκτρικών που θα συνεχίσουν να έχουν πλήρη απαλλαγή, τα υπόλοιπα οχήματα (βενζινοκίνητα, πετρελαιοκίνητα, υβριδικά κλπ.) θα πληρώνουν τέλη σε κλιμακωτή βάση, ανάλογα με το πόσο ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Με τα νέα δεδομένα, τα μόνα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν μηδενικά τέλη είναι τα ηλεκτρικά. Σήμερα δεν πληρώνουν τέλη τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 01.01.2021, εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/Km.

Ταυτόχρονα εξετάζονται σενάρια για την παροχή κινήτρων μέσω του μέτρου της απόσυρσης για αυτοκίνητα 20 ετών και άνω. Αν και το σχέδιο δεν έχει καταλήξει ακόμα στα τελικά του χαρακτηριστικά, εντούτοις είναι μέσα στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να τρέξει άμεσα έτσι ώστε το 2025 να μας βρει έτοιμους για εφαρμογή.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό από τον Μάρτιο, δημιουργείται ειδική τεχνική ομάδα με στόχο την αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου, την διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, την επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ μέχρι τότε η τεχνική ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.